20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Akdağ iddialar için ne dedi?

CHP yine belge açıkladı, Sağlık Bakanı Recep Akdağ hakkında çıkan iddiayı sert bir şekilde yalanladı.

CHP'ye göre Sağlık Bakanı, Van'da ihale yolsuzluğu için açılan soruşturma nedeniyle Başsavcılığa yazı gönderdi ve soruşturmanın ivedilikle durdurulmasını istedi. CHP'nin olayı çarpıttığını ileri süren Bakan Akdağ ise "Kılıçdaroğlu bana bir özür borçludur" dedi

CHP Genel Bakanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sağlık Bakanı Akdağ'a yönelik "yolsuzluk soruşturmasını engelledi" suçlamasını önceki akşam CNNTürk'te katıldığı programda dile getirdi. Seçim kampanyası süresince yolsuzluklarla ilgili özel bir dosya açıklamadığının belirtilmesi üzerine, ellerinde çok yolsuzluk dosyası olduğunu ancak medyanın ilgi göstermemesi nedeniyle gündeme getirmediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Hangi gazeteci yazacak? Eğer yazacaksanız, manşete taşıyacaksanız Türkiye'nin gündemine otursun diye, ben size bir bakanın yapılan bir soruşturmayı 'durdurun' diye yazdığı yazıyı göndereyim. Ama hiç kimse korkudan yayımlayamaz ki..." şeklinde konuştu. Sözlerinin ardından canlı yayın yapıldığının belirtilmesi ve soruşturmaya ilişkin sorular sorulması üzerine de Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Şimdiki Sağlık Bakanı... Van'daki bir soruşturmayı durduruyor. Yolsuzluk dosyasını 'soruşturmayın' diyor. Çünkü yolsuzluk saptanmış, rapora bağlanmış...'Durdurun' diyor soruşturmayı. Valiliğe yazıyor. Ama Sayın Bakan duyuyordur herhalde bizi. Yarın desin 'ben böyle bir yazı imzalamadım', ben sevinirim."

Kılıçdaroğlu gerektiği takdirde iddiasının belgelerini de açıklamaya hazır olduğunu ifade etti.  Sözkonusu belgelere göre, Van'daki sağlık kuruluşlarında yapılan ihalelerdeki yolsuzluk iddialarını bakanlık müfettişleri Ali Keskin ve Birol Taşdemir inceledi. İki müfettiş konuya ilişkin 4 rapor hazırladı. Müfettişlerce hazırlanan 26 Ocak 2011 tarihli "Disiplin soruşturması raporu, tevdi raporu, tazmin raporu ve suç duyurusu" 15 Şubat 2011 tarihinde Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Suç duyurusunun savcılığa gönderilmesinin 6. gününde devreye Sağlık Bakanı Akdağ girdi.

İvedilikle durdurulması...

Akdağ, "B.10.0.MUS.00.00.00.0" 63/9709536 sayılı imzasını taşıyan yazıyla Teftiş Kurulu Başkanlığı'na şu talimatı verdi: "Van ili sağlık kurum ve kuruluşlarınca yapılan ihalelerle ilgili olarak Bakanlığımız Müfettişleri Ali Keskin ve Birol Taşdemir tarafından düzenlenen 26/01/2011 tarihli ve 107/1, 116/1 sayılı Disiplin Soruşturma Raporu, 107/02, 116/02 sayılı Tazmin Raporu, 107/03, 116/03 sayılı Tevdi Raporu ile 107/04, 116/04 sayılı Suç Duyurusu Raporunun ivedilikle durdurulması, konunun başka müfettişlerce inceleme ve soruşturmasının yapılmasını önemle rica ederim."

Akdağ imzasını taşıyan bu yazılı talimat üzerine Teftiş Kurulu Başkanlığı, 24 Şubat'ta Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na yeni bir yazı gönderdi. Teftiş Kurulu Başkanı Muhammet Gedik, Akdağ'ın talebini eklediği yazısında "bilgilerinizi ve gereğini arz ederim" dedi.

Haksız ve mesnetsiz suçlama

Kılıçdaroğlu bu belgelere dayanarak, iki müfettişin incelemesi sonucu Van Savcılığı'na gönderilen suç duyurusu dosyasının ivedilikle durdurulması talimatı nedeniyle Akdağ'ı soruşturmayı engellemekle suçlarken, Akdağ CHP liderinin iddiasına dün yazılı açıklamayla yanıt verdi. Kılıçdaroğlu'nun kendisini "haksız ve mesnetsiz biçimde yolsuzlukla suçladığını" söyleyen Akdağ, sürece ilişkin detaylı bilgi verdi. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Van'da bulunan bazı sağlık kurumlarında gerçekleştirilen bazı ihalelerde yolsuzluk yapıldığı konusunda 18 Mart 2010 tarihli, sahte isimle yazılmış bir ihbar mektubuyla BİMER ve Van Cumhuriyet Savcılığı'na başvuru yapıldığı ifade eden Akdağ, bunun üzerine Van Valiliği, İçişleri Bakanlığı ve Van Cumhuriyet Başsavcılığınca iddiaların incelenmesi için Sağlık Bakanlığı'ndan müfettiş talep edildiğine işaret etti.

Müfettişleri ben görevlendirdim

İddiaları incelemek üzere 9 Nisan 2010 tarihinde 2 müfettişin görevlendirildiğini belirten Akdağ, müfettişlerin, yaptıkları inceleme sonucunda, 2007-2010 arasında Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nce gerçekleştirilen usülsüzlük yapıldrığı iddiasıyla görevliler hakkında 15 Ekim 2010 tarihli soruşturma yetkisini verdiğine dikkati çeken Akdağ, soruşturmanın tamamlanmasının ardından müfettişler tarafından düzenlenen raporlar ile suçduyurusunun 14 Şubat'ta işleme koyduğunu anlattı.

2. soruşturmayı yaptırdım

Konuların hassasiyeti dolayısıyla yeniden ayrı bir müfettiş heyetine inceletilmesi ihtiyacını duyduğunu anlatan Akdağ, İki müfettişin hazırladığı raporun derhal gereği yapılmak üzere 18 Mart 2011 tarihinde Van Valiliği ve Van Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini sağladığını aktaran Bakan, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun iddia ettiği manada 'yolsuzluk dosyası soruşturmasını engellemek için Valiliğe yazı yazdığımız' iddiası doğru değildir" dedi.

Bana bir özür borcu var

Akdağ, açıklamasını şöyle bitirdi "Anamuhalefet Partisi Genel Başkanlığını yürüten bir kişinin bu sorumsuz tavrı her ne kadar kendi alışkanlıkları ile örtüşse ve kendine yakışsa da Sayın Genel Başkan, Sağlık Bakanına bir özür borçludur. Sorumluluğunu yerine getirerek kamuoyu önünde özür dilemelidir. Bu Sayın Genel Başkanın kulağına da küpe olmalıdır. Her işittiğini söyleyip durmak kişiye yalan söylemiş olmak için yeter."

 

 

...
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2011 Pazar 10:16:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?