19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

AKP'de Zapsu Gerginliği "bu sözler kabul edilemez"

Cüneyd Zapsu'nun ABD'de dile getirdiği, '6-7 yıl daha görevdeyiz. Başbakan beni meseleleri aydınlığa kavuşturmak için gönderdi. Bu adamdan yararlanmayı bilmelisiniz' sözleri tepki çekti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı ve AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesi Cüneyd Zapsu'nun Washington'da verdiği mesajlar, partide öfke yarattı. Bazı milletvekilleri, Zapsu'yu kimin yetkilendirdiği ve hangi sıfatla konuştuğu konusunda hükümetten bilgi istedi.
Zapsu'nun American Enterprise Intitute adlı fikir kuruluşunda dile getirdiği, "Bir 6-7 yıl daha görevdeyiz. Başbakan beni meseleleri aydınlığa kavuşturmak için gönderdi. Bu adamdan (Başbakan) yararlanmayı bilmelisiniz. Devirmeye çalışmak yerine, delikten aşağı süpürmek yerine onu kullanın" biçimindeki sözleri tartışma yarattı.

'Tabiri kabul edemem'
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, "O sözü duyduğumda çok üzüldüm. Başbakan'ın 'birileri tarafından kullanılması' tabirini kabul edemem" dedi. Dülger, heyet döndüğünde toplantıyla ilgili bilgi alacaklarını belirtti.
AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır da, "Hangi sıfatla gitti, niçin gitti ve hangi çerçevede kendilerine talimat verildi? Bunun bilgisini edinmek hepimizin hakkı" diye konuştu. Yalçınbayır şunları söyledi:
"Halkın yerine geçip de kimse şimdiden oy vermesin. Bu şekilde konuşmalar siyasetin usulüyle, adabıyla bağdaşmıyor. Sözlerinin AKP'yi bağladığını hiç düşünmüyorum. Başbakan'ın veri koordinatörü olması yetkili demek midir? Sözlerinin partiyi bağlayıp bağlamadığı hakkında bize bilgi verilmeli."

'Onur zedeleyici'
AKP Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak, TBMM'nin her üyesinin bu sözlerden yaralandığını belirterek şu görüşleri dile getirdi:
"Haberi gördüğümüzden beri araştırıyoruz, ABD'den de araştıracağız. İnşallah kelimeleri yerinde kullanmadığından dolayı böyle bir mana çıkmış olsun.
Herkes cümlelerini kurarken Türkiye Cumhuriyeti devletinin büyüklüğünü, şerefli, onurlu tarihini asla unutmadan konuşmalı. Onur zedeleyici cümleler, Türkiye'nin egemenliğine halel getirecek sözlerdir. Döndüklerinde bizi bilgilendirmeleri lazım. TBMM' nin her ferdi bugün bir hayli kaygılıdır."
Milliyet
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2006 Pazar 10:26:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Malkocoglu IP: 85.180.92.xxx Tarih : 9.04.2006 13:39:37
Bu adamlarin görevi Türk Devletinin, vede Milletinin basina corap örmektir, bu onlarin asil görevi AKP Türk Milletinin tarihte esi görülmemis sekilde bekaasini tehlikeye sokmustur. Bu sürec Atatürkün ölümünden sonra baslamis olup AKP hükümetinde Maximuma (en yüksek seviye) cikmistir.Atatürkün batisini kendi kafalarina göre tanzim edenlerden hesap sorma zamani geldi geciyor diye düsünüyorum.Burada Askeri erkaninda kulaklari cinlasin diyorum.Derinmidir, Yüksekmidir bilmem ama o kurumun Türklükten yana olduguna inanmiyorum. Bunu bana 40 küsür yillik gecici hayatimda damarimda dolasan hislerim söylüyor.Türkün vede Devletinin yüceligini biz bize degil Ejnebi ejnebiye anlatmalidir.Yakinda teröristlerle masaya oturan ilk devletcik olacagiz herhalde (Ertugrul Özkökün Basbakan masaya oturmali yazisi). Cünkü Amerika öyle istemistir mutlaka.Türkiyedeki uzantilari mesajlari cok net veriyorlar...., hemde kan döke döke.