22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

AKP kampında milliyetçilik tartışması

AKP kampına milliyetçilik tartışması damgasını vurdu. İlk gün milletvekillerinin görüşlerini alan Başbakan Erdoğan, beklemediği tepkilerle karşılaştı. İlk gün toplam 49 kişi söz alarak görüşlerini açıkladı. Milletvekillerinin konuşma süresinin “3 dakika mı, 5 dakika mı olsun” oylamasından, 3 dakika kararı çıktı ve vekiller bu sürede konuştu.

‘YOLA BÖYLE ÇIKMADIK’
Partinin MKYK üyesi Ayşe Böhürler ise, Başbakan Erdoğan’ı “milliyetçilik söylemi” nedeniyle eleştirdi. Böhürler’in, “Biz partiyi kurarken yola böyle çıkmadık. Son zamanlarda milliyetçilik söylemi ağır basan açıklamalarınız var. Bu bizi rahatsız ediyor” dediği ifade edildi. Erdoğan’ın Böhürler’e yanıtı ise, “Bu yaklaşım, üslubunuz çok çirkin” oldu.

DURDU: ‘AYRIM VAR’
Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu, “Kuzey Irak’ta Kürt-Türk ayrımı yapılıyor. Bizim hem Kürt hem de Türkmenlerle beraber olmamız lazım” dedi. Durdu’nun eleştirilerine cevap veren Erdoğan, “Kuzey Irak’ta yaşananlara ırkçılık boyutundan bakmıyoruz. Biz ırkçılık yapmıyoruz. Bana göre etnik unsur alt kimliktir. Üst kimlik T.C. vatandaşlığıdır. Ben böyle algılıyorum, herkesin böyle algılaması lazım. Ben Rizeliyim ama eşim Siirtli. Irak’ta Şii-Sunni kavgasında 650 bin kişi öldü. İran-Irak birbirine girdi, 1 milyon insan öldü. Kaybeden Müslümanlar oldu. Bu hassasiyete dikkat etmek gerekiyor” dedi.

GÜL İLE ÇATIŞIRSINIZ
Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Başbakan Erdoğan salonda yokken şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanlığına gidenler bir süre sonra rahatsız olmaya başlamışlardır. Bayar, Menderes’e küs gitmiştir, iyi geçinmemişdir. Özal, Mesut Yılmaz, Demirel, Çiller kavga etmişlerdir. Sistem Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanın çatışmasına dayanan sistemdir. Başbakanlığın yetkileri arttırılmalı Cumhurbaşkanlığını azaltılmalı, sembolik hale getirilmeli. Cumhurbaşkanlığı makamına çıkmanız Sayın Gül’le aranızda kavga yaratır.”

MHP gibi biz de reis atayalım...
Ali Aydınlıoğlu (Balıkesir): AKP olarak üniversitelerde örgütlenmeliyiz. MHP’nin atadığı reisler gibi biz de reisler atamalıyız.

Hasan Kara (İstanbul): 360 milletvekiliyle İstanbul’a çıkarma yapmalıyız. Milletvekillerini 100’erli gruplar halinde illere göndermeliyiz.

Asım Aykan (Trabzon) : İstanbul’da yaşamanın bir bedeli olması lazım. Kelle vergisi olsun.

Son örnek ‘Kurban olayım’ oldu
Başbakan Erdoğan’ın milliyetçilik söyleminin son örneği, Kurban Bayramı kutlamaları için hazırlattığı ve üzerinde Ay-yıldız ile “Kurban olam ayına yıldızına” yazılı afişler oldu. Milliyetçi söylemi yansıtan bu afişler, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de tepkisini çekti. Bahçeli bu konuda, Erdoğan’ı “pano milliyetçililiği”, “mevsimlik milliyetçilik” sözleriyle eleştirdi. Sözkonusu afişler iletişimciler tarafından da “ulusalcılığa kaçış” olarak nitelendirildi.

Vatan
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2007 Pazartesi 10:12:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?