19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

AKP'de yüzde 30 kota tutmadı kadınlar isyan etti

Yılbaşında başlayıp üç aylık bir sürecin ardından tamamlanan belde ve ilçe kongrelerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, "yüzde 30’luk kota" talimatı delinerek, kadınlara yönetim organlarında yok denecek kadar az yer verilince, AKP’de cinsiyet savaşı çıktı.

AKP’de yönetimin "tek aday, tek liste" kararına karşın çok aday ve liste mücadelesi yyüzünden çıkan tartışmalar nedeniyle ertelenenler dışında AKP’de belde ve ilçe kongreleri tamamlanarak yeni yönetimler oluştu. Ancak üç aylık süreçte gerçekleştirilen kongrelere kadınların temsili sorunu ve kadın adayların seçimlerde liste dışı bırakılması konusu damgasını vurdu.

Partinin ilk kongresinde olduğu gibi Başbakan Erdoğan’ın "kadınların temsiline" ilişkin talimatı parti teşkilatlarınca bir kez daha delindi. Erdoğan kongreler başlarken, tüzükte bir hüküm bulunmamasına karşın "kadınların yönetim organlarında yüzde 30 oranında temsil edilmesini" istedi ve bu doğrultuda teşkilatlara yazı yazıldı. Parti yönetimi yazısında, yüzde 30 dengesine göre listelerde kadın aday bulundurulmasını ve oluşacak yönetim organlarına da girebilmeleri için bu kadın adayların "çizilmemesi" talimatını verdi.

Ardından parti yönetiminin görevlendirdiği milletvekillerince kongreler öncesinde listeler oluşturulurken yüzde 30 oranında kadına da yer verildi ve teşkilatlardan bunun yasal bir zorunluluk olmamasına karşın "bir centilmenlik anlaşması" olarak hayata geçirmeleri istendi.

CENTİLMENLİK ANLAŞMASI YÜRÜMEDİ

Ancak seçimlere geçildiğinde teşkilatların centilmenlik anlaşmasını çiğnediği görüldü. Gerçekleşen kongrelerin hemen tamamında yüzde 30 kararına uyulmayarak kadın adaylar çizildi ve liste dışı bırakıldı. Kongrelerin tamamında yönetime giren kadın aday oranının yüzde 10’u bile bulmadığı belirtildi. Henüz resmi olarak kesinleşmemesine karşın kongreleri tamamlanan 850 ilçede AKP başkanı olan kadın sayısının 5’i geçmediği öğrenildi.

ERDOĞAN ERKEKLERİ SUÇLADI

Halen partinin 2 milyonun üzerindeki üyesinden üçte birine denk gelen 800 bin kadarının kadın olması nedeniyle belirlenen yüzde 30’luk temsil kararına teşkilatlarca uyulmaması AKP Kadın Kollarını ayağa kaldırdı. AKP’li kadınlar şikayetlerini Erdoğan’a iletti. Kadınlar tepkilerini ilk olarak Kızılcahamam kampında gerçekleştirdikleri toplantıda hiçbir erkek partiliyi almayıp yalnızca Başbakan Erdoğan’ın bulunduğu bir toplantı yaparak dile getirdi.

Kongrelerin tamamlanmasının ardından da kadınların tepkileri devam edince Erdoğan’ın "kadın adayları çizdikleri" gerekçesiyle teşkilattaki erkek delegeleri suçladığı belirtildi. Erdoğan’ın kızgınlığı üzerine kadın adayların çizilerek dışlandığı kongrelerin iptal edilmesi de tartışmaya açıldı, ancak bundan vazgeçildi. Bunun yerine Nisan ayında başlayacak olan il kongreleri öncesinde teşkilata bir kez daha "yüzde 30’a uyun" yazısı gönderilmesi ve kongrelerin bu açıdan daha sıkı denetlenmesi kararı alındı.

TÜRBAN TEPKİSİ DE VAR

Bu arada parti içinde yapılan değerlendirmelerde kadın adayların dışlanmasında türban konusunun da etkili olduğu ifade edildi. Teşkilatın yönetim organlarına türbanlı isimler istediği ancak gösterilen adayların çoğunluğunun başı açık olması nedeniyle tepki olarak çizildikleri de belirtildi.

ANKA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2006 Pazartesi 20:16:45
Güncelleme :27 Mart 2006 Pazartesi 20:54:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?