22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Ahmedinecad Türkiye'ye gelecek

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Türkiye ziyaretinin gündemde olduğu, ancak ziyaret tarihinin henüz kesinleşmediği bildirildi. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında, Ahmedinecad'ın Türkiye'yi ziyaret edip etmeyeceğinin sorulması üzerine, "Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın Türkiye ziyareti gündemimizde, ancak ziyaret için henüz kesin tarih belirlenmedi" dedi. Sözcü Hüseyni, ziyaretin tarihi konusundaki görüşmelerin devam ettiğini belirtti. 

Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Şubat 2004'te İran'ı ziyaret etmişti. Eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de Eylül 2004'te Türkiye'yi ziyaret etmesi planlanmış, ancak İran Meclisi'nin Türk şirketler hakkında aldığı karar nedeniyle ziyaret iptal edilmişti. 

İran Meclisi, planlanan ziyaret öncesinde, Türk şirketi Tepe-Akfen-Ventures'in (TAV) Uluslararası İmam Humeyni Havaalanı'nın işletmesi ve Turkcell'in de hissesinin bulunduğu İrancell ile ilgili anlaşmaların meclisin onayını aldıktan sonra uygulamaya geçmesini gerektirecek bir yasa tasarısını onaylamıştı. 

Turkcell'in projedeki yüzde 70'lik payı meclis kararıyla yüzde 49'a düşürülmüş, daha sonraki süreçte de Turkcell projede devre dışı bırakılmıştı.

Tahran'dan ABD'ye protesto notası

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, ABD'nin İran'ın nükleer programıyla ilgili casusluk faaliyetleri yürüttüğü gerekçesiyle Washington yönetimine protesto notası verildiğini bildirdi.
Resmi İRNA ajansının bildirdiğine göre, Washington ile Tahran yönetimleri arasında 28 yıldır diplomatik ilişki olmadığı için, protesto notası, başkent Tahran'da ABD adına çalışan İsviçre Büyükelçiliği'ne iletildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2007 Pazartesi 14:21:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?