20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

AKP savunmasını verdi

AKP, kapatılma davasında esas savunmasını Anayasa Mahkemesi’ne sundu.

Yaklaşık 400 sayfadan oluşan esas savunma üç klasörde toplandı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ve Sadullah Ergin ile birlikte 16.45'te Anayasa Mahkemesi'ne gelerek AKP'nin esas savunmasını sundu.

Klasörlerde savunma metni 92 sayfadan oluşurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki iddialara yanıtlar yaklaşık 155 sayfada toplandı. Savunmanın geri kalanını hakkında siyasi yasak istenen 70 kişi hakkında savunma, bilgi ve belgeler oluşturdu.

AKP, savunma metnini kamuoyuyla da paylaşacak.

Savunmanın tesliminin ardından Dengir Mir Mehmet Fırat kısa bir açıklama yaptı:

"Savunma, üç ana klasörden oluşuyor. Bu üç temel klasörün birinci kısmı partinin hukuki savunması, ikinci klasör sayın genel başkanımız Recep Tayyip Erdoğan hakkında ileri sürülen iddiaların cevapları ile ilgilidir. Üçüncü klasör ise yasaklanması istenen 70 kişiyle ilgili savunmaları içermektedir. Toplam 402 sayfa. Detayları AKP’nin internet sayfasından öğrenebilirsiniz.Savunmamızda Cumhurbaşkanı Gül ile ilgili özel bir bölüm yok. Türban savunması bizim söylememiz değil. Başsavcının söylemlerinden yer alıyor."

Bundan sonra belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya sözlü açıklama, AK Parti yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı AK Parti ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

AK Parti hakkındaki kapatma davasını 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69. maddesine göre, “temelli kapatma” yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre “Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma” kararı da verebilecek

anka
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 17:04:07
Güncelleme :16 Haziran 2008 Pazartesi 17:18:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?