19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

AKP'de 'Mir Fırat' depremi!

Tüm Türkiye'yi ekran başına kilitleyen büyük düellonun galibi belli oldu

CHP'li Kılıçdaroğlu'nun hakkında dosyalar açıkladığı AKP'li Fırat görevinden oldu.

AKP Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) değişiklik yapıldı.

AKP'de Dengir Mir Mehmet Fırat, Genel Başkan Yardımcılığı görevinden alındı. Fırat'ın yerine Abdülkadir Aksu atandı.

AKP'nin 2 numaralı adamı görevden alındı yerine İçişleri eski Bakanı Abdülkadir Aksu atandı. Görev değişimine neden olarak Fırat'ın rahatsızlığı gösterildi.

Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli de 2 Eylül'de Şaban Dişli'den boşalan Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'na getirildi. 

Gedikli'den boşalan Mali ve İdari İşler Başkanlığı'na Balıkesir Milletvekili Edip Uğur atandı.

"İSTİFA KARARINI KENDİM ALDIM"

AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ve MKYK üyeliğinden istifa eden Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti MYK ve MKYK üyeliğinden istifasıyla ilgili sağlık sorunlarını gerekçe gösterdi.

Fırat, "Ben görevden alınmadım. Bundan 3 gün önce yapılan MYK toplantısında Başbakan Erdoğan'ı odasında ziyaret ettim. Yorgun düştüğümü ve istifa etmek istediğimi istedim. Bugüne kadar siyasi terbiyem gereği kimseye söylemedim" dedi.
İstifasının CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı polemikle herhangi bir bağlantısının bulunmadığını vurgulayan Fırat, "Kesinlikle onların hiçbirisiyle ilgisi yok. Tamamen kendimin aldığı bir karardı" diye konuştu.

Fırat, Kılıçdaroğlu'nun iddialarına ilişkin yeni bir açıklama yapmayacağını vurgulayarak, "Biliyorsunuz son olarak ben bütün belgeleriyle birlikte köşe yazarları ve medya kuruluşlarına belgeleri gönderdim. 'Bundan sonra muhatabım değil' demiştim. Bundan sonra muhatabım değiller"
değerlendirmesinde bulundu.

"Vekil olarak yoluma devam edeceğim"

"Bundan sonra AK Parti Milletvekili olarak yoluma devam edeceğim" diyen Fırat, Aksu'nun yerine atanması konusunda kendisinin herhangi bir önerisinin olmadığını vurguladı. Fırat, "Ben kendi irademi ortaya koydum, Sayın Başbakan Aksu Bey'i tevcih ettiler. Çok deneyimli bir siyasetçi. İnanıyorum ki çok rahat bir şekilde bu görevi başarıyla yürütecek" dedi.

ERDOĞAN İSTİFAYI DEĞERLENDİRDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dengir Mir Mehmet Fırat'ın sağlık sorunları nedeniyle istifasını 3 gün önce kendisine sunduğunu, istifanın CHP'li Kılıçdaroğlu'nun iddialarıyla ve partinin Güneydoğu politikasıyla uzaktan yakından ilgisinin olmadığını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nden ayrılırken, gazetecilerin sorularını cevapladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın istifasını değerlendiren Başbakan Erdoğan, Fırat'ın sağlık sorunları nedeniyle istifa ettiğini söyledi.

Fırat'ın bu yöndeki talebini 3 gün önce kendisine ilettiğini açıklayan Başbakan Erdoğan, istifanın başka bir nedenden kaynaklanmadığını kaydetti. Fırat'ın görevine artık milletvekili olarak devam edeceğini belirten Erdoğan, "3 gün önce değerli mesai arkadaşım, daha önce devam etmiş, cereyan etmiş sağlık nedenlerini bana ifade etti: 'Artık ben yoruldum, hizmette milletvekili olarak devam etmek istiyorum.' Sağlık her şeyden önce gelir. Bunu da bildiğim için kendisini anlayışla karşıladım. Özellikle bu 6 yıllık süreç içerisinde MYK'da yoğun bir çalışma temposu içerisinde süreci devam ettirdik. Özellikle sağlık nedenini ileri sürmesi bizim açımızdan da bunun kabulünü gerektirirdi. Bunun dışında herhangi bir şey sözkonusu değil. Bundan sonraki süreçte de zaten milletvekili olarak tecrübelerinden, düşüncelerinden istifade ederek, yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

"Farklı düşünebilir"

Başbakan Erdoğan, Fırat'ın partinin Güneydoğu politikasına ters düştüğü yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine ise, bunun söz konusu olmadığını ancak herkesin farklı düşünebileceğini vurguladı.

AK Parti'de her konunun müzakere edilerek, karara bağlandığına işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu: "Hayır. Biz bir defa her konuyu müzakere ederiz. Bizim partimizin diğer partilerden farkı budur. Bakın bizim dışımızda her hafta toplanan Merkez Yürütme Kurulu hiçbir siyasi partide yoktur. Biz her hafta ülkedeki her konuyu otururuz, konuşuruz, aramızda müzakere ederiz. Müzakere ettikten sonra da vardığımız bir karar vardır. Bu kararı da hep birlikte savunuruz. Ama farklı düşünce olmaz diye bir şey yok. Biliyorsunuz, müsademeyi efkardan hakikat doğar. Eğer fikirler müzakere edilirse, tartışılırsa oradan hakikat güneşi doğacaktır. Biz buna özellikle dikkat ediyoruz. Bu şekilde siyasette zenginleşerek devam ediyoruz."

"Ya se ya terket" tartışması
Başbakan Erdoğan, Fırat'ın istifasının perde arkasında kendisinin 'Ya sev, ya terket' şeklinde algılanan sözlerinin olup olmadığı yönündeki bir soruya karşılık da, Hakkari'de yaptığı konuşmasına açıklık getirdi.

Gazetecilere 'Benim ağzımdan 'ya sev ya terk et' diye bir ifade duydunuz mu? Benim ağzımdan " 'Ya sev, ya terk et' ifadesini ne Van'da ne Hakkari'de duydunuz mu veya bir başka yerde duydunuz mu?" diye soran Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bakın, 'ya sev ya terket' ifadesi bana ait değil. Onun patenti başkalarına aittir ve ben o ifadeye bir defa karşıyım. Benim söylediğim şudur; bu ülkede Lazıyla, Kürdüyle, Türküyle. Çerkeziyle. Gürcüsüyle hepimiz kimliğimizle onur duyarız. Ama hiç kimse bir başka etnik unsura üstünlük sağlama gayreti içerisine girmemelidir. Burada bizim her zaman söylediğimiz üst kimlik noktasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığımız var. Burada bütünleşmeliyiz, burada birleşmeliyiz diyoruz. Yola çıkarken de bizim bir ifademiz var; 'tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet'. Buna karşı olan var mı? Bunu sordum ve o gün sonunda Hakkari'deki vatandaşlarımız hepsi bunu alkışlarken, 'buna karşı olanlar varsa, onlar sevdikleri yere gitsinler' dedim.

Benim ülkemde tek ülke, tek millet, tek bayrak, tek vatan anlayışına karşı olan varsa, tek devlet anlayışına karşı olan varsa demek ki karşı olanlar ülkemde ayrımcılık istiyor. Kendileri için başka bir bayrak arayışı içine giriyorlar. Ben bunları kastederek, ki bu terör örgütüdür, terör örgütünün ve bu düşünceyi paylaşanlar varsa yandaşlarıdır. Söylediğim budur. Bunu dışında başka bir şey yoktur."

"Kılıçdaroğlu, çocuklarıın sigorta konusunu halletsin"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun Fırat hakkındaki iddialarının istifada etkili olup olmadığı yönündeki bir soruyu da cevaplayan Başbakan Erdoğan, bu konunun istifa olayıyla uzaktan yakından hiçbir alakasının olmadığını kaydetti. Erdoğan, "Bu işin başından beri mesai arkadaşıma inanıyorum, güveniyorum....Kılıçdaroğlu önce kendisi çocuklarıyla ilgili sigorta konusunu haletsin, onları bir çözsün" şeklinde konuştu.

Başsavcı'ya "Deniz Feneri cevabı"

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin sorusu üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın AK Parti ile Deniz Feneri arasındaki bir ilişki olup olmadığını incelemeye almasını da değerlendirdi.

Deniz Feneri davasıyla AK Parti arasında hiçbir alakanın bulunmadığını belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: "Deniz feneri davasıyla benim partimin yakınan uzaktan hiçbir alakası olamaz. Hiçbir siyasi parti, partisinin para hareketlerini bizim kadar şeffaf bugüne kadar sitesinde yayınlamış değildir. Bizim partimize giren para bellidir, çıkan para bellidir. Hepsi gün be gün orada mevcuttur. Kesinlikle öyle Deniz Feneri olayı, 'şu veya bu bunların hepsi, partime çamur atıp da orada bir leke acaba tutturabilir miyiz, böyle bir şey yapabilir miyiz' gayreti içerisinde olanların art niyetleridir. Partimin o ak yazısına kimse asla kara çalamayacaktır, bunu açıkça söylüyorum."

İHA ve Ajanslar
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 23:23:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?