19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Anavatan'a para yok

Danıştay 10. Dairesi, Ankara 1. İdare Mahkemesinin, Anavatan Partisine 2006 yılı hazine yardımında bulunulmasına ilişkin kararının yürütmesini durdurdu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre Daire, Maliye Bakanlığının, İdare Mahkemesinin kararını temyiz eden başvurusunun ilk incelemesini tamamladı.

Tetkik Hakim Yahya Şahin, Siyasi Partiler Kanununda değişiklik yapan 5341 sayılı Yasa'nın, 10 veya daha fazla milletvekili bulunan siyasi partiye, TBMM'deki en az hazine yardımı alan siyasi partiye yapılan kadar devlet yardımı yapılmasını düzenleyen geçici 16. maddesinin yürürlükten kaldırıldığını anımsattı.

Böylece davacı Anavatan Partisine sonraki yıllar için devlet yardımı yapılmasının yasal dayanağı kalmadığını anlatan Şahin, hazine yardımına imkan veren diğer düzenleme olan Siyasi Partiler Kanununun ek birinci maddesinin, hazine yardımını, seçimde barajı geçme ya da geçerli oyların en az yüzde 7'sini alma şartına bağladığına işaret etti.

Şahin, bu yasal düzenlemelerin Anayasa'da yer alan ''demokratik devlet'', ''siyasi partilere yeterli ve hakça mali yardım'', ''devletin demokrasiyi koruması'' ilkelerine aykırı olduğunu savunarak, Anayasa Mahkemesine başvurulmasını istedi.

Şahin, mevcut yasal düzenlemelere göre idare mahkemesinin kararının yürütülmesinin durdurulmasını talep etti.

Danıştay Savcısı Metin Çetinkaya ise Maliye Bakanlığının temyiz nedenlerinin yerinde görülmemesini ve reddedilmesini istedi. Daire, 5341 sayılı Yasayla Siyasi Partiler Kanununun ek 16. maddesinin yürürlükten kaldırılması ve yeni bir düzenlemeye yer verilmemesi karşısında, Anavatan Partisinin kazanılmış hakkı bulunduğu yolundaki iddiasının hukuki geçerliliği olmadığına karar verdi.

Ankara 1. İdare Mahkemesinin Anavatan Partisine 2006 yılı hazine yardımının dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi de eklenerek ödenmesi yönündeki kararının yürütmesini durduran Daire, tetkik hakimi Şahin'in Anayasa'ya aykırılık iddiasını ise oyçokluğuyla yerinde görmedi. 






aa
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2006 Cumartesi 13:05:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?