22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

AKP ve Anavatan anlaştı

TBMM, 'Cumhurbaşkanını halk seçsin'i son kez görüşmeye başladı. Eğer paketin tamamına 367 bulunamazsa yeni bir tartışma başlayacak. İlk maddeye 366 oy geldi ve tartışma başladı. Öğleden sonra Anavatan cephesinden gelen bir haber ise kulisleri karıştırdı. Anavatan-AKP'nin referandumu öne çekmeme konusunda anlaştığı öğrenildi. Bu durumda 12'nci Cumhurbaşkanını yeni Meclis seçecek. 

Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, referandum süresinin 120 günden 40 güne indirilmesini öngören bir teklifin Meclis gündemine gelmeyeceğini söyledi.

Süleyman Sarıbaş, AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz'la referandum Yasasında değişiklik teklifi konusunda görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Kapusuz’un da sabah saatlerinde yaptığı açıklamada referandumun süresini kısaltan yasa değişikliğin şu an için gündemlerinde olmadığı açıklaması Sarıbaş’ın iddiasını güçlendirdi.

Sarıbaş, “Eğer Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa değişikliğini referanduma götürme kararı verirse bu, 120 gün içinde olacak. 120 gün sürenin 40 güne indirilmesi gibi bir değişiklik teklifi söz konusu değil. TBMM'ye sunulan öyle bir teklif de yok. Bu yönde bir değişiklik de yapılmayacak. Milletvekili genel seçimi yapılır, daha sonra günü geldiğinde referanduma gidilir” diye konuştu.

YENİ MECLİS SEÇECEK

22 Temmuz'daki milletvekili seçimlerinin sonuçları en geç 30 Temmuz'a kadar açıklanacak. Kesin sonuçların açıklanmasından 5 gün sonra milletvekilerinin toplanarak yemin etmesi gerekiyor. Yeminin ardından olağanüstü toplanacak Meclis'in ilk icraati Cumhurbaşkanını seçmek olacak.

Bu durumda da 12'nci Cumhurbaşkanını yine Meclis seçmiş olacak. Halkın seçmesine dair referandum ise ekim ayında yapılacak ve halk bir sonraki cumhurbaşkanını seçecek.

DAKİKA DAKİKA OYLAMADAN NOTLAR

Saat: 16.25
Anayasa değişikliği paketinin 6'nci geçici 19'uncu maddesinin oylamasına geçildi.

Saat: 16.20
Anayasa değişikliği paketinin 6'nci geçici 18'inci maddesi 371 oyla kabul edildi 

İşte sonuçlar:
Kabul: 371
Ret: 22
Çekimser: 2
Geçersiz 1
Boş: -
Toplam oy: 396

Bu madde seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde uygulanamayacağına” ilişkin hükmünün cumhurbaşkanı seçiminde dikkate alınmayacağını öngörüyor.

Saat: 15.55
Anayasa değişikliği paketinin 6'nci maddesinin birinci fıkrasının oylamasına başlandı...

Saat: 15.52
Anayasa değişikliği paketinin 5'nci maddesi 371 oyla kabul edildi
İşte sonuçlar:
Kabul: 377
Ret: 3
Çekimser: 1
Geçersiz 2
Boş: -
Toplam oy: 377

Bu madde, cumhurbaşkanı seçimi, cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesinden önceki 60 gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde de boşalmayı takip eden 60 gün içinde tamamlanmasını öngörüyor.
Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek.
İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü, ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oyu alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek.
İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın, birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesiyle yapılacak. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde olacak.
Aday, geçerli oyların çoğunluğunu alması halinde cumhurbaşkanı seçilecek.
Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam edecek

Saat: 15.40
Cumhurbaşkanı seçimlerinin iki turlu yapılmasına dair değişiklikle ilgili maddenin oylaması sona erdi ve sayıma geçildi.

Saat: 15.20
Anayasa paketinin Cumhurbaşkanı seçimlerinin iki turlu yapılmasına dair değişiklikle ilgili maddenin oylamasına başlandı.

Saat: 14.31
CHP YİNE MAHKEMEYE GİDİYOR
CHP'li Ali Topuz, ilk maddenin oylamasında 367 oy bulunamamasına rağmen Meclis Başkanı tarafından kabul edildiği yönünde karar almasının usülsüzlük olduğunu iddia etti. Topuz, bu gelişmenin Anayasa Mahkemesi'ne gitmek için yeterli olduğunu söyledi.

EDİTÖRÜN NOTU:
Anayasa değişiklikleri içerik yönünden Anayasa Mahkemesi'ne götürülemiyor. Ancak yapılan oylama işlemleri sırasında yaşanan usülsüzlüklerin kontrolü Anayasa Mahkemesi'nin görev alanına giriyor...

Saat: 14.15
Oturuma saat 15.15'e kadar ara verildi. 5'inci ve 6'ncı maddelerin ardından geçici iki madde de oylanacak. Bu işlemlerin ardından paketin tamamı oylanacak.

Saat: 14.14
Cumhurbaşkanının halkın seçmesini ve 5 yıl arka arkaya iki kez seçilebilmesini sağlayan madde 369 oyla kabul edildi
İşte sonuçlar:
Kabul: 369
Ret: 22
Çekimser: 1
Geçersiz 3
Boş: -
Toplam oy: 395

Saat: 14.04
Anayasa değişikliği paketinin dördüncü maddesinin oylaması sona erdi ve sayıma geçildi...

Saat: 13.45
Anayasa değişikliği paketinin Cumhurbaşkanının 5 yıl arka arkaya iki kez seçilebilmesini sağlayan maddesinin oylanmasına başlandı.

Saat: 13.44
TBMM'de toplantı yeter sayısı 367'den 184'e indiren Anayasa değişikliği maddesi 375 oyla kabul edildi 

ŞİMDİ NE OLACAK

Genel seçimleri 5'ten 4 yıla indiren, Cumhurbaşkanını halkın seçmesini ve ikinci kez seçilebilmesini sağlayan ayrıca tartışmalara yol açan TBMM'nin toplantı yeter sayısını 367'den 184'e indiren Anayasa değişikliği paketi ikinci kez oylanmaya başlandı.
Bir görüşe göre eğer ilk oylamadaki 367 sayısına ulaşılamazsa yeterli oy sayısı bulunamamış olacak ve değişiklik geçersiz olacak.
Eğer 367'ye ulaşılırsa bu kez başka tartışmalar başlayacak.

İşte sonuçlar:
Kabul: 375
Ret: 17
Çekimser: 2
Geçersiz 2
Boş: -
Toplam oy: 396

Saat: 13.33
Üçüncü maddenin oylaması sona erdi. Oyların sayımına geçildi.

Saat: 13.17
Arınç oylamaların açıktan yapılmasının bir sakıncası olmadığını bu yöntemi daha önce CHP'lilerin de kullandığını belirterek uyarıda bulunduktan sonra oylamaya geçilmesini istedi. Oylamaya Balıkesir ilinden devam ediliyor

Saat:13.12
TARTIŞMA SÜRÜYOR
Üçüncü maddenin oylaması sırasında milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Meclis Başkanı Arınç oylamayı durdurdu.

Saat: 13.10
367'Yİ DEĞİŞTİREN MADDEYE GEÇİLDİ
Anayasa değişikliğinin üçüncü maddesinin görüşmelerine başlandı.
Bu madde Meclis'te yapılan tüm toplantı ve seçimlerde üye tam sayısının üçte birinin toplantı yeter sayısı olarak kabul edilmesini öngörüyor

Saat: 13.08
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) görev ve yetkileri kapsamına, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin usul ve esasların da dahil edilmesini öngören madde 370 oyla kabul edildi.
İşte sonuçlar:
Kabul: 370
Ret: 18
Çekimser: 1
Geçersiz 2
Boş: -
Toplam oy: 391

Saat: 12.58
İkinci maddenin oylaması sona erdi ve sayıma geçildi...

Saat: 12.49
OYLAMA SIRASINDA TARTIŞMA
İkinci maddenin oylaması sırasında AKP'li Burhan Kuzu ile Atilla Kart'ın arasında tartışma çıktı. Zaman zaman milletvekilleri arasında arbede yaşandı.

Saat: 12.32
Anayasa değişikliği paketinin ikinci maddesi okundu ve oylamaya geçildi.
Bu madde Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) görev ve yetkileri kapsamına, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin usul ve esasların da dahil edilmesini öngörüyor.

Saat: 12.25
Bülent Arınç, tartışmaya neden olan konunun önemli olduğunu vurguladı ve Başkanlık adına yapılan çalışmayla ilgili konuşma yapıyor. Arınç, Anayasa'nın ilgili maddelerinin gerekçelerine değindiği konuşmasında tutumunun doğru olduğunu savundu.

Saat: 12.21
AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin de Arınç'ın tutumunun lehinde söz aldı.

Saat: 12.16
CHP'li Kart'ın ardından Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Burhan Kuzu söz aldı. Kuzu, Arınç'ın tavrının lehinde konuşuyor. Kuzu, 330 ile 367 arasında alınan kabul oylarının zorunlu referandum yeterli oy sayısı olduğunu belirterek CHP'nin iddiasının yersiz olduğunu söyledi.

Saat: 12.10
CHP'li Oya Araslı'nın ardından CHP Atilla Kart, Meclis Başkanı'nın tutuma aleyhinde konuşmak üzere söz aldı.

Saat: 12.01
ARASLI: OYLAR KABUL İÇİN YETERSİZ
CHP'li Oya Araslı, Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderilen Anayasa değişikliği için 367'den az oy geldiği için kabul edilmediğini iddia etti. Meclis Başkanı Arınç bu itirazı kabu etti ve Araslı'ya söz verdi.

Saat:11.59
İLK MADDEYE 366
Birinci madde için 366 kabul oyu çıktı.Meclis Başkanı Bülent Arınç bu oy oranının kabul için yeterli olduğunu açıkladı
İşte sonuçlar:
Kabul: 366
Ret: 22
Çekimser: 3
Geçersiz 1
Boş: 1
Toplam oy: 393

Saat: 11.44
Anayasa değişikliğinin 1'nci Maddesi'nin ikinci oylaması sona erdi şimdi oylar sayılıyor.

Saat: 11.22
Genel seçimlerin 4 yıla indirilmesini öngören maddenin oylamasına başlandı.

Saat: 11.16
Toplantı yeter sayısı sağlandı. Anayasa değişikliğine dair oturum başladı.

Saat: 11.10
YOKLAMA YAPILIYOR
TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın yönettiği Genel Kurulda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından TBMM'ye iade edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun ikinci tur oylaması yapılacak. Oturumun başlaması için yoklama yapılıyor. 



Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2007 Perşembe 16:29:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yanıyorum IP: 88.233.12.xxx Tarih : 1.06.2007 13:17:10
SN MUMCU sizin nasıl birisi olduğunuz anlışamıyo düşman olduğun bi partıyle beraber oluyon siyasen yanar döner bi iştır