15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Anavatan'da moraller bozuk

Demokrat Parti ile birleşme hayallerinin suya düşmesi Anavatan’da hayalleri bozdu. Moral bozukluğu ASKİ Spor Salonu’nda yapılan 9. Olağan Büyük Kongre’ye de yansıdı. Kongre Demokrat Parti’den beklenen ancak son dakikaya kadar gelmeyen olumlu yanıt nedeniyle buruk bir havada yapıldı.

Sabah saatlerinde parti genel merkezinde MKYK’sını toplayan Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, 12.30’da başlayan kongreye bir süre geçikmeli başladı. Eşiyle birlikte kongereye gelen Mumcu, "Başbakan Mumcu" sloganlarıyla karşılandı. Mumcu kongre salonunu turlaması ve kürsüde yaptığı konuşma sırasında delegeler ve partililerden yoğun alkış aldı. Delegeler ve partililer, sık sık "Başbakan Mumcu, Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganı attı.

Kongre Salonu’nda "Sözümüz söz sonuna kadar beraberiz", "Çözüm için varız", "Erkan Mumcu nerede biz oradayız" ve "taraf değil yeni bir hayat seçin" yazılı pankartlar dikkat çekti. Salonda Atatürk, 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Erkan Mumcu’nun fotoğrafları yer aldı. 

Mumcu konuşmasında Turgut Özal’ı da unutmadı. Sözlerine Özal’ı anarak başlayan Mumcu, yine konuşması sırasında sık sık Özal’dan bahsetti.

Demokrat Parti ile birleşmenin gerçekleşmemesi kongre programını da alt üst etti. Daha önce tek gün olarak planlanan ve Demokrat Partiye katılım kararı alınması beklenen kongre, DP’den olumlu yanıt gelmemesi üzerine ikinci güne uzatıldı. İlk gün genel başkan seçiminin yapıldığı kongrede yarın da MKYK seçimi yapılacak. Divan başkanlığını yürüten Anavatan Grup Başkan Vekili Süleyman Sarıbaş ise bütün delegelere seslenerek, "Ne kadar çok oy kullanılırsa, genel başkanımıza o kadar destek veririz" diye seslendi.

Kongereye aday adaylarının da ilgisi yoğun oldu. Pek çok aday adayı kongrede boy gösterirken, delegeler ve parti yöneticileri ile görüşerek kulis yaptılar.

ÖNCEKİ HABER

Anavatan Partisi (ANAVATAN) 9. Olağan Büyük Kongresi ASKİ Spor Salonu'nda başladı.

ANAVATAN Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Erdemir, kongreyi açış konuşmasında, siyasetin ve millete hizmetin imkanla değil, yürekle yapılacağını gösterdiklerini söyledi.

Erdemir şöyle devam etti:

"Bu aziz milleti rahmetli Özal'ın yaptığı gibi müreffeh bir seviyeye hep beraber götüreceğiz. Değerli ANAVATAN'lılar yolunuz açık olsun, yolumuz açık olsun. Biz siyaseti temiz yaptık, temiz yapacağız, temiz kalacağız. 3 Kasımda bizi mahkum edenlerle bizim işimiz yok. Bizim kendilerini çok önemli gören adamlarla işimiz bitmiştir. Biz milletin önemli gördüğü insanlarla bu işi yürüteceğiz."

Kongrede daha sonra divan oluşturuldu. Divan başkanlığına ANAVATAN TBMM Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş seçildi. 


ONURSUZLUK İSTENİYOR


Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, partisinin 9. olağan kongresinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sağ ittifaktaki pürüzlerle ilgili sert açıklamalarda bulunan Erkan Mumcu şunları söyledi:

Sürecin eşit ve adil bir birleşme olmasını istedik. Bunun Türkiye’ye de faydalı olmasını istedik. Bunu da protokole bağladık. Protokolün yerine getirilmediği için bundan sonraki sürecin açıklık kazandırılmasıdır. “Kapatın gelin” adil bir çağrı değildir.


Bize somut olarak ne teklif edilmiştir kamuoyuna açıklasınlar. Karşımızda adil bir teklif yoksa bizden beklenen fedakarlığın dışında bir onursuzluksa “hayır”

Sonuna kadar fedakarlığa evet. Onur kırıcılığa hayır diyoruz. Bu süreç içinde olumlu bekleyişimizi sürdürüyoruz. Tek isteğimiz iyi niyetin samimiyetin sürdürülmesi.


Şu ana kadar gerçekleşmemiş olması şu an kadar açıkça bir kez bile belirtilmemiştir. Sürekli çözümü bulan olmaktan yorulduk. Çözümler çok açık olmayan bir tutumla itiliyor. Biz hâlâ iyi niyetli olunursa çözüm mümkün.


Kimsenin şöyle olmuştu böyle konuşulmuştu demesine gerek kalmasın. Her şey milletin gözü önünde olup bitsin. Bu iki partinin teşkilatlarının kaynaştırılmasıyla ilgili program nedir söylesinler. Anavatan’ın listelerine adaylık başvurusu yapanlar nasıl temsil edilecek?

YOLUNUZ AÇIK OLSUN

”Kapatın gelin sonra düşünürüz” deniliyorsa bunu yapmaya benim de parti yönetimini de hakkı yok. Onurunun hiçe sayıldığı bir durumda kimse onursuzluğu seçmeyecektir. Bu süreci esas süreçte bizim fedakarlıklarımız seçmişti. Bizden fedakarlık değil onursuzluk bekliyoruz deniyorsa yolunuz açık olsun. 


ÖNCEKİ HABER

Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, krizin çözümü yönünde herhangi bir gelişme olmadığını belirterek, “Şu ana kadar beklentimizi ne olduğunu belki çok iyi anlatamadık. Demokrat partinin Türkiye’de umut yaratan yeni bir terkip olması konusunda her türlü fedakarlığa razı olara başladığımız girişimde bize söz verilen ne varsa kamuya da açıkça ifade edilmesini bekliyoruz” dedi. 

Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu’nun dün katıldığı bir televizyon programında dile getirdiği merkez sağın iki partisi arasındaki protokole Demokrat Parti’nin uymadığı ve gereklerini yerine getirilmediğini söylemesinin ardından yaşanan krizde olumlu bir sonuç alınamadı. Bugün ASKİ spor salonda dokuzuncu olağan büyük kongresini yapacak olan Anavatan Partisi Yaşanan gelişmeler nedeniyle MKYK’sını topladı. Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu ise partiye gelişinde gazetecilerin krize ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gelişme olup olmadığı yönündeki bir soruya Mumcu, şu karşılığı verdi: “Şu ana kadar beklentimizin ne olduğunu belki çok iyi anlatamadık. Demokrat Parti’nin Türkiye’de umut yaratan, heyecan yaratan yeni bir parti olması konusunda her türlü fedakarlığa razı olarak başladığımız girişimde bize söz verilen ne varsa kamuya da açıkça ifade edilmesini bekliyoruz çünkü buna ihtiyaç var. Yazılı protokol yükümleri yerine getirilmedi. Bur takım mazeretler öne sürüldü bunlar haklı da olabilir onu da anlayışla karşılamaya hazırız ama bunların bundan onda devam etmeyeceğinin açıkça anlamamız lazım”

“4 NOKTADA AÇIKLIK İSTİYORUZ”

DYP ile birleşme konusunda 4 noktada açıklık istediklerini kaydeden Mumcu, bu maddeleri de şu şekilde sıraladı: “Teşkilatların bütünleşmesi konusunda yöntem ve takvim ne olacak? Genel idare kurulumunda eşit temsil konusunda protokolde söz vermiştik, yazılı imza atmıştık şu ana kadar gerçekleştirilmedi bundan sonra gerçekleştirilmesi konusunda yöntem ve takvim ne olacak? Anavatan partisine adaylık müracaatında bulunan insanların adaylıkları hangi yöntemle değerlendirilecek yani bu partinin bir birleşik parti olmaktan kaynaklanan karakteri aday listelerine nasıl adil bir şekilde yansıyacak? Ve en önemli temiz yüzler yeni sözler diye çıkmıştık hala temiz yüzler yeni sözler konusunda ısrarlı ve kararlı olduğumuzu bir kez daha teyit edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunu bize değil kamuoyuna söylenmesi yeterlidir”.

Anavatan olarak iki parti arasındaki birleşmeyi sağlamak üzere pek çok fedakarlığı göze aldıklarını ve bu işi bozmak istemediklerini ifade eden Umucu, üstümüze düşen başka ne fedakarlık varsa bunu da göze alırız ama sadece ve sadece açıklık itiyoruz” dedi. Mumcu, bur soru üzerine şu ana kadar DP Genel Başkanı Ağar’la bir görüşmesi olmadığını da söyledi

YILMAZ’A SERT ELEŞTİRİ

Erkan Mumcu, bir gazetecinin “Yılmaz’ın önce beni eleştirdi sonra Ağar’ı eleştirdi sözü var buna bir yanıtınız olacak mı” sorusuna ise, “Kendisini başkalarıyla eşleştirerek kurtarabileceğini zannediyorsa yanılıyor. Kendisi hakkında Türk milleti kararırı vermiş. Çok fazla soru sormak söz söylemek istemiyorum ama bu ülkede kamuoyu araştırması yapılıyor, bakın bakalım bu araştırmalarda en sevilmeyen kim, Abdullah Öcalan mı yoksa bir başkası mı?” diye yanıt verdi. 

AĞAR’A KONGREYE KATIL ÇAĞRISI

Anavatan olarak kongrelerini yaptıklarını, belirten Mumcu, Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar’a da kongreye katılması çağrısında bulundu. Mumcu, “Sayın Ağar’ı da benim yaptığım gibi bu kongreye katılmak üzere bekliyorum. Belki bu hususlarda delegelere açıkça beyanda bulunarak. Bir açıklık getirebilir. Belki kamuoyuna bir açıklamada bulunabilir. Bu iki günlük kongre süreci tamamlanmadın bu pürüzler çözülmüşse çözümlenmiştir yoksa herkes yoluna devam eder. Herkes birbirine başarılar diler başka söylenecek birşey yok” dedi. 


ÖNCEKİ HABER


Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, şu ana kadar beklentilerini karşılayacak bir gelişme yaşanmadığını belirterek, "Biz bu işi bozmak istemiyoruz. Biz, ’bu iş olsun’ diye birçok fedakarlık göze aldık. Yani üstümüze düşen başka ne fedakarlık varsa bunu da göze alırız ama sadece ve sadece açıklık istiyoruz" dedi. 

Mumcu, partisinin 9. Olağan Büyük Kongresi öncesinde, parti genel merkezinde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına girerken gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

DYP ile birleşme konusunda gelinen son noktanın sorulması üzerine Mumcu, şunları kaydetti: 

"Şu ana kadar bizim beklentilerimizi karşılayacak bir gelişme yaşanmadı maalesef. Biz bu konuda beklentimizin ne olduğunu belki çok iyi anlatamadık. Demokrat Parti’nin Türkiye’de umut, heyecan yaratan yeni bir terkip olması konusunda her türlü fedakarlığa razı olarak başladığımız girişimde bize söz verilen ne varsa kamuya da açıkça ifade edilmesini bekliyoruz. Çünkü buna ihtiyaç var. Yazılı protokol hükümleri yerine getirilmedi. Onun için bir takım mazeretler öne sürüldü. Bunlar haklı da olabilir. Onu da anlayışla karşılamaya hazırız. Ama bunların, bundan sonra devam etmeyeceğinin açıkça anlaşılması lazım. 

Dört noktaya açıklık getirilmesini istiyoruz. Teşkilatların bütünleşmesi konusunda yöntem ve takvim ne olacak? Genel İdare Kurulu’nda (GİK) eşit temsil konusunda protokolde söz vermiştik, yazılı imza atmıştık. Şu ana kadar gerçekleştirilmedi. Bundan sonra gerçekleştirilmesi konusunda yöntem ve takvim ne olacaktır? 

Anavatan Partisi’ne adaylık müracaatında bulunan insanların adaylıkları hangi yöntemle değerlendirilecektir. Yani bu partinin bir birleşik parti olmaktan kaynaklanan karakteri, aday listelerinde nasıl adil bir şekilde yansıyacaktır. Ve en önemlisi (temiz yüzler yeni sözler) diye çıkmıştık. 

Hala temiz yüzler yeni sözler konusunda ısrarlı ve kararlı olduğumuzun bir kez daha teyit edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun bize değil kamuoyuna söylenmesi yeterlidir. Biz bu işi bozmak istemiyoruz. Biz, bu iş olsun diye bir çok fedakarlık göze aldık. Yani üstümüze düşen başka ne fedakarlık varsa bunu da göze alırız ama sadece ve sadece açıklık istiyoruz." 

"KENDİSİ HAKKINDA TÜRK MİLLETİ KARARINI VERMİŞ" 

Bir soru üzerine Mehmet Ağar ile görüşmediklerini belirten Mumcu, bir gazetecinin "Mesut Yılmaz’ın önce kendisini sonra Ağar’ı eleştirdiğine ilişkin sözleri var. Buna bir yanıtınız olacak mı?" sorusuna şu karşılığı verdi: 

"Abdullah Öcalan mı yoksa bir başkası mı?"

"Kendisini başkalarıyla eşleştirerek kurtarabileceğini zannediyorsa yanılıyor. Kendisi hakkında Türk milleti kararını vermiş. Çok fazla soru sormak söz söylemek istemiyorum ama bu ülkede kamuoyu araştırmaları yapılıyor. Bakın bakalım bu kamuoyu araştırmalarında en sevilmeyen kim? Abdullah Öcalan mı yoksa bir başkası mı?" 

Mumcu, kongre sürecine ilişkin bir soru üzerine, şunları söyledi: 

"Her şey rutin yürüyor. Biz kongremizi yapıyoruz. Sayın Ağar’ı da benim yaptığım gibi bu kongreye katılmak üzere bekliyorum. Belki bu hususlarda delegelere açıkça beyanda bulunarak bir açıklık getirebilir, belki kamuoyuna bir açıklık getirilebilir. Bu iki günlük kongrede süreç tamamlanmadan bu pürüzler çözümlendiyse çözümlenmiştir. Yoksa herkes kendi yolunda devam eder. Herkes birbirine başarılar diler. Başka söylenecek bir şey yok."
AJANSLAR
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2007 Pazar 01:32:35
Güncelleme :3 Haziran 2007 Pazar 01:31:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Musa Erkan IP: 87.167.157.xxx Tarih : 2.06.2007 12:20:26
Sayin Erkan Mumcu´nun Sayin Mesut Yilmazí terör örgütü mensubuyla kiyaslamasi cok büyük bir gaf ve ayip. Erkan Mumcu bu talihsiz aciklamayla siyaset kariyerine son noktayi koymustur.

idris savaş IP: 85.107.193.xxx Tarih : 2.06.2007 13:03:52
ne güzel bir türküdür ''ham meyvayı kopardılar dalından ''

Ugur ata IP: 84.61.193.xxx Tarih : 2.06.2007 13:42:12
Ey Türk halki herkes simdi biraz düsünsün, bunlar daha secim olmadan birbirlerine girdiler. Peki secim olduktan sonra bunlarin secimi kazanip iktidara geldiklerini düsünün sonra koltuk kavgasi basliyacak. Ondan sonrada Türkiyenin Ruhuna bir fatiha okursunuz ( tabi biliyorsaniz)

abdullah canli IP: 88.227.121.xxx Tarih : 3.06.2007 01:58:03
güzel güçlü türkiyeye inanan bütün halkıma bundan yaklaşık iki ay kadar önce sayın mumcu için sanal ortamda aynen şu ifadeleri kullanmıştım;sayın mumcu önce sayın yılmazın anapını satmıştı,daha sonrada sayın başbakanımız erdoganın dolayisiyle halkımızın partisi akpartimizi satmıştı şimdi ise sayın agarla işbirligi içindedir vede yaygın bir deyim kullanarak yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır misali sayın mumcunun sayın agarıda satacagını yazmıştım.sagdaki bu sanal birleşmenin başlamadan bitmesi yani sayın mumcunun beni siyaseten şaşırtmaması için sayın mumcuya minnettarım.şimdi size sayın agarla ilgili düşüncelerimi söylemek istiyorum ;sayın agarın politikası oynak milletvekillerini önce yanına çekip onları zamanı gelince bir güzel harcamaktır.bunun iki sebebi oldugunu düşünüyorum bunlardan birincisi halen bir lider olalamama kompleksi içinde olması ikincisi ise fatih sultan mehmetin zamanında taht için babasıyla girmiş oldugu saltanat mücadelesi esnasında babasının yanından kendi tarafına çektigi adamları babasına karşı kazandıgı askeri başarıdan sonra babasına ihanet eden askerleri teker teker astırması esnasında halka hitaben dün babama ihanet eden yarın bana ihanet eder sözlerinden sayın agarından çok etkilenmiş olmasıdır.saydıgım ikinci neden aslında kim nederse desin güzel bir haslet ama sayın agar ile ilgili saydıgım bir lider degildir düşüncem bence dypyi tekrar şaha kaldıracak dolayıssiyle türkiyeyide ileriye taşıyacak kapasitenin varlıgı hakkında çok keskin soru işaretleri bırakıyor .bu düşüncelerim tecrübeyle sabittir.şimdi siyasi konjektüre bakacak olursak bana göre yeni mecliste akparti chp vede bagımsızlar kesin girecek mhp ise bazıbatı illerinde güçlü olmasına ragmen dahalen iç anadoluda güneydoguda vede dogu anadoluda güçlü degil.buralarda akparti net birinci parti.fazla sözü uzatmak istemem saydıgım bu partiler dışında mhp %10luk barajın bir altında bir üstünde.ama her ne olursa olsun öncelikle memleketimize hayırlı ugurlu olsun.ama şu bir gerçek yeni meclis bambaşka olacak.yeni konjektürlerde ülkemiz her an her sürprize gebe olacak.türkiyede krizler silsileside olabilir(ekonomik askeri siyasi) müreffeh yaşanabilir bir türkiye için adalette kalkınmada dünyayla dahada entegre olabilmede .bu yaşanabilecek hadiseler kesinlikle vatandaşlarımızın 22 temmuz 2007de sandıktaki kararlarına baglı olacak.benden şimdilik bu kadar .haydiyin yurttaşlar ne mutlu güzel güçlü daha adil daha demokratik dahada kalkınmış bir türkiyeye inanıyorum vede bu ugurda hiç bıkmadan hiç usanmadan çalışıyorum diyenlere.aziz yurttaşlarıma saygılarımla ABDULLAH CANLI

yasin Karagözlü IP: 88.235.75.xxx Tarih : 3.06.2007 03:00:39
Bu anlaşmasızlık yüzünden bir anket yaptık ne olacak bu merkez sağ diye buyrun ankete sizde kaılın www.KahramanTurk.com

sercan mutlu IP: 88.252.21.xxx Tarih : 2.06.2007 13:55:05
Sürecin eşit ve adil bir birleşme olmasını istedik. Bunun Türkiye’ye de faydalı olmasını istedik. Bunu da protokole bağladık. Protokolün yerine getirilmediği için bundan sonraki sürecin açıklık kazandırılmasıdır. “Kapatın gelin” adil bir çağrı değildir. kelimesi bence çok yanlış bi kelime benim anladığım kadarıylan dyp genel başkanı yapılan bi olağan üstü kongre üzerinde kendi mal varlığını ortaya koymuştu bence siyasetçi olmak kimin zengin kimin fakir olması değil.türkiyede milyonlarca insan işsiz gezerken insanların yüzüne baka baka benim şurda bu kadar evi m var burda bilmem neyim var.mal verlığını ortaya koyması çok yanlışyani anlatmak istediğim bize örnek olacaklarına .... oluyolar.ben 14 yaşındayım.ve buyşa onların nasıl davranılması gerektiğini söyleyebiliyosamsa tek kelimeylen helal olsun siyasetçilerimize.akp hariç.

mustafa karaca IP: 85.110.25.xxx Tarih : 3.06.2007 02:44:34
İşte yalan haber diye buna derler bu haberi yazan kongreden heberi olmadıgı gibş..televizyandan da bakmamıs..ANAVATAN partisi ilk defa bu kadar kalabalık ve bu kadar neseli bir kongre yaşadı..ama nedense derdi de gazetecilere düşüyor asıl rahatsız olan bu yalanları yazanlar.. burada hatayı ve yanlışı mehmet agar bizzat kendisi yapmıstır..ve Erkan mumcunun hic bir hatası yoktur..ama inadına anavatanı düsürmeye calısanlar basarısız olacaklar emin olsunlar ...

gurbetci IP: 84.56.47.xxx Tarih : 2.06.2007 14:45:47
Sayin mumcuda kuyruk acisi var her halde yete yaptigi vatandas bikti artik. Korkuyorsa gitsin.

ismail celebi IP: 88.233.203.xxx Tarih : 2.06.2007 14:30:47
turkıyedekı mozyiklere kucaklayıcı proğramla anavatan partısı olarakda basarılı olacağını DP İSMİNİN onemli olmadığını dusunuyorum