29
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

AKP kaosa yatırım yapıyor

AKP yöneticileri, partilerinin kapatılması durumunda hükümetin düşeceğini, kapatılan bir siyasi partinin yeni hükümet kuruluncaya kadar hükümette kalamayacağını savunarak bunun kaos yaratacağını ileri sürüyor. 

Kapatma davasına karşı yeni argümanlar geliştiren AKP yöneticileri, partinin kapatılması durumunda Türkiye’de hükümet kaosu yaşanacağını ileri sürüyor.

AKP’nin kapatılması davasının ülkenin ekonomik ve siyasi istikrarının bozulmasına, Türkiye’nin dışardaki itibarının zedelenmesine neden olduğunu sık sık gündeme getiren parti yöneticileri, şimdi de AKP’nin kapatılması durumunda ülkenin yönetim kaosuna sürükleneceğini ileri sürüyor. AKP’nin yeni kaos teorisi şu ayaklardan oluşuyor:

• AKP’nin kapatılması, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasaklı olması durumunda hükümet düşecek. Siyasi yasaklı olması durumunda Erdoğan ve diğer milletvekillerinin, milletvekilliği de otomatik olarak ortadan kalkacak. Anayasanın 84. maddesi, “Partisinin temelli kapatılmasına beyan ve eylemleriyle sebep olduğu Anayasa Mahkemesi’nin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararında belirtilen milletvekilinin milletvekilliği, bu kararın Resmi Gazete’de gerekçeli olarak yayımlandığı tarihte sona erer” hükmünü düzenliyor. AKP, bu hükme göre siyasi yasaklı olması durumunda Erdoğan’ın milletvekilliğinin düşeceğini, bu durumda da yeni hükümet kuruluncaya kadar bile olsa Başbakanlık’a devam edemeyeceğini dile getiriyor.

• AKP’liler, iktidardayken kapatılan bir siyasi partinin, yeni hükümet kuruluncaya kadar hükümette kalıp kalmayacağı, yeni hükümetin nasıl kurulacağına ilişkin anayasada bir hüküm bulunmadığına dikkat çekiyor. Anayasanın 116. maddesi, Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu alamaması ya da güvensizlik oyuyla düşürülmesi hallerinde 45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamaması ya da kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde cumhurbaşkanının, TBMM Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar vermesi hükmünü düzenliyor. AKP’liler, “Normalde yeni hükümet kuruluncaya kadar eski hükümet görevine devam ediyor. Ama iktidardaki siyasi partinin kapatılmasıyla ilgili bir düzenleme yok. Siyasi yasaklı olan bir başbakanın görevine devam etmesi, hükümetin de yenisi kuruluncaya kadar sürmesi mümkün değil” görüşünü dile getiriyor.

‘Türkiye 45 gün yönetimsiz kalır’

• AKP’nin teorisine göre, yeni hükümet kurulamayacağı için cumhurbaşkanının seçim kararı alması gerekiyor. Ancak AKP’liler, seçim kararı alınması ve geçici hükümet kurulmasının mümkün olmadığını ileri sürüyor. Anayasaya göre yeni hükümetin 45 içinde kurulamaması durumunda cumhurbaşkanının seçim kararı alabildiğine dikkat çeken AKP yöneticileri, “Geçici bir hükümet, ancak 45 gün içinde hükümet kurulamaması durumunda başvurulabilecek bir yol. Ancak bu 45 günlük içinde ülke yönetimsiz kalır. Bu da kaosa yol açar” görüşünü savunuyor.

EMİNE KAPLAN/Cumhuriyet
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 08:34:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?