16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

AKP, referandum ihtimaline hazırlanıyor

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği Anayasa değişiklik paketinin ikinci tur oylaması, Meclis Genel Kurulu'nda bugün yapılacak. AK Parti, referandum süresini ''kısaltmayı'' öngören yasa teklifini ise hafta sonu Meclis'ten geçirmeyi planlıyor.

Oylamanın yapılacağı oturum, saat 11.00'de başlayacak. AK Parti yönetimi, ikinci tur oylamada, 367 sınırını aşmaya çalışacak.

Bu amaçla, milletvekillerine gönderilen uyarı yazısında Ankara'dan ayrılmamaları istendi.

Pazartesi günü yapılan ilk tur oylamada maddeler 361 ile 368 arasında oy almıştı. 

REFERANDUM İHTİMALİ

ANAVATAN Partisi pakete olan desteğini sürdürüyor. Referandum ihtimaline karşı da AK Parti hazırlık yapıyor.

22 Temmuz'da, çift sandık koymayı planlayan AK Parti referandum süresini 120 günden 40 güne indiren teklifi hazırladı. AK Parti yöneticileri teklifi hafta sonu Meclis'ten geçirmeyi planlıyor.

Sezer'in iade ettiği ve cumhurbaşkanını 'halkın' seçmesini de içeren Anayasa değişiklik paketinin ilk tur görüşmeleri 27 Mayıs'ta Meclis Genel Kurulu'nda tamamlanmıştı.

Pakette yer alan maddeler, genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını, Meclis'in seçimler dahil bütün işlerinde, 184 milletvekili ile toplanabilmesini ve cumhurbaşkanın halk tarafından 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini düzenliyor. 

"367 olmazsa paket reddedilmiş sayılır"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği Anayasa değişiklik paketinin tekrar Çankaya Köşkü'ne gönderilebilmesi için en az 367 oy alması gerektiğini söyledi.

Partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısında konuyu değerlendiren Baykal, Anayasa değişikliğinin tekrar kabul edilebilmesi için 367 oy almasının şart olduğunu aksi taktirde reddedilmiş sayılacağını öne sürdü.

Seçim kararı alındığına dikkat çeken CHP lideri, "Başbakan'ın bu konudaki inatlaşması yanlış" dedi.

Baykal, seçim sonrası yeni Meclis'in ilk işinin Meclis Başkanı ile Cumhurbaşkanı seçmek olacağını anlattı.

CHP Genel Başkanı, "CHP Cumhurbaşkanı'nın uzlaşma ile seçilmesi için elinden gelen çabayı gösterecektir. Şimdi seçilememiş olmasının nedeni de AKP'nin dayatmacı ve uzlaşmadan kaçan tavrıdır" diye konuştu.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2007 Perşembe 09:56:51
Güncelleme :31 Mayıs 2007 Perşembe 10:01:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 81.213.104.xxx Tarih : 31.05.2007 10:46:01
ÖFKEYLE KALKAN ZARARLA OTURU DEYİMİNİ GÖZARDI ETMEMEK LAZIM.AKP HÜKÜMETİ YANLIŞ ÜSTÜNE YANLIŞLAR YAPIYOR VE AGRASİF HAREKETLERİN NE KENDİLERİNE NE DE ÜLKEMİZE FAYDA SAĞLAMAYACAĞI ORTADA.2 YANLIŞ 1 DOĞRU ETMEDİĞİNE GÖRE YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ YANLIŞ UYGULAMALARA HALEN DEVAM ETMESİ YENİLGİYİ KABULLENEMEME OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR.OLGUNLAŞMAMIŞ HAM YASALARIN HAYATA GEÇİRİLMEYE ÇALIŞILMASI VEYA GEÇİRİLMESİ DURUMLARINDA İLERİDE BELİRLİ KARGAŞANIN YAŞANACAĞI ŞİMDİDEN GÖRÜLÜYOR.BU TÜR YASALARIN GENEL SEÇİMLERDEN SONRA SAĞLIKLI VE SIHATLİ BİR ŞEKİLDE OLGUNLAŞTIRILARAK ÇIKARILMASINDA FAYDA VAR DÜŞÜNCESİNDEYİM.SAYGILARIMLA.