22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

AKP 367'yi 184 yapmak istiyor

Hükümet Anayasa değişiklik paketini Meclis Başkanlığı'na sundu...

AK Parti, Anayasa değişiklik paketini ANAVATAN Partisi'nin de desteğini alarak, Meclis Başkanlığı'na sundu. Pakette, cumhurbaşkanının iki turlu seçimle, halk tarafından göreve getirilmesi, genel seçimlerin 5 yerine 4 yılda bir yapılması, Meclis'te tüm oylamalar için toplantı yeter sayısının 184 olarak belirtilmesi gibi düzenlemeler yer alıyor.

7 maddelik paketin en önemli unsuru cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngörmesi.

Anayasa değişiklik paketinde, cumhurbaşkanının seçilme süreci şu ifadelerle anlatılıyor:

"Cumhurbaşkanı 40 yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 5 yıldır. Bir kimse en fazla 2 defa cumhurbaşkanı seçilebilir"

AK Parti'nin önerisine göre, cumhurbaşkanlığına milletvekillerinin aday olabilmesi için 20 milletvekilinin imzası gerekecek.

İlk oylamada adaylardan biri yüzde 51'i bulursa cumhurbaşkanı seçilecek. Bu olmazsa en çok oy alan iki aday ikinci turda yarışacak.

Değişiklik paketi ikinci tur oylamaya tek adayın katılması durumunda oylamanın referandum şeklinde yapılmasını öngörüyor. Teklifte cumhurbaşkanlığı seçimi için belirlenen süre 60 gün.

Milletvekili seçimleri 4 yılda bir yapılacak

AK Parti'nin Anayasa paketinde milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılması hükmü yer alıyor.

Ayrıca toplantı yeter sayısına ilişkin tartışmaları bitirmek için de "TBMM tüm toplantı ve yapacağı seçimlerde üye tam sayısının en az üçte biri ile toplanır" hükmü Anayasa'ya ekleniyor.

CHP'ye ayrı ANAVATAN'a ayrı teklif

Anayasa değişikliği için yapılan görüşmelerde şaşırtan bir gelişme de vardı. AK Parti CHP'ye cumhurbaşkanına yasama dokunulmazlığı da içeren bir teklif götürdü ancak ANAVATAN'a iletilen teklifte bu hüküm yoktu.

AK Parti ve ANAVATAN, uzun süren görüşmeler sonucu gün sonunda anlaştı. ANAVATAN'ın isteği doğrultusunda seçimlerde toplam oy oranı yüzde 10'u geçen iki parti birleşerek cumhurbaşkanlığına aday gösterilebilecek.

Bu arada Meclis Genel Kurulu'nda dün gece Anayasa değişikliği teklifinin, 25 yaşındakilerin de milletvekili olabilmesi ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören maddesinin gizli oylamasında 382 kabul, 7 ret oyu çıktı. Teklifin ikinci tur oylaması pazar günü yapılacak.

TÜRKİYE 22 TEMMUZ'DA SANDIK BAŞINDA

Meclis Genel Kurulu, dün AK Parti'nin ''genel seçimlerin 22 Temmuz'da yapılması'' yönündeki önergesini kabul etti. Muhalefetin seçim tarihine yönelik itirazlarına karşın, oylamaya katılan 458 milletvekilinin tamamı, önerge lehinde oy kullandı.

Oylama öncesi CHP, erken seçim için 22 Temmuz tarihinin uygun olmadığını, seçimin haziran ya da eylül başında yapılması gerektiğini belirtti.

Genel Kurul'da söz alan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, "Seçimin çözüm olacağını savunuyoruz. Ama 22 Temmuz Türkiye'nin coğrafi, iklimi koşulları ve yer değişiklikleri bakımından seçmen iradesinin tam olarak sandığa yansıyacağı bir tarih değil" dedi.

"Bu tarih, vatandaştan sandığı kaçırma eylemi gibi görünüyor" diyen Koç, önerinin kabul edilmesi durumunda devlet memurlarının aday olması için çok kısa bir sürede karar vermelerinin gerekeceğini belirtti.

Buna karşılık Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce de tatil döneminde seçim yapıldığını söyledi ve CHP'nin önerisinin "oyalama" olduğunu kaydetti.

Bu açıklamaların ardından yapılan oylamada AK Parti'nin 22 Temmuz önerisi kabul edildi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2007 Cuma 10:24:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?