27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

AKP’de ’Genel Başkan’ barajı

AKP, sürpriz bir tüzük değişikliğiyle, "Genel Başkan" seçimine "baraj" getiriyor. Mevcut tüzüğünde isteyenin aday olabildiği AKP’de, genel başkanlık için yüzde 20 delege imzası aranmasını içeren bu değişiklik, "Köşk" sinyali yorumlarına neden oldu.

Başbakan Tayyip Erdoğan bugünkü kongre öncesinde dün akşam olağünüstü toplantıya çağırdığı milletvekillerine, bu tüzük değişikliğini şu sözlerle açıkladı:

MEŞHUR OLMAK İSTEYEN TİPLER VAR

"Geçen dönem bizim partimize üye olmayan biri çıktı genel başkanlığa aday oldu. Bunun önüne geçmek için şimdi tüzükte bir değişiklik yapıyoruz, ancak delegenin yüzde 20’sinin önerisiyle genel başkanlığa aday olunabilecek. Bu dönemlerde meşhur olmak, reklam yapmak için medyanın önünde boy göstermek isteyenler oluyor. O tipler var. O tiplere fırsat vermemek için böyle bir değişikliğe gidiyoruz." İsteyenin aday olabildiği AKP tüzüğündeki bu değişiklik, parti kulislerinde ise Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na aday olup Çankaya Köşkü’ne çıkması halinde yerine getireceği ismi korumaya yönelik "baraj" oluşturduğu yorumlarına yol açtı. Bin 458 delegesi bulunan AKP’de bu değişiklikle, 291 delegenin desteğini alamayan genel başkanlığa aday olamayacak.

VELİAHTA KORUMA KALKANI

Erdoğan, bu hafta başında gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle yaptığı basın toplantısında, Cumhurbaşkanı’nın parlamentodan seçileceğini söylerken, şu sözleriyle de kendisinin Köşk’e çıkması halinde yerine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün geleceğinin işaretini vermişti:

"Yasağım nedeniyle 2002 seçimlerinde milletvekili olamadım, Abdullah Bey başbakan oldu. Yasağım kalktıntan sonra oluşan tabloda Abdullah Beyin ahlaki yaklaşımını hepimiz gördük. Bukonuda sıkıntı olmaz, onu kendi aramızda hallederiz."
Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2006 Cumartesi 03:38:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?