18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

AKP'den gece yarısı operasyonu

AKP: Herkese bilgi verdik Muhalefet: Aldatıldık

AKP'den CHP'ye asker golü

Askerlerin Anayasal düzene karşı suçlar ile terör ve silahlı örgüt suçlarından sivil yargıda yargılanmasının önünü açan yeni yasal düzenleme AKP ile CHP arasında yeni bir krize neden oldu. CHP Grup Başkanvekili bu düzenlemenin bir gece yarısı operasyonu olduğunu ve art niyet taşıdığını söylerken, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozboğ, yasanın TBMM’de grubu bulunan tüm partilerin ortak kararı olduğunu savundu.

“GECE YARISI OPERASYONU”

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, TCK ve bazı kanunlarda değişiklik yapan tasarıda Ak Parti milletvekillerinin önergesiyle gerçekleştirilen düzenlemeyle ilgili olarak, “Bu değişiklikle siyasal iktidar Dursun Çiçek değişikliği yapmak istiyor” dedi.

Okay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in önceki gün TCK ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı nedeniyle kendisini ziyaret ettiğini ve “sivil kişilerin askeri mahkemelerde yargılanmasını ortadan kaldıracak yasal düzenleme için destek istediğini” söyledi.

 

Yasa tasarısının aynı gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğini hatırlatan Okay, AKP milletvekillerin verdiği önergeyle tasarıda yapılan değişikliği doğru bulmadıklarını belirtirken “Bu bir gece yarısı operasyonudur” dedi.

Okay, bu değişiklikle suç işleyen askerlerin, bu suça karışan bir tek sivil olması durumunda sivil mahkemelerde yargılanmasının önünün açıldığını ifade etti.

Bunun bir gece yarısı operasyonu olduğunu ve “art niyet” taşıdığını ileri süren Okay, “Bu değişiklik sadece ve sadece tek bir amaca yöneliktir. Dün Sayın Genelkurmay Başkanı'nın kâğıt parçası dediği sahte bir belge nedeniyle, belki bundan sonra ortaya çıkarılabilecek olası sahte belgeler nedeniyle sivil yargıya doğrudan doğruya 'asker kişiler bu suçu işledi' diye taşıma amacı gütmektedir” diye konuştu.

 TUTANAKLARA GEÇMEDİ

TCK’da askeri yargının yetkisini daraltan düzenlemenin Anayasa’nın askeri mahkemelerin yetki alanını tarif eden 145’inci maddesi Genel Kurul’da bu şekilde değiştirilmesiyle ilgili Genel Kurul görüşmelerinin Meclis tutanaklarına geçmemesi dikkat çekti.

TUTANAK ÖZETİ

Yapılan değişiklik Meclis tutanaklarına özet olarak, “Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik görüşmelerini müteakip, kabul edildi” şeklinde yansıdı. Meclis Genel Kurul’da yasama faaliyetleri aynı gün tutanaklara geçiyor.

“ORTAK KARAR”

 “AKP TBMM Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve kimi yasalarda yapılan değişiklikle ilgili CHP TBMM Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'ın eleştirilerine cevap verdi.

Bekir Bozdağ, TCK ve kimi yasalarda değişiklik yapılmasını sağlayan yasanın mecliste grubu bulunan tüm siyasal partilerin ortak kararıyla alındığını söyledi.

 

Bozdağ, CHP TBMM Grup Başkanvekili Okay'ın, “Yasa tasarısının aynı gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiği, bu değişiklikle suç işleyen askerlerin, bu suça karışan bir tek sivil olması durumunda sivil mahkemelerde yargılanmasının önünün açıldığı ve böylece siyasal iktidarın Dursun Çiçek değişikliği yapmak istediği” biçimindeki açıklamasının “gerçeği yansıtmadığını” bildirdi.

Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Sayın Okay'ın iddia ettiği gibi bu bir gece yarısı operasyonu değildir. Herhangi bir art niyet de taşımıyor. Mecliste grubu bulunan tüm partilerin mutabakatıyla alınmış bir karardır. Değişiklik kararının saat 01.30'ta alındığı doğrudur. Ama bu görüşmelere akşam 20.30 gibi başlandı ve yaklaşık 5.5 saat tüm siyasi parti temsilcileriyle birlikte görüştük, tartıştık, inceledik, birlikte bir karara vardık. Biz bir mutabakat çerçevesinde bu kararı gündeme getirdik ve genel kurula konuyu taşıdık. Siyasi partilerin mutabakatıyla da kanunlaştırdık.”

”BİRLİKTE MÜZAKERE ETTİK”

Okay'ın, “bir gece yarısı işin oldubittiye getirildiğini” söylemesinden büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Bozdağ, konuyu birlikte müzakere ettiklerini, yasanın ne getirip ne götüreceğine, eksiği, yanlışı olup olmadığına birlikte karar verdiklerini, Okay'ın, “olayın farkına varmadıklarını” söylemesinin ise talihsizlik olduğunu kaydetti.


Hayırlı ve yararlı bir iş yaparak konuyu yasalaştırdıklarını belirten Bozdağ, “Hiçbir siyasi parti, 'bizim haberimiz yoktu, bilgimiz dışında oldu' diyemez. Zira tek tek, kelime kelime araştırarak, mukayese ederek bu çalışmayı yaptık. Ben bu açıklamaları Sayın Okay'ın basın toplantısına cevaben yaptığımı da belirtmek istiyorum” diye konuştu.

TOPTAN: HABERİM YOKTU

TBMM Başkanı Köksal Toptan, asker olmayan kişilerin, askerlerle iştirak halinde işlediği suçların Cumhuriyet savcılıkları tarafından soruşturulmasıyla ilgili düzenlemeye ilişkin, Muhtemelen burada da aynı şey söz konusudur. Sayın Adalet Bakanı açıklamasında, 'Konuşarak bunu yaptık' diyor. Muhtemelen de öyledir. Bir sorun olduğunu zannetmiyorum. O gece mutabakatla gündem teşkil edildi. Belki CHP’li arkadaşların önergeden haberi yoktu. Doğrusu benim de haberim yoktu. Muhtemelen konuşarak yapmışlardır.” dedi.




 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 14:51:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
www.cografyadersanesi.blogspot.com IP: 78.163.73.xxx Tarih : 28.06.2009 20:24:15

bence askerden önce akp askere darbe yaptı