22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

AKP'nin vaatlerinde ne var ne yok?

AKP seçim beyannamesini açıkladı: Hedefimiz 2023... AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, siyasetinde tutarlılığı ve sürekliliği önemseyen AK Parti'nin, seçim beyannamesiyle 5 yıllık tecrübe, birikim ve kazanımları geliştirerek yeni bir aşamaya geçirmeyi amaçladığını bildirdi. AKP'nin vaatlerinde YÖK, dokunulmazlık, türban ve terör yok..



Erdoğan, parti genel merkezinde düzenlenen toplantıda partisinin seçim beyannamesini açıkladı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, seçim beyannamesinin 5 yılda atılan temeller üzerinde yükseldiğini, ilk etapta ilk istasyon olarak 2013'ü, ikinci istasyon olarak da 2023'ü hedeflediğini kaydetti.

İşte AKP'nin seçim vaatleri

AKP seçim beyannamesinde, gençlere iş, yoksullara aş, öğrencilere burs, işadamına teşvik sözleri verirken, memur ve işçiye de “Enflasyona ezdirmeme” sözü verdi. AKP’nin seçim beyannamesinde vergi yükünün hafifletilmesi ve bazılarının da kademeli kaldırılması, milli gelirin arttırılması, küçük işletmelere destek verilmesi, sosyal yardım tutarlarının arttırılması, sağlık güvencesinin genişletilmesi, özürlülerin sigorta bedelinin hazine tarafından ödenmesi, işsizlik fonunun kapsamının genişletilmesi öncelikli vaadler arasında yer aldı.


AKP Seçim Beyannamesi’nde ekonomi politikalarından finansal hizmetlere, sosyal yapının iyileştirilmesinden çalışma hayatına, yerel yönetimlerin güçlendirilmesinden dış politikaya kadar geniş bir alanda vaatlere yer verilirken, aynı zamanda son 4.5 yılda bu alanlarda yapılan çalışmalar anlatıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özetle sunumunu yaptığı Seçim Beyannamesi’nde yer alan vaatler şöyle sıralandı:

KİŞİ BAŞINA GELİR 10 BİN DOLAR OLACAK

Ekonomi politikaları kapsamında 2013 yılında kişi başına gelir 10 bin doları, satın alma gücü paritesine göre 15 bin doları geçecek. Milli gelir 800 milyar dolara ulaşmış olacak. Enflasyon “Düşük tek haneye” indirilecek, İşsizlik oranı daha da düşecek, ihracat 200 milyar doları aşacak, turizm geliri 40 milyar dolara yaklaşacak.

VERGİ SADELEŞTİRİLECEK

AKP iktidarı makro ekonomik istikrarın ve büyümenin sürdürülmesi amacı ile mali disiplini devam ettirecek. Enflasyon oranının aşağıya çekilmesi, cari açığın kontrol altında tutulması ve kamu borç stokunun milli gelire oranının daha da azaltılması sağlanacak. Vergi mevzuatı sadeleştirilecek. Yolsuzluk kayıt dışı ekonomi, kara para ile mücadele sürdürülecek. Yatırımları ve istihdamın desteklenmesi çerçevesinde vergi ve benzeri yüklerin düşürülmesine yönelik düzenlemeler yapılacak. Damga vergisi başta olmak üzere, işlemler üzerindeki vergiler kademeli olarak kaldırılacak.

KOBİLER KAYITLI SİSTEME GEÇECEK

KOBİ’lerin kayıtlı sisteme geçmeleri için her türlü destek verilecek. Aracılık maliyetleri üzerindeki vergi yükleri kademeli olarak düşürülecek. Halk Bankası başta olmak üzere kamu bankalarının özelleştirilmesi çalışmaları tamamlanacak. Yasası çıkarılan ipotekli konut sistemi uygulamaya geçecek. Basel II standartlarına kademeli geçiş yapılacak.

BÖLGESEL TEŞVİKLER GELİYOR

Teşvik politikalarında köklü değişiklere gidilerek bölgesel teşviklere ağırlık verilecek. Sanayi stratejisi tamamlanacak. Otomotiv beyaz eşya ve elektronik gibi alanlarda sektörel stratejiler hazırlanacak. Sanayi bilgi sistemi geliştirilecek.

İHRACATTA HEDEF 200 MİLYAR DOLAR

“Ticaret Takımlarını” (TİC-TAK’LAR) Yüksek ticaret ve yatırım çalışmaları için hızla hizmete sokulacak. 3 deniz projesi kapsamında Akdeniz, Karadeniz ve Hazar Denizi ülkeleriyle serbest ticaret alanı oluşturulması yönünde çalışmalar devam edecek. Türkiye’nin ihracat hacmi 2013 yılında 200 Milyar Doları aşacak. 2023 yılında ise 500 Milyar Doların üzerine çıkacak.

Turizm sektörü için yapılan 10 puanlık KDV indirimi 2008’de yürürlüğe gidecek. Turizm Türkiye’nin lokomotif sektörü haline getirilecek.

KREDİ MİKTARLARI ARTACAK

Okul öncesi eğitimde, okullaşma oranını asgari yüzde 50’ye çıkarılacak. 2023 yılında bu oran yüzde 80 olacak. Derslik sayısı öğrenci sayısı 30 kişiyi geçmeyecek şekilde arttırılacak. 2013’te ilk öğretimde yüzde 100, mesleki teknik eğitim dahil yüzde 90 okullaşma gerçekleşecek. 20023 yılında ise zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkararak orta öğretimde okullaşmada yüzde 100’e ulaşılacak. Meslek okullarındaki okullaşma oranını 2013’te yüzde 50’ye çıkarılacak. Kredi ve burs miktarları artırılacak.

PERSONEL AÇIĞI KAPATILACAK

Sağlıkta dönüşüm programı sürdürülecek. 2013 yılında büyük ölçüde gerçekleştirilmiş olacak. Genel sağlık sigortası sistemi 2008 yılında hayata geçirilecek. Kan ve kan ürünleri teminini vatandaşın sırtından yük olmaktan çıkarılacak. “Medula” projesi ile hastaneler ve sosyal güvenlik kurumları arasında işlemler online olarak yapılabilecek. Elektronik fatura ve reçeteleme sistemine geçilecek. Suistimaller ve kaynak israfı önlenecek. 2023 yılında sektördeki insan kaynağı açığı kapatılacak.

İŞSİZLİK FONU YATIRIMLARA YÖNLENDİRİLECEK

İşsizlik Sigortası Fonu istihdamı geliştirecek yatırımlara özendirme ve işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda beceri kazandırma amaçlı kullanılacak. İşsizlerin bu fondan daha kolay uzun süreyle yararlanması sağlanacak. SSK’lı, Bağkur’lu ve Emekli Sandığı’na bağlı sade vatandaşların ücretlerinde enflasyona ezdirmeme politikası sürdürülecek. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gönderilen aylık yardımlar her yıl artırılacak. Kadın, çocuk ve yaşlılara yönelik hizmetler artırılacak. Gençlik merkezlerinin Türkiye geneline yayılması teşvik edilecek. Özürlülerin istihdamını artırmak amacıyla özel sektörde çalışan özürlülerin Sosyal sigorta pirimleri hazine tarafından ödenecek.

İŞSİZLERE İŞ

Gençlerin kendi işlerini kurmaları özendirilecek. Bu kapsamda “Gençler İş adamı oluyor” programı başlatılacak. İşgücü piyasasında İŞKUR’un tekel yetkisi kaldırılarak özel istihdam büroları açılacak. Sosyal refahı arttırarak bölge düzeyinde kalkınma ajansları kurulacak. İl özel idarelerinin hizmet kapasiteleri geliştirilecek. Merkezi idare ve yerel yönetimleri kaynak bölüşümü düzenlenecek.

İLETİŞİM TEKNOLOJİSİNDE YENİLİKLER

Yeni Elektronik Haberleşme Kanunu ve Telekominikasyon Kurumunun düzenlemeleriyle yatırımcılar ve kullanıcılar için cazip fiyatlar oluşturulacak. Telekominikasyon sektöründeki serbestleşme hızlandırılacak.

Ankara-İstanbul arası seyahat süresi 3 saate indirilecek. Hızlı tren çalışmaları süratle devam ettirilecek.

ENERJİDE ALT YAPI GÜÇLENDİRELECEK

Elektrik üretim ve dağıtımın özelleştirilmesi bağlamında hukuki düzenlemeler yapılacak. Şahdeniz gazının Türkiye’ye getirilmesini hedefleyen Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı çok yakında devreye alınacak. Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya doğal gaz boru hattı projesi gerçekleşmesi için çabalar sürdürülecek. Avrupa elektrik sistemine entegrasyona ilişkin çalışmalar tamamlanacak. Türkiye-Yunanistan arasında yılda 12 Milyar metreküp kapasiteli doğalgaz boru hattı devreye alınacak.

AKP'nin vaatlerinde YÖK, dokunulmazlık, türban ve terör yok


Son günlerde tırmanan terör olaylarına karşı muhalefet partileri seçim beyannamelerini terör çözümü üzerinde kurarken, AKP’nin seçim beyannamesinde terörün çözümüne yönelik vaad yer almazken, YÖK ve dokunulmazlıklara ilişkin de hiçbir başlığa rastlanmadı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP’nin yeni Genel Merkez binasında geniş bir katılımla partisinin seçim bildirgesini açıkladı. 233 sayfadan oluşan AKP’nin seçim beyannamesinde 57 ve 58. hükümetlerin icraatlarına da yer verildi.


Sağlıktan eğitime, enerjiden kırsal kalkınmaya, Tarım ve hayvancılıktan sosyal danışmaya, dış politikadan AB’ye kadar bir dizi alanda vaadlerde bulunan AKP, Türkiye’de en çok tartışılan ve çözüm üretilmeyen üç ana konuyu görmezden geldi.

TERÖR’DE ÇÖZÜM YOK

Son günlerde tırmanan ve neredeyse Güneydoğu’dan her gün gelen şehit haberleriyle gerilen Türkiye ve terörü kökünden kazımak için kıyasıya mücadele eden muhalefet partileri bu konudaki çözüm önerileriyle neredeyse seçim bildirilerinin en önemli başlığı haline getirdiler.


AKP, seçim beyannamesinde terörün çözümü ile igili vaadlerini iki cümleyle geçiştirdi. Özellikle Irak’ın güvenliğinden bahsedilen seçim beyannamesinde, "terör tehdidine karşı da her türlü tedbir er etkin bir şekilde alınacak" denildi. AKP’nin seçim bildirgesinde terörün çözümüne ilişkin kesin ifadeler yer almazken, sadece Milli Güvenlik Kurulu’na her türlü meşru olanakların verileceği vurgulandı.

YÖK’E DE ÇÖZÜM YOK

Bu arada Yüksek Öğrenim Kurumları (YÖK) ile ilgili AKP iktidarının TBMM’de yasalaştırdığı ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iade edilen YÖK yasası Meclis raflarında bekliyor. AKP’nin sürekli eleştiri oklarını yönelttiği YÖK konusuna seçim bildirgesinde yer vermezken, Eğitim bölümünde 57 ve 58. hükümetlerin üniversitelerle ilgili icraatlarını ve yeniliklerini anlattı.

DOKUNULMAZLIK YOK

Meclis’te AKP tarafından hazırlanan, "Siyasi Etik Komisyonu" nun kurulmasına ilişkin yasa teklifi de AKP’nin seçim beyannamesinde yer aldı. Ancak, çok tartışılmasına rağmen milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin bir söz ve düzenlemeye rastlanmadı. Bir önceki seçim beyannamesinde AKP, "milletvekili dokunulmazlıklarına geniş yer vermiş, yolsuzlukların önüne geçmek için" seçim meydanlarında söz vermişti. 22 Temmuz Genel seçimlerinde ise AKP’nin seçim beyannamesinde dokunulmazlıklara ilişkin bir söz ve vaade rastlanmadı.

TÜRBANA ARTIK ÇÖZÜM YOK

3 Kasım 2002 seçimlerinde, "türbana kesin çözüm getireceğiz" diye meydanlara çıkan AKP seçim bildirgesinde türbana çözüm önerileri getirmezken, 233 sayfalık kitapta türban konusuna yer verilmedi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2007 Pazartesi 10:29:12
Güncelleme :25 Haziran 2007 Pazartesi 10:29:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tansel varlı IP: 88.254.175.xxx Tarih : 25.06.2007 11:37:08
hükümet bu vaatleri yaparmışta şimdiye kadar neredeydi.bu hükümet ülkeyi satmakla mükellef,özellikle özelleştirmeler,yarın türkiyenin neolacağı meçhul,amerika dostça görünüp ülkemizi fetetti,hala anlamıyorlar,bugün savaş olsa tutunacak dalımız kalmadı,limanlar,havaalanları,haberleşme daha neler neler hep gitti elden, herhalde kalan birkaç yeri satmak için gelecekler tekrar.bu ülke kolay özgürlüğüne kavuşmadı,nice kanlar aktı,bunlar geçmişi düşünmüyorlar.hala kendi savunma sanayimizi bile yapamıyoruz.uçak,helikopter buna benzer silahları amerikadan alıyoruz.bizim neyimiz eksik,çekin elinizi üzerimizden diyemiyorlar,bakın irana ve bazı ülkelere kimseye boyun eğmiyorlar,neden biz? "AKP BUNLARI YAPSAYDIN MİLLETÇE YANINDAYDIK HALA NE DİYE VAAT VERİYORSUNUZ"YASALAR DEĞİŞTİRDİNİZ HEP HAKSIZLARIN VE HIRSIZLARIN OLDU,ADAM EVİNDE HIRSIZI VURUYOR 25 SENE ALIYOR,HIRSIZLA EVDE ÇAYMI İÇŞEYDİ,KARISINA ÇOCUĞUNA ZARARMI VERDİYSEYDİ,BUMU ADELET,İNSANLAR AİLESİYLE SOKAĞA ÇIKAMAZ OLDU,ÇÜNKÜ:KAPKAÇ,HIRSIZLIK,TACİZ,TECAVÜZ,ALDI BAŞINI GİDİYOR.CEZA YOK KARDEŞİM. ŞERİATKANUNU DENEMEDE OLSA KISA SÜRELİ ŞART BU ÜLKEYE BAŞKA TÜRLÜ CEZA VERİLMİYOR.

emir erbay IP: 88.245.95.xxx Tarih : 24.06.2007 17:13:24
bakıyorum da kuklalar bu sefer de yorumlarıyla işbaşında.. Allah sizi ıslah etsin ne diyeyim..Ama sevinmeyin boşuna 23 temmuz sabahı güneş AKP ile doğacak hem de bir daha batmamak üzere..

ferhat güzel IP: 88.245.46.xxx Tarih : 29.06.2007 20:29:47
vallahi akp neredeyse her konuda vaadlerde bulundu;yanlız bulunmadığı konularda hani az buz değil yani.kardeşim kişi başı gelirmiş,şuymuş buymuş,..bunlar bahane.terör almış başını gidiyor,gençlik yök derdinden yanlış yollara sapıyor,dinini seven başını kapatamıyor ki bu ülküde sözde düşünce ve insan özgürlüğü varmış;ama nasıl özgürlük.tutturulmuş avrupa avrupa avrupa.akp avrupa dedikçe biz şehit veriyoruz ve de başka şeyler kaybediyoruz.ya allah aşkına yök kalksın.bir takım insanlar milyonlarca insanın hayatını bir sınava bağlamış.bu adalet mi?yök,öss kalksın,kalıcı çözümler üretilsin.eski devlet büyüklerinin eksiklerini(maddi külfetlerini) gencecik insanlar mı ödüyecek her zaman.öss kişi başı her yıl 40_50ytl vs...başka nice maddi külfetler.yani bunun için yök kalkmıyor dersek hani yalan olmaz.gerçek de bu ama bu gerçek oldukça gençliğin iki yakası ahirette hesap soracak.ben şahsen soracam.haberiniz olsun.gençlik hakkımı helal etmiyorum ,gençliğimi kısıtlayanlara

AHMET KUTLU IP: 88.231.240.xxx Tarih : 24.06.2007 13:44:08
Başbakanın hedefi bu kadar büyüktü ona göre nitelikli kadrolar ile yola çıkacaktı. Geçtiğimiz dönemde oldukça zayıf isimler mebus oldular ve özellikle Anadolu'da halkı AK Partiden soğuttular. bir diğeri kırsalda çiftçi 5 senedir kan ağlıyor sesini duyan yok. Bir çiftçi olarak söylüyorum bu kez oyumuz CHP'ye sırf bu hükümetten kurtulmak için.

ismail IP: 88.229.110.xxx Tarih : 24.06.2007 22:31:10
Akp Dört yılda kaynakları sattı, bu dönem neyi satacak, dış borç ikiye katladı. terör hortladı. Üğretim durdu. Bu hükümetin hangi içratı doğru Allah aşkına anlatında dinliyelim.

as sa IP: 85.98.2.xxx Tarih : 24.06.2007 19:30:57
imamdan il sağlık mudur yardımcısı olursa bakalım bu toplumun hali ne olur kadrolasmaya asla karsı değilim ama oyle bir makama boyle bir insan getirken hiç mi utanmadınız o kadar vasıflı insan varken demek akp için vasıfın onemi yok sırf zihniyet cok beklersin tayip erdogan bu secimdeee....

NADİR IP: 88.247.82.xxx Tarih : 24.06.2007 21:19:40
YA BOŞ VERİN MADEM BU PARTİ KÖTÜ İDİ NEDEN SEÇTİNİZ NEDEN OY VERDİNİZ. DENEME TAHTASIMI BU PARTİLER.SİZLER OY VERİYORSUNUZ.BIRAKIN BUNLARI YİNE 4 SENEDİR ALLAH BEREKT VERSİN CEBİMİZ PARA GÖRDÜ BELKİ CEBİMİZDEKİ PARANIN DEĞERİ ARTMADI AMA DÜŞMEDİDE ALLAH RAZI OLSUN. DAHA GÜZEL GÜNLER BİZİ BEKLİYOR İNŞALLAH

İSMAİL DEMİRKOL IP: 88.243.164.xxx Tarih : 25.06.2007 20:43:38
ADIMIZ MEHMETÇİK KİMSE BİLMEZ... DÜNYANIN GÖZÜ KÖR OLMUŞ SANKİ KİMSE GÖRMEZ... 23 TEMMUZ'A UÇAK BİLETLERİNİZİ AYIRTIN YOKSA YÜCE DİVANDA GÖRÜŞECEĞİZ. 22 TEMMUZDA BU MİLLETLE HESAPLAŞACAKSIN! ANANI DA AL GETİR LAN....

sebahattin IP: 84.59.29.xxx Tarih : 24.06.2007 16:27:16
Seni sevmeyen ölsün bu milet akılanmaz hiç birzaman chp yıllarca bu ülkeye ne yaptıki bunlar sürünmeye alışmışlar kannı doydumu arkada aç varmı bakmazlar chp kendinden başkasına ne yaptıki seizler ya adam tanımıyorsunuz yada kediler gibil gözünüzü yumuyorsunuz kedi gözünü yumar inkar etmek için bende çifçiyim benim findima para etmedi diye adamın suçu neki fiskobirliği chp liler dutmuş fındı düşürdüler 7 tl den 2 yt leye düştü chp neyaptı hükümeti gözden düşürmek amaçlı fındı düşürdü hükümete fiskobirlige karşı toprak masuleri ofisini devreye soktu tabiki paramı eti hayır etmez cünkü chp liler fındık piyasaya sürmek için elinden ne geldise yaptılar chp daha öncede iktidar oldu biri birilerine dosya fırlatmadan başka ne yaptılar para borç başını aldı giti şimdi azda olsa miden birşey gördü adam ne erbakana nede bir başkasına dayalı herkes gözündeki gözlü çıkarması lazım gözündeki kör gözlünü çıkarıpta bakın

zafer ugur IP: 82.212.13.xxx Tarih : 24.06.2007 14:28:01
nede olsa erbakanin ögrencisi normaldir trilyonlari yürüttü halen siyaset yapmak istiyor!!!bu süre icinde torunlarinida sünnet ettirip evlendirdikten sonra birakir piskinlik olagan hale gelmis milletin ar damari patlamis !!!!!sabah ola hayr ola!!!!!!