23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

AKP'li Yarbay'dan sert çıkış

AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay , Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen anayasa değişiklik teklifine muhalefet şerhi koyarken AKP hükümetinin uygulamalarını da 12 Eylül Milli Güvenlik Konseyi'nin uygulamalarına benzetti.

TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve AKP Ankara Milletvekili Yarbay, AKP Grup Başkanvekilleri tarafından 19 Ekim Çarşamba günü TBMM Başkanlığı'na verilen ve 21 Ekim Cuma günü de komisyonda görüşülerek kabul edilen, bütçe ile ilgili anayasa değişiklik teklifine muhalefet şerhi koydu.

Yarbay, muhalefet şerhinde, anayasa değişikliklerinin üzerinde uzun süre çalışılması, tartışılması ve kamuoyunda farklı görüşlerin dillendirilmesi gereken bir süreci yaşaması gerekirken bu kadar kısa sürenin anayasa değişikliği gibi ciddi bir konunun görüşülmesi için yeterli olmadığını bildirdi.

Yarbay, ''12 Eylül Milli Güvenlik Konseyi, 'bizim çıkardığımız kanun anayasaya aykırıysa, anayasaya aykırılığı söz konusu olamaz. Bu kanun için anayasanın o maddesi geçerli olmaz' diyordu. Şimdi de ona benzer bir durumla karşı karşıyayız. Hukuk devletinin keyfi yönetimden uzak durması gerekir. Gücü eline geçiren 24 saatte istediği yasayı çıkarır anlayışı hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmıyor. Belli prosedürü var. Bunu sayısal çoğunlukla hızlandırmamız o hukuk devletinin ruhuna aykırı olur. Şekli formalitenin yerine getirilmesi yetmiyor. Aynı zamanda tartışma ortamının da oluşturulması gerekir. Kamuoyunun bu konuda ikna edilmesi gerekir'' dedi.
ANKA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2005 Pazar 03:59:38
Güncelleme :24 Ekim 2005 Pazartesi 01:32:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?