19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

AKP'ye eleştiri, Ecevit'e övgü

İspanya’nın önde gelen gazetesi El Pais, Türkiye’nin limanlarını Rumları açmasını “saçma” olarak nitelendirdi. Erdoğan hükümetini ülkedeki “Avrupa karşıtı hıncı” himaye etmekle suçlayan gazete, eski başbakan Bülent Ecevit’in “erdemleri”nin unutulmamasını istedi.

El Pais, başyazısında Türkiye’nin AB üyeliği gibi strateji önemi çok büyük olan bir projenin, Ankara’nın Kıbrıs Rum Kesimi ile ilişkilerini normalleştirme reddi nedeniyle tehdit altında olduğunu savunarak bu durumu “saçma” olarak nitelendirdi.

En “kör milliyetçiliğin” bile, Türkiye gibi büyük bir ülkenin böyle bir “jest” yapamamasını izah edemeyeceğini öne süren gazete, müzakerelerin büyük kuşkular ile açıldığını ve bunların artmaya devam ettiğini kaydetti. AB ülkelerinde hiçbir nedeni bulunmayan Türkiye karşıtı yaklaşımların varlığına da dikkat çeken gazete, bu çerçevede Türk hükümetinin de hatalarının olduğunu ifade eden gazete, şunları yazdı:

“Erdoğan hükümetinin, kendisi için orta vadede bile hiçbir yararı sağlamayacak huzursuzluk iklimi ve Avrupa karşıtı hıncını himaye etmekten başka bir yapmadı. Pantürkizm veya çalkantılı Ortadoğu’daki yayılmacı liderlik rüyalarının, modern Türkiye için bir yararı yok. Ve Ankara, AB’nin ilkelerinde taviz vermeye hazır olmadığını bilmeli, özellikle şantaj manevralarına.”

Buna karşın gazete, Türkiye’nin son 10 yılda dev adımlar attığını belirterek “Geçtiğimiz günlerde vefa eden sosyal demokrat eski başbakanı Bülent Ecevit’in erdemleri hatırlanmalı. Liderliği altında, Avrupalı demokrasilere benzer bir hukuk devleti olma aday bir ülke olarak Türkiye’nin hukuki, siyasi ve ekonomik alanlarda modernleşme iradesi, oluştu” yorumunu yaptı.
aa
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2006 Cuma 21:05:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?