16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

AKP yüzde 29.7

Türkiye’nin tanınmış kamuoyu araştırma kurumlarından MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi “Türkiye’nin Siyasal Durumu” başlıklı raporunu yayınladı.

Amerika'nın Sesi'nden Özge Övün'ün haberine göre bu konuda 27 ilde ve 2 bin 356 kişiyle görüşülerek bir anket yapıldı.

Ankette, partilerin son oy durumları, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) politikaları ve hükümetin imajı, erken seçim, cumhurbaşkanlığı seçimi, seçim barajı, en beğenilen lider, Avrupa Birliği (AB) ve hükümetin AB politikasıyla yeni Sosyal Güvenlik Yasası'nın iptali konularında sorular soruldu.

Rapora göre halk, Adalet ve Kalkınma Partisini yüzde 29,7, Cumhuriyet Halk Partisini yüzde 14,2, Milliyetçi Hareket Partisini yüzde 7,3 oranında destekliyor. Kararsızların oranıysa yüzde 13,4.

Adalet ve Kalkınma Partisi politikalarını başarılı bulanların oranı yüzde 43,6; başarısız bulduklarını söyleyenlerin oranı yüzde 29,5.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce erken seçim isteyenler yüzde 37,6'de kalırken, erken seçime karşı olanların oranı yüzde 54,4 olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı kim olmalı sorusuna her 100 kişiden 14’ü Recep Tayyip Erdoğan derken, 9’u Bülent Arınç, 4’ü Abdullah Gül, 5’i ise Ahmet Necdet Sezer yanıtını verdi. Cumhurbaşkanının bu isimlerin dışında biri olması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 25,2. Bu soruya “kararsızım” yanıtı verenlerse yüzde 41,4’le çoğunluğu oluşturuyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasına karşı çıkanların oranıysa yüzde 57,6.

Ankette sorulan sorulardan biri de “Türkiye Avrupa Birliği’ne üye olmalı mı?” Buna Evet diyenlerin oranı yüzde 51,9. Hayır diyenler yüzde 37,5'de kaldı. yüzde 10’luk bir kesim de bu konuda bir fikri olmadığını söyledi






Özge Övün/Amerikanın Sesi Türkçe
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 15:55:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?