22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Alınak'a Kürtçe mektup davası

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski DEP milletvekili Mahmut Alınak hakkında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı Kürtçe mektup nedeniyle dava açtı. DTP'nin desteğiyle Kars'tan bağımsız milletvekili adayı olan Alınak'ın 6 aya kadar hapsi ve siyasi haklarından mahrum edilmesi talep edildi. Alınak, milletvekili seçilerek siyasi dokunulmazlık elde edemezse, siyasi haklarını yitirmekle karşı karşıya kalacak.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Kars’ın sorunlarıyla ilgili Kürtçe bir mektup yazan eski DTP Kars İl Başkanı Alınak, yanıt alamayınca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda suç duyurusunda bulundu.

Kürtçe soruşturması


Başsavcılık, kovuşturmaya yer olmadığı kararıyla beraber, Alınak hakkında Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Yasa’ya muhalefetten soruşturma başlattı. Soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral, iddianamesini Ankara Sulh Ceza Mahkemesi’ne sundu. Kayral, iddianamesinde Alınak’ın 2 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını isterken, siyasi haklarından mahrum edilmesini de talep etti.

Mektubu çöpe attı


Alınak, Ankara Başsavcılığı'na Erdoğan hakkında bulunduğu suç duyurusunda, 5 Ocak'ta yazdığı mektuba, Kürtçe kaleme alınmış olması nedeniyle yanıt verilmediğini savunmuştu. Alınak, Erdoğan’ın mektubu çöpe atmakla iç ve uluslararası hukuk karşısında suç işlediğini savunarak, cezalandırılmasını talep etmişti. Ne kadar gelişmiş olursa olsun hiçbir dilin başka bir dilden daha üstün olamayacağını, hiçbir dile diğerleri karşısında imtiyaz tanınamayacağını ifade eden Alınak, "Kürtçe de Türkçe ve öteki tüm dünya dilleri gibi şerefli bir dildir. Alman, Ermeni, Yunan ve öteki dillere tanınan bir hakkın Kürtçeden esirgenmesi ırkçılık dışında bir gerekçe ile izah edilemez" ifadelerini kullanmıştı.

milliyet
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2007 Salı 15:39:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?