27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

AKP iktidar olma avantajına sahip

CHP lideri Deniz Baykal'a göre AKP yüzde 52'nin altında oy alırsa başarısız kabul edilmeli. Çünkü, AKP iktidar olmanın avantajına sahip. Baykal, CHP için ise bir tahminde bulunmadı. CHP'yi yüzde 26 seviyelerinde gösteren anketleri hatırlattı. Baykal'a yanıt, Devlet Bakanı Cemil çiçek'ten geldi: "O kendi işine baksın!"
CHP lideri Baykal'ın "yüzde 52 kriteri" siyasetin yeni tartışma konusu.

Baykal, Sabah gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya'ya verdiği röportajda, "yerel seçimlerde AKP'nin iktidar olma avantajına sahip olduğunu" söyledi.

CHP lideri, "AKP için alt sınır yüzde 52" dedi ve devam etti:

"İktidar için genel seçimin üzerine 4-5 puan koymaktır. Bu da yüzde 47'nin üzerine konulduğunda yüzde 52 eder.

İktidar için yüzde 52'nin üstü başarı, altı başarısızlıktır. Çünkü yerel seçimde iktidar avantajı en az 5 puandır.
Ancak bunu vatandaşa anlatamazsınız. Vatandaş yüzde 47'nin 2 puan altını gördüğünde başarısız kabul eder. Oysa başarısızlık orada da 7 puandır."

Baykal: "Oyumuz yüzde 26-27"

Baykal, CHP oyları için ise bir tahminde bulunmadı; CHP'yi yüzde 26 seviyelerindeki gösteren anketleri işaret etti:

"Türkiye genelindeki oy oranımız için 'yüzde 26-27 seviyesine çıkar' diyorlar. Bunu anket yapanlar söylüyor. Hatta bizim için başlangıçta umutsuz konuşanlar şimdi bakıyorum hem İstanbul için hem de geneldeki oylarımız için daha olumlu sözler sarf etmeye başladı.
Bu da benim için çok önemli bir gelişme. Ama ben bir oran koymam ve söylemem."

Yanıt gecikmedi: "Pişkinlik..."
CHP lideri Baykal'ın bu sözleri, tartışma yarattı. AKP, Baykal'ın başarı eşiği koymasını "pişkinlik" olarak yorumladı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Baykal'ın, "AK Parti için yüzde 52'nin üstü başarı, altı başarısızlıktır" şeklindeki açıklamasını değerlendirirken, "Bizim ne alacağımızın tayini tespiti Anamuhalefet liderine ait değil. O kendi işine baksın. Ama eğer şimdiden kendi başarısızlığı için bir mazeret hazırlıyorsa ona da bir diyeceğim yoktur. Bunu hep beraber göreceğiz" dedi.

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün de, Baykal için "Son günlerde çok sayıda seçim gezisi yapıyor. Başı dönmüş, kimyası bozulmuş olabilir" dedi.

Ergün, üç seçimdir AKP'nin oylarını artırarak iktidarda kaldığını vurguladı, yüzde 52'lik eşiğin AKP'yi kortkutmayacağını söyledi.
Birkaç puanlık dalgalanmaların büyük oy almış partiler için normal olduğunu savunan Ergün, "Yüzde 47'den yüzde 52'ye çıkabiliriz, ama birkaç puan altında da kalabiliriz. 22 Temmuz'daki oy dengeleri 3 aşağı 5 yukarı devam edecektir" diye konuştu.

AKP Grup Başkanvekili, CHP liderinin kendi partisi için net bir yüzde vermemesini ise eleştirdi.

Baykal'ın 22 Temmuz seçimlerinden önce, "Kaybedersek Rodos'a kadar yüzerim" sözlerini hatırlatan Ergün, "Rodos'takiler 2007'den beri Baykal'ı bekliyorlar. Ama belli ki Baykal seçimlerden nasıl bir netice alırsa alsın kendisini başarılı sayacak" dedi.

Sabah
Yayın Tarihi : 9 Mart 2009 Pazartesi 16:36:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?