19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Ambulansa yok, Başbakan’a var

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’na gönderilen Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’ndan Başbakan’ın özel uçağına vergi istisnası çıktı. Torba kanunun 13. maddesine eklenen bir hükümle, “Başbakanlık merkez teşkilatına yapılan motorlu taşıt teslimi, kiralanması ve bunlara ilişkin işlemler KDV, ÖTV ve Gümrük Vergisi dahil her türlü vergi, resim, harç ve ücretlerden istisnadır” denildi. Böylece Başbakan Erdoğan’ın önceki hafta Türkiye’ye teslim edilen yeni Golfstream 550 tipli uçağı, tüm vergilerden muaf olacak. Halen orman yangınlarıyla mücadele kapsamında alınmaya çalışılan yangın helikopterleri ve uçakları ile Sağlık Bakanlığı’nın kiraladığı ambulans helikopterleri için geçerli olmayan vergi istisnasının Başbakan’ın özel uçağı ile Başbakanlık merkez teşkilatına alınan diğer araçlar için düzenleniyor olması dikkat çekici bulundu.

Kooperatif evine vergi

Meclis’te halen görüşülmekte olan torba kanunun bu haliyle yasalaşması halinde Başbakanlık, uçakla ilgili yüzde 36 gümrük vergisi, yüzde 36 ÖTV ve yüzde 18 KDV ödemekten kurtulmuş olacak.

Öte yandan aynı kanun tasarısının 3. maddesinde düzenlenen ve KDV’de bazı değişikliklen öngören hükme göre, kooperatif kurarak ev sahibi olanlara, ya da kooperatiflerden ev alanlara, evlerin tesliminde getirilen KDV istisnası uygulamadan kaldırılıyor. Bu istisnanın kaldırılmasıyla kooperatiflerden ev alanlar da, eğer evler 150 m2’nin altındaysa yüzde 1 KDV ödeyecekler. Şu anda 1 Temmuz’a kadar geçerli olan KDV indirimi gözardı edilirse, 150 m2’nin üzerindeki konutlarda ise KDV oranı yüzde 18. Dolayısıyla tasarıyla getirilen yeni vergi düzenlemesi kooperatiflere ve buralardan ucuza ev almayı planlayan vatandaşa kötü sürpriz olacak.

Vatan
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2009 Perşembe 12:22:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?