22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Anavatan ve DYP oylamada olacak mı?

Recep Tayyip Erdoğan'ın aday gösterdiği Abdudlah Gül'ün cumhurbaşkanlığı oylamasına Anavatan ve DYP de CHP gibi oylamaya katılmayacak...  

Gül: "Seçimlerin iptalı anayasa ve mevcut hukuka aykırı olur"

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçiminin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi yönündeki bir kararın Anayasa ve mevcut hukuka aykırı olacağını söyledi. Abdullah Gül, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'la görüşmesi sonrasında basın açıklaması yaptı.

Ankara'da Köşk trafiği..

Saat:14:03
KARARSIZLIK İÇİNDE DEĞİLİZ
Mumcu'nun konuşması şöyle devam etti:
- Şu anda ortaya çıkan kriz ihtimalinin fırsata dönüşmesi AKP'nin elinde.
- Kararsızlık içinde değiliz. Eğilimlere göre karar vereceğiz
- Yarın sabah il başkanlarının kanaatlerini alacağım
- Anavatan etkili olacak, belirleyici olmayacak.
- Türkiye'nin kamplaşmadan elde edeceği hiçbir fayda yok
- Seçim Kanunu değiştirilmeli.

Saat: 13.50
İKTİDAR BİZİ YOK SAYDI
Anvatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, partisinin yönetim kurulu ile yapacağı görüşme önce bir açıklama yaptı:
Mumcu şu mesajları verdi:
- 2 yıldır iktidarı uyarıyoruz, ancak hiçbir yanıt alamadık
- Anavatan Partisi yok sayıldı.
- Bu uzlaşmaz ve başkalarını yok sayma tavrı nedeniyle ortaya çıkan sorunla bugün karşı karşıya kaldık
- Bu üslüp hiçbir şekilde demokratik tavra yakışmayan nobranlıkla devam etti.

Saat: 13.40
AĞAR: ERKEN SEÇİM BEKLİYORUM
DYP Lideri Mehmet Ağar, Gül ile yaptığı açıklamanın ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı konusunda ortaya çıkan sorunu mahkemede değil sandıkta çözme eğilimlerini tekrarladı. Ağar, Gül'ün aday gösterilmesinin partiyi kurtarmak için yapılan bir operasyon olarak görüp, AKP'yi millete gidememekle suçladı. Ağar şu aşamadan sonra her an erken seçim beklediklerini söyledi.

Saat: 13:30
GÜL: YIPRANDIĞIMI DÜŞÜNMÜYORUM
AKP'nin Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, dün başladığı destek turlarına bugün devam ediyor.
Gül, bugün ilk olarak DYP Lideri Mehmet Ağar'la görüştü. Gül, dün görüştüğü Mumcu ile ortak hareket eden Ağar'ı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisine destek vermesi için ikna etmeye çalıştı. Görüşmenin ardından kısa bir değerlendirme yapan Gül, kendilerinden destek istediği belirterek şunları söyledi:

Şayet TBMM beni cumhurbaşkanı olarak seçerse nasıl bir cumhurbaşkanlığı yapmayı düşündüğümü kendileriyle paylaştım. Tabiki destek istedim. Kendileri ilgili kurullarında detaylı bir şekilde bu konuyu değerlendireceklerdir. Önemli olan demokrasinin en iyi şekilde işliyor olmasıdır. Bu tür durumların olağanüstü dıurumlara gitmeden kendi mecralarında akması çok önemlidir. Beni tatmin eden nokta ise bu görüşmeleri herkesin memnuniyetle karşılamasıdır."

"Atanmış isim olarak değerlendiriliyorsunuz; yıpranacağınızı düşünüyor musunuz?" şeklinde yöneltilen soruyu Gül, "Benimle ilgili herşey apaçık ortadadır. Ben yıllardır siyatin içindeyim; bugün ortaya çıkmış bir duırum yoktur. Herhangi bir konudan yıpranacağımı düşünmüyorum" diye yanıtladı.

TBMM'de 367 olmaz, CHP de Anayasa mahkemesine götürür ve oradan da iptal kararı çıkması halinde ne olacağının sorulması üzerine de Gül, "Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına karşı çözüm erken genel seçimdir. Şayet TBMM beni cumhurbaşkanı seçerse bütün siyasi partilerimizle yakın bir işbirliği içinde olacağımı açıklamıştım" dedi.

Saat: 12:30 

DYP KATILMAMA EĞİLİMİNDE

Gül'ün Ağar'la görüşmeye başladığı sırada DYP Gelen Merkezi koridorlarında oluşan havanın olumlu olmadığı gözlendi. Kulislerde dolaşan bilgiye göre, DYP'liler 367 tartışmasının gereksiz olduğunu ve AKP'nin böyle bir desteğe ihtiyacı olmadığını düşünüyor. Bu yüzden genel eğilim Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Meclis'e gelmeme doğrultusunda.

Ağar'ın Gül'e bugün kesin bir yanıt vermesi beklenmiyor. Ağar ve Mumcu bugün parti yöneticileriyle yaptıkları istişarenin ardından bir araya gelerek karar verecek.

Bu sırada Abdullah Gül, muhalefet turuna devam edecek. Gül'ün Ağar'ın ardından SHP Lideri Murat Karayalçın ile bir araya gelecek. Daha sonra ise Yaşar Nuri Öztürk ile görüşecek.

Gül bu görüşmelerinde aralarında ise dün randevu alamadığı bağımsız milletvekillerini ziyaret edecek. 

SHP'den Gül'e destek çıkmadı 

Cumhurbaşkanlığı konusunda destek arayışlarını sürdüren Abdullah Gül’ün, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’la görüşmesi sona erdi. Yaklaşık 20 dakika süren görüşmenin ardından Gül ve Karayalçın ortak açıklamada bulundu. Gül, SHP’den destek istediğini belirtirken, Karayalçın Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi gerektiği yönündeki önerilerinin Meclis’te kabul görmemesi nedeniyle SHP Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci’nin oylamaya katılmayacağını belirtti. 

Gül, Öztürk ve bağımsız milletvekilleriyle görüştü

Cumhurbaşkanı adayı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, TBMM'de Halkın Yükselişi Partisi (HYP) Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk ve 3 bağımsız milletvekiliyle görüştü.

Gül, ilk olarak İstanbul Bağımsız Milletvekili Zülfü Livaneli ile bir araya geldi. .

Livaneli, görüşmenin ardından, Gül'ün, kendisine cumhurbaşkanı seçiminde kararının ne olduğunu sormadığını da ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ancak ortada çok büyük bir sorun var. Bu kadar yetkinin tek partide toplanması, sistemin tıkanması, ülkenin kamplaşması sonucunu doğurabilir. Bütün suçu AKP'de aramamak, diğer partilerin güçsüzlüğünde aramak lazım. Solcu, laik, yüzünün Batıya dönük olduğunu söyleyen partilerin bu kadar bölük pörçük durumda olması, meydanı AKP'ye bırakmasının sorumlusunu da kendilerini tutamayız, (Niye bu kadar güçlüsünüz) diye soramayız."

Livaneli, tavrının ne olacağı sorusuna, "Onu düşüneceğim" karşılığını verdi.

Abdullah Gül, daha sonra Halkın Yükselişi Partisi (HYP) Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Yaşar Nuri Öztürk ile görüştü.

Öztürk, 15 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM'de 1 oy hakkının bulunduğunu anımsatarak, partinin yetkili kurullarından çıkacak kararı, yarın açıklayacağını belirtti.

Abdullah Gül, ayrıca bağımsız milletvekilleri Memduh Hacıoğlu ve Göksal Küçükali ile görüştü. Gül'ün Küçükali ile görüşmesi başbaşa gerçekleşti.

Hacıoğlu, görüşmenin içeriğiyle ilgili açıklama yapmazken; Küçükali, "15 yıldır sevdiğim, saydığım bir dostum. Vakti geldiğinde destek vereceğim" dedi.

Gül: "Destek istedim"

Cumhurbaşkanı adayı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "TBMM beni onaylarsa nasıl bir cumhurbaşkanlığı yapmayı düşündüğümü kendileriyle paylaştım ve açıkça destek istedim" dedi.

Gül, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, DYP'yi ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Destekleri veya başka tavırları daima saygıyla karşılanacaktır, benim tarafımdan. Ama eminim ki ilgili kurullarında detaylı bir şekilde değerlendireceklerdir. Önemli olan Türkiye'de demokrasinin en iyi şekilde işlemesidir. Hukukun üstünlüğünün en iyi şekilde ispatlanmasıdır. Önemli olan Türkiye'de bu tip gelişmelerin olağanüstü noktalara çekilmeden normal mecrasında akmasıdır. Bugün şahit olduğumuz da budur" diye konuştu.

"Şu ana kadar görüşmelerden tatmin oldunuz mu? Sizin kaygınız ilk turda 367'yi yakalamak mı?" sorusuna Gül, şu yanıtı verdi:

"Benim tatmin olduğum nokta şudur; demokrasinin en güzel şekilde işliyor olması. Ama tatmin olduğum nokta, bu görüşmelerden herkesin memnun olduğudur. İçeride yaptığımız konuşmalarda bunun arzu edilen bir manzara olduğunun herkes tarafından teyit edilmesi memnuniyetle karşılanmasıdır."

Gül, "367'ye yönelik bir tereddütünüz var mı? Sayın Erdoğan'ın atadığı bir isim olarak değerlendirmeler var. Bu anlamda eşinizin başörtüsünün de öne çıkarıldığı yorumlar yapılıyor. Yıpranacağınızı düşünüyor musunuz?" sorusuna "Ben Türk siyasi hayatında bilinen bir şahsiyetim. Benimle ilgili her şey açık seçik ortadadır. Bugün ortaya çıkmış herhangi bir noktam veya hususum söz konusu değildir. O bakımdan yıpranma gibi bir şey asla aklımdan geçmemektedir" yanıtını verdi.

Gül, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşmesinin ardından CHP'nin 367'ye ilişkin açıklamasına ilişkin bir soru üzerine, "Onu bana sormayacaksınız. Onu kendi tavırları neyse onlara soracaksanız" dedi.

Dün Baykal ve ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu ile görüştüğü anımsatılarak, "Sadece bugün Ağar ile ortak basın açıklaması yaptınız. Bunun bir anlamı var mı?" diye sorulması üzerine Gül, "hayır" yanıtını vererek, dün de Mumcu ile birlikte kameraların karşısına geçtiklerini, kendisi açıklamasını yaptıktan sonra ayrıldığını, Mumcu'nun da kendi açıklamasını yaptığını söyledi.

"Anayasa Mahkemesi seçimi iptal ederse ne olacağına" ilişkin bir soruya ise Gül, gülerek "genel seçimdir" dedi ve bunların Anayasa ve mevcut hukukla bağdaşmayan şeyler olduğunu söyledi. Gül, Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de şöyle konuştu:

"Ben bütün bağımsız milletvekilleri, Meclis'te milletvekili olan tüm partilerle görüşüyorum. Meclis dışında olan siyasi partilerimizle de görüşmeyi arzu ederdim. Ama bugünkü ortam içerisinde karar TBMM tarafından alınacağı için ve zamanın da darlığı açısından mümkün değil."


ANAVATAN MKYK toplandı

Anavatan Partisi (ANAVATAN) Genel Başkanı Erkan Mumcu, "Türkiye, iktidar ve ana muhalefet partilerinin işlerine gelecek şekilde içine sürükledikleri kamplaşma tuzağına düşmüş durumdadır. Kamuoyunu bu kamplaşmadan çıkarmak icap eder" dedi.

ANAVATAN Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Mumcu başkanlığında, cumhurbaşkanı seçim sürecini ele almak üzere parti genel merkezinde toplandı.

Toplantı öncesinde açıklama yapan Mumcu, ortaya koydukları tutumun bir "kararsızlık tutumu olmadığını" ifade etti. Mumcu, şunları kaydetti:

"Türkiye iki, üç parçalı bir ülke olmayı hak eden bir ülke değildir. Türkiye sorunları demokrasi ve hukuk doğrultusunda çözebilecek olgunluğa sahip bir demokratik toplum olmayı başarmalıdır. Bu noktada ANAVATAN üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yapacaktır."
Mumcu, MKYK'nın ardından milletvekilleri ile bir araya geleceğini ve onların eğilimini alacağını kaydetti.

Yarın sabah il başkanlarının bu akşam yapılacak bütün ilçe divanlarından elde edecekleri kanaatleri alacağını ve sonra grup ile bütün görüşmeleri gözden geçireceklerini ifade eden Mumcu, "Bu arada DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile istişarede bulunacağız. Bütün bu istişareler sonucunda Türkiye için en hayırlı olanı bulmak arzusundayız" dedi.

Ağar: "Oylamaya katılıp katılmayacağımız belli değ

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, cumhurbaşkanı seçimi konusunda TBMM'de yapılacak oylamaya katılıp katılmayacaklarının henüz belli olmadığını bildirdi.

Ağar, Cumhurbaşkanı adayı, Dişişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Gül'ün kendisinden destek istediğini söyledi.

Bugün parti Genel İdare Kurulunu (GİK) toplayacaklarını anlatan Ağar, konuyu partililerle görüşeceğini, bugün veya yarın Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ile yapacağı görüşmenin ardından da TBMM Genel Kuruluna katılıp katılmama kararını vereceklerini ifade etti.

Mehmet Ağar, "Görüşmede ayrıca biz siyasetin mahkemede değil, sandıkta sonuçlanmasından yana olduğumuzu açık bir dille ifade ettik" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ağar, bir soru üzerine, AK Parti'nin 3. turda kendi adayını seçtirecek çoğunluğa sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bunun için ilave bir desteğe ihtiyaçlarının olup olmadığı kendi takdirleridir. Ortaya çıkardıkları aday profili açısından tablo şu olmuştur: Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığının siyasi ve ekonomik istikrarı bozacağını, bugün aday yapılan zatın da partinin genel başkanlığı görevini yeteri derecede taşıyamayacağını, AKP'nin zımnen kabul ettiği gözükmüştür.

Ben sürpriz beklentisini bir erken seçim kararı olarak beklerdim. Doğru olan millete gitmekti."

Ağar, "Sayın Gül'ün adaylığı ile özellikle eşinin türbanlı olmasıyla ilgili bir takım eleştiriler var. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?" sorusunu yanıtlarken, "Biz kimsenin çocuğuyla, ailesiyle meşgul değiliz. Milletle, milletin siyasetiyle meşgulüz"dedi.

Bir soru üzerine Ağar, erken seçim beklediğini söyleyerek, "Bu saatten sonra her an seçimin gelebileceğini görüyorum. Erken seçim kararı alma konusunda iktidarın yeterli sayısı vardır. Ancak iktidarın bu konularda pek danışma mekanizmasını işletmediğini hepimiz biliyoruz" diye konuştu.

Ağar, "Genel kuruldaki oylamaya katılmayarak cumhurbaşkanı seçiminin Anayasa Mahkemesine taşınması ve bu şekilde bir seçime yönlendirme tavrınız olabilir mi?" sorusunu "Allah seçimsiz bırakmasın" diye konuştu.



hürriyet/aa/anka
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2007 Çarşamba 14:54:57
Güncelleme :25 Nisan 2007 Çarşamba 18:15:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?