20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

AKP kapatılırsa AB ile ilişkiler etkilenir

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması halinde, AB ile ilişkilerin hiçbir şey olmamış gibi devam edeceğini beklememek gerektiğini söyledi.

Babacan, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantıları ve bugün yaptığı ikili görüşmelerle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Babacan, "AK Parti'nin kapatılması halinde AB ile ilişkilerin nasıl etkileneceği" yolundaki bir soru üzerine verdiği yanıtta, "Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkanların, daha fazla sorun çıkartmalarına şaşırmamak gerekir. AB'nin bu konuda hem kurumsal bir yaklaşımı hem de ülkelerin kendi yaklaşımları var. Bazı ülkeler bunu olumsuz şekilde kullanabilir" dedi.

Babacan, AK Parti'nin kapatılması konusunu muhataplarıyla yaptığı görüşmelerde gündeme getirmediğini, ancak, muhataplarının bu konudaki sorularıyla karşılaştıklarında durumu aktardıklarını ifade etti.

Türkiye'nin son dönemde sürekli yaptığı reformlarla gündeme geldiğini kaydeden Babacan, "Böyle bir gelişmenin olumsuz bir bakışla önümüze gelmesi kuşkusuz bizi üzüyor. Ancak Türkiye'de kurumlar var. Temel kurallar ve kurumların sapasağlam ayakta durması önemli. Sonuçta, yargının verdiği kararlar son kararlardır, Türkiye'de her şey meşruiyet zemininde olmalıdır" dedi.

Babacan, "Bizim şu anda odaklandığımız nokta, Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak kararın, partimiz için olumlu olmasıdır" diye konuştu.

AKP hakkındaki dava

Anayasa Mahkemesi 31 Mart'ta AK Parti'nin kapatılması istemini içeren iddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oybirliğiyle, Abdullah Gül yönünden de kabulüne oy çokluğuyla karar verdi.

AK Parti yetkilileri, parti hakkındaki kapatma davasında ön savunmayı 30 Nisan'da Anayasa Mahkemesi'ne sundu.

AKP ön savunmasında, “Bu dava hukuki değil, siyasi bir dava. İddianame çelişkilerle dolu. Gizli gündemimiz yok” ifadelerine yer verdi.

AKP hakkındaki iddianamenin tamamı için tıklayın
AKP'nin ön savunması için tıklayın

Babacan Bakoyanni ile görüştü

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısı için Strasbourg'da bulunan Babacan, ikili temasları çerçevesinde Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile görüştü.

Yaklaşık bir saat süren baş başa görüşmeye heyetler katılmadı. Babacan, Türkiye ve Yunanistan'ın Kıbrıs'ta liderlerin kapsamlı bir çözüm için yaptıkları çalışmaları desteklediğini söyledi.

Görüşmelerde ikili konular, bölgesel konular ve güven artırıcı önlemlerin gözden geçirildiğini ifade eden Babacan, bu çerçevede iki ülke heyetleri arasında yarın İstanbul'da yapılacak istikşafi görüşmelere işaret etti.

Bakoyanni de, "Kıbrıs'ta çözüm konusunda iki liderde de irade bulunduğunu, mümkün olan en kısa sürede adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasını umduklarını" ifade etti.

Yunanlı Bakan, bir gazetecinin bu sürenin ne kadar olabileceğine ilişkin sorusuna, "Bu konuda bir süre veremem, Kıbrıs'ta iki lidere bağlıdır" yanıtını verdi. Bakoyanni, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin olumlu yönde ilerlediğini, bu ilişkilerin geliştirilmesi yönünde çalıştıklarını söyledi.

cnnturk
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 21:12:22
Güncelleme :7 Mayıs 2008 Çarşamba 21:48:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismet aslan IP: 88.66.42.xxx Tarih : 8.05.2008 00:12:46

hükümetimiz hangi partiden olursa olsun AB bizi icine almaz biz türkiye cok büyük bir devletiz ab nin icine sigmayiz bizim büyüklügümüzü ab icine sindiremiyor ab ye kücük kücük 5-10 milyonluk devletler lazim sus dedimi susanlar abye tam üye olur büyük türkiye cumhuriyetini ne almanyanin gözü kesiyor nede fransanin türkiye tam üye olursa avrupa parlementosunda almanyanin fransanin sesi kisilir su iki devletin en cok düsündüyü budur acikca gözüküyor saygilar