22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

ANAP: Zerre kadar dönmeyiz

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliği paketini veto etmesi, AKP'nin de Meclis'ten aynen geçirdikten sonra Köşk'e yeniden sunacağını açıklaması üzerine gözler ANAP ve DYP'ye çevrildi. ANAP ve DYP'nin de DP çatısı altında birleşme öncesinde ayrı tüzel kişiliklerdeyken Anayasa paketi için ortaya koydukları tavrı aynen sürdürmeleri bekleniyor. 

ANAP Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, "Değişikliklerin ikinci kez görüşülmesinde 20 kişi ile salona girip destek oyumuzu gönülden kullanacağız. İnancımızdan zerre kadar dönmeyiz" dedi. 

Sarıbaş, DYP'nin ilk görüşmelere destek vermediği anımsatılarak yöneltilen "Bu, birleşme arifesinde sorun olur mu?" sorusuna da şu yanıtı verdi: 

"DYP ile konuyu görüşüyoruz. Sorun olmayacak. Önümüzdeki günlerde açıklayacağımız DP parti programı ve seçim bildirgesinde cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi unsurunu koyduk. Bunun artık ayrısı gayrısı olmaz. DYP önceki tavrını sürdürebilir veya salona girerek destek verebilir. Bu konuda bir sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum." 

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın önceki gün CNN Türk'e yaptığı değerlendirmede, "Burada bir soru işareti vardır. Ama siyasette tutarlılık önemlidir. Bu konuda Erkan Mumcu'nun daha önceden bir mükellefiyeti söz konusudur. Herhalde kendileri yeniden bir değerlendirme yapacaklardır" demişti. Sarıbaş, Ağar'ın sözlerinin anımsatılması üzerine de "Partilerimiz 3 Haziran'da DP çatısı altında toplanacak. Halen ayrı tüzel kişilikler vardır. Kendi tüzel kişiliği içinde önceden belirlediği tavrı sürdürebilir. DYP bu konuda en doğru kararı verecektir" dedi.

Saygı duyuyoruz 

DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük de DYP'nin birleşme öncesindeki tutumunun çok net olduğunu belirterek, "ANAP için de aynı durum söz konusu. Buna saygı duyuyoruz. Parti yönetimimiz oylama öncesinde son değerlendirmesini yaparak tavrını belirleyecektir" dedi. DYP Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan da "Genel Başkanı'mız yetkili organlarla konuşup parti tavrını belirleyecek. ANAP'la sorun olacağını sanmıyorum" diye konuştu. 

DP'nin DYP'ye katılımı kabul edildi 

DYP 2. Olağanüstü Büyük Kongresinde Demokrat Parti'nin (DP) DYP'ye katılımı onaylandı. Başka partilerin kabulü için de Genel İdare Kurulu'na (GİK) yetki verildi.

Büyük Anadolu Oteli'nde yapılan olağaüstü kongrede, ANAVATAN'a yakın isimler tarafından kurulan Demokrat Parti Kurucular Kurulu'nun aldığı DYP'ye katılım kararı okundu. Kararın, kongre tarafından kabul edilmesi ile DP, DYP'ye katılmış oldu.

Kongrede ayrıca kongrede, başka partilerin kabulüne ilişkin GİK'e yetki verildi. Bu madde, Anavatan Partisi'nin gelecek hafta gerçekleştireceği kongrede DYP'ye katılımına olanak sağlayacak.

Kongreye, Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Keçeciler, Sibel Çarmıklı, Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş ile Bitlis milletvekili Edip Safter Gaydalı da katıldı.

Kongrede, isim ve amblem değişikliği ile GİK üyelerinin sayısının artırılmasına ilişkin tüzük komisyonu da oluşturuldu.

Ayrıca gündemde yapılan değişiklikle Genel Başkan Mehmet Ağar'ın konuşması kongrenin sonuna alındı.

Esengün: "Cumhurbaşkanının iadesi yersiz ve tutarsız"

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, "Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılması ve cumhurbaşkanının 5 yıllığına seçilip ikinci kez aday olabilmesine dair teklifin iadesindeki gerekçeleri yersizdir, tutarsızdır" dedi.

Esengün, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine dair gecikmiş, zamanında göz ardı edilmiş, bir takım çaresizlikler nedeniyle gündeme getirilmiş" Anayasa değişikliği teklifinin, TBMM'den geçmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iade edildiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin dolduğunu ifade eden Esengün, "AK Partinin en çok şikayet ettiği cumhurbaşkanını görevde tutmaya devam ettiğini, bunun AK Parti'nin çaresizliğini, beceriksizliğini gösterdiğini" iddia etti. Cumhurbaşkanı Sezer'in 7 yıllık görev süresi bitmiş olmasına rağmen göreve devam ettiğini ve bunun tartışmalı bir konu olduğunu öne süren Esengün, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı Sezer'in, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılması ve cumhurbaşkanının 5 yıllık bir süreyle seçilip, ikinci kez aday olabilmesine dair teklifin iadesindeki gerekçeleri yersizdir, tutarsızdır. Tamamen kendi siyasi görüşleri çerçevesinde hazırlanmış gerekçelerdir."

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi konusunda AK Parti'nin samimi olmadığını savunan Esengün, "AK Parti'nin Meclis'in tıkanması nedeniyle halkı dinlemeye mecbur kaldığını" öne sürdü. Esengün, AK Parti'nin Anayasa değişikliğinin peşini bırakabileceğini belirterek, "Büyük ihtimalle olacak budur. AKP baskılara boyun eğecektir" dedi.

Bir gazetecinin "BBP ile ittifak düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Esengün, "BBP ile böyle bir ittifak olabilir ama alınmış bir ortak karar yoktur" dedi.



ÖNDER YILMAZ/milliyet
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2007 Pazar 13:04:09
Güncelleme :27 Mayıs 2007 Pazar 14:21:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?