15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Almanya'da PKK'lılara ağır hapis talebi

AA'nın bugünkü haberine göre Fransa'da 13 Kürdün, "teröre mali destek vermek" nedeniyle tutuklandığı bildirildi. Bu arada Alman savcı PKK sorumluları hakkında ağır hapis cezası istedi... 

Almanya’da “en tehlikeli örgüt” olarak nitelendirilen ve faaliyetleri 1993 yılından itibaren yasaklanan PKK’ya yönelik operasyonlar aralıksız sürerken, örgütün üst düzey sorumluları birer birer yakalanarak, yargı önüne çıkarılıyor.

Almanya’daki bazı haber sitelerine yansıyan haberlere göre (generalbundesanwalt.de, 29 Ocak 2007) Federal Almanya Başsavcılığı tarafından PKK’nın önde gelen sorumlularından Muzaffer Ayata ve Rıza Erdoğan hakkında dava açıldı.

Frankfurt Am Main Yüksek Eyalet Mahkemesi’ne açılan davada, güvenlik birimleri tarafından Ağustos 2006’da Mannheim’da düzenlenen bir operasyonda yakalanan PKK’nın Almanya sorumlusu Muzaffer Ayata’nın “yasaklı terör örgütü yöneticisi olmak, örgütün Almanya’daki faaliyetlerini şiddet ve propaganda eylemlerini organize etmek, PKK’ya mali kaynak sağlamak, bu amaçla haraç, sahtecilik, insan kaçakçılığı, kara para aklama gibi organize suç faaliyetlerini yürütmek, örgüt mensuplarının yasa dışı yollardan ülkeye girmelerini ve saklanmalarını sağlamak” gerekçeleriyle, ağır hapis talebiyle yargılanacağı öğrenildi. 

Düsseldorf Yüksek Eyalet Mahkemesi’ne açılan davada ise, PKK’nın Almanya sorumlularından “Cafer” kod adlı Rıza Erdoğan’ın da, Muzaffer Ayata’ya yöneltilen suçlamaların yanı sıra, örgütün uyuşturucu ticareti sorumlusu olarak yargı önüne çıkarılacağı belirlendi.

Almanya’daki PKK yasağının Kongra-Gel için de geçerliği olduğunu bir kere daha hatırlarak, PKK’nın, Kongra-Gel ya da başka bir isim almasının örgütün şiddet politikasında hiçbir değişikliğe sebep olmadığını vurgulayan Federal Savcı Peter Müssig, PKK’nın Almanya’da her yıl “bağış”, “vergilendirme”, “yardım” adı altında düzenlediği kampanyalar ile 10 milyon Euro haraç topladığının bilindiğini vurgulayarak, örgütün çeşitli maskelerle oluşturduğu dernekler adına düzenlediği etkinliklerden de yüklü miktarda finansman temin ettiğine dikkat çekti. Toplanan paraların büyük bir bölümünün PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarına gönderildiğini belirten Savcı Müssig, bu paraların silah alımı, lojistik, propaganda giderleri için harcandığının da bilindiğini vurguladı.

Mannheim İdari Mahkemesi’nde geçen ay görülen bir davada, terör örgütü tarafından organize edilen kampanyalara katıldığı belirlenen örgüt yandaşlarının, 5-10 yıl arası hapis cezasının yanı sıra, cezalarını tamamlamalarını müteakip, sınır dışı edilmelerine karar verilmişti. Mahkeme sözcüsü Michael Loritz, yasaklı PKK’nın, Almanya’da şiddet eylemlerinin yanı sıra, yandaşlarını kaçak yollarla ülkeye soktuğunu, sahte pasaport düzenleyerek, reşit olmayanları zorla örgüte üye yaptığını belirterek, “Çocuk kaçıran, uyuşturucu satan, haraç alan ve karşı çıkanları öldüren PKK’nın kampanyalarına katılanlar en ağır şekilde cezalandırılacaklar” diyerek, örgüt sempatizanlarını uyardı. Loritz, bu tür davaların temyiz mahkemesine de gitmeyeceğine dikkat çekmişti.

10-11 Ocak 2007 tarihlerinde Baden-Württemberg Eyaleti Mahkemesi’nin “PKK’nın finansal kaynaklarının kurutulması” amacıyla aldığı “arama” kararı doğrultusunda harekete geçen Alman güvenlik birimleri, PKK’lıların ev ve işyerleri ile örgütün uzantısı derneklere yönelik geniş kapsamlı bir operasyon düzenlemiş, Baden Wörttemberg, Bavyera, Rheinlan-Pfalz ve Saarland eyaletlerinde eşzamanlı düzenlenen operasyonlarda, aralarında PKK’nın Almanya sorumlularından Ahmet Çelik’in de bulunduğu 23 örgüt mensubu “PKK adına haraç toplamak ve propaganda malzemesi dağıtmak” suçlarından tutuklanmıştı. Yakalanan örgüt mensuplarına ait 25 ev, 2 dükkan ve 5 dernekte çok sayıda yasadışı örgütsel dokümanın yanı sıra, PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarına aktarılmak üzere Kürtlerden “bağış”, “vergi” adı altında zorla toplanan yüklü miktarda para ele geçirilmişti. 

Paris'te PKK operasyonu

Fransa'nın başkenti Paris'te, terör örgütü PKK'ya maddi destek sağlayanlara karşı bu sabah düzenlenen operasyonlarda 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltı süresinin dört güne kadar uzatılabileceği açıklandı.

Fransız radyosu, Paris yakınlarındaki Seine-Saint Denis, Val d'Osise ve Hauts-de-Seine banliyölerdeki operasyonların, terörle mücadele savcıları Jean-Louis Bruguiere ve Thierrry Fragnoli'nin sürdürdüğü soruşturma çerçevesinde düzenlendiğini duyurdu.

Radyo, söz konusu kişiler için gözaltı süresinin dört güne kadar uzatılabileceğini belirtti.

Gözaltına alınanlara, teröre mali kaynak sağlama dışında, 'organize suç' ve 'kara para aklama' suçlamaları yöneltiliyor.

Polis sözcüsü yaptığı açıklamada, ''Gözaltına alınanların PKK'ye maddi destek sağladıklarını düşünüyoruz'' dedi.

Terörle mücadele savcıları, geçen yıl bölücü terör örgütü üyeleri oldukları tahmin edilen iki kişinin, bir döviz bürosunda, kaynağını gösteremedikleri 200 bin euroyu dolara çevirmek istemeleri üzerine tutuklanmalarını ardından söz konusu soruşturmayı başlatmıştı.

Gözaltına alınanların Fransa'da yasal oturma izni bulunduğu belirlenirken, 12'sinin Türk, birisinin Avustralya pasaportu taşıdığı belirlendi.

Fransız polisi "Kürt Kültür Merkezini" aradı 

Fransa'nın başkenti Paris'te polisin bu sabah terör örgütü PKK yandaşlarına karşı operasyon düzenlerken, örgüte yakınlığıyla bilinen "Kürt Kültür Merkezi"ni (CCK) de aradı.

Söz konusu merkeze yapılan baskın sırasında bazı belgeler ve bilgisayarlara el konulduğu, yetkililerce ifade edildi.

Terör örgütünün bir paravan kuruluşu olduğu bilinen merkez, Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin favori adaylarından İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'nin seçim kampanyasını yürüttüğü binayla aynı sokakta bulunuyor.

Merkeze baskının, terör örgütüne maddi destek sağlayan kişilere karşı Paris'in çeşitli banliyölerinde düzenlenen operasyon çerçevesinde yapıldığı tahmin ediliyor.

Paris'te bu sabah düzenlenen operasyonlarda 13 kişi gözaltına alınmıştı.

Fransız radyosu, Seine-Saint Denis, Val d'Osise ve Hauts-de-Seine banliyölerdeki operasyonların, terörle mücadele savcıları Jean-Louis Bruguiere ve Thierrry Fragnoli'nin sürdürdüğü soruşturma çerçevesinde düzenlendiğini, gözaltına alınanlar için gözaltı süresinin 4 güne kadar uzatılabileceğini bildirmişti.

Gözaltına alınanlara, teröre mali kaynak sağlama dışında, "organize suç" ve "kara para aklama" suçlamaları yöneltiliyor. Fransa'da terör örgütü PKK'nın faaliyetleri 1993 yılında yasaklanmıştı.

Terör suçu

Birleşmiş Milletler’in 1267, 1269, 1333, 1368, 1373 ve 1390 sayılı kararlarında; “Teröristlere ve terör örgütlerine maddi destek sağlanmasının suç olduğu, bunların eylemlerine doğrudan veya dolaylı yoldan katılan, yardımcı olan kişilerin paraları ile mal varlıklarının dondurulacağı, hiçbir fondan yararlandırılmayacakları, insan ve silah temin etmelerine karşı her türlü önlemin alınacağı” vurgulanıyor. 

Dünyanın neresinde olursa olsun, siyasi amaçlarla dahi olsa, sivilleri öldüren ve hedef alan her örgüt “terörist” olarak nitelendiriliyor…
M. Yüksel Özbek/Kenthaber/aa
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2007 Pazartesi 16:22:03
Güncelleme :5 Şubat 2007 Pazartesi 17:01:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?