16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Anayasa değişikliğine ilk tepkiler

Türkiye Büyük Millet Meclisi anayasa değişikliği maratonunu tamamladı. Gözler Meclis Genel Kurulu’nda yapılan 2'nci tur oylamanın ardından yeniden Çankaya Köşkü’ne çevrildi. 

Paketin ikinci tur oylamasının sonuçlanmasının ardından değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Anayasa değişikliğinin boşuna bir çaba olduğunu belirterek “Bu kanun mevcut şartlarda ancak 7 yıl sonra uygulanabilir, o da yeni gelen Meclis değiştirmezse” dedi. Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş ise Anayasa değişikliği ile demokrasi için hayırlı bir şey gerçekleştirildiğini söyledi. 

Anayasa Değişikliği paketi yapılan ikinci tur oylamada 370 kabul oyuyla Meclis Genel Kurulu’ndan geçti. Paketin kabul edilmesinin ardından değerlendirmede bulunan CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, değişikliklerin referandum sonunda kanunlaşacağını belirterek “Ancak o zamana kadar Türkiye’de önemli siyasi gelişmeler olacaktır. Bu kanunun yürürlüğe girme şansı çok zayıftır. Türkiye bir seçim yapacak ve iradesini ortaya koyacaktır” dedi. 

ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRMEYİ DEĞERLENDİRECEĞİZ
Meclis kulisinde bundan sonraki sürece ilişkin gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Topuz, paketi Anayasa Mahkemesi’ne götürüp götürmeyeceklerini yapacakları toplantının ardından karara bağlayacaklarını söyledi. Topuz bir soru zerine “Anayasa Mahkemesi’ne gidersek Meclis’in tarihine, zabıtlarına yanlış uygulamalar kaydedilmesin diye olacaktır” dedi.
 
REFERANDUM KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK İŞE YARAMAZ
Topuz, AKP’nin referandum süresini 120 günden 40 güne çekmeyi öngören yasa teklifini getirmeyeceklerine ilişkin Anavatan Partisi'ne söz verdiğini belirterek “Söz verseler de yarın mutlaka getirecekler. Ama bu bir şey ifade etmez. Çünkü seçim kanunlarında değişiklik yapılabilir ama bu 1 yıldan önce yürürlüğe girmez. Ekim’in ortalarına kadar referandum kanununda değişiklik imkanları yok” dedi. Anayasa değişikliğinin boşuna çaba olduğunu ve uygulama imkanının bulunmadığını belirten Topuz, “22 Temmuz’dan sonra oluşacak yeni Meclis uygun görürse o işi yürütecek. Uygun görmezse kaldıracaktır. Yeni Meclis 1 ay içinde Cumhurbaşkanını seçecek dolayısıyla bu kanuna ihtiyaç kalmayacaktır. Bu kanun ancak 7 yıl sonra, yeni Meclis tarafından seçilecek Cumhurbaşkanının görev süresinin bitimiyle uygulanabilir” dedi. Topuz, AKP’nin seçim döneminde kendini iş yapmış gibi göstermek için Anayasa değişikliğini gündeme getirdiğini söyledi. 

SARIBAŞ: DEMOKRASİ İÇİN HAYIRLI OLDU
Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş ise Anayasa değişikliği teklifinin altında imzalarının olduğunu ve tam destek verdiklerini belirterek “Cumhurbaşkanı artık milletimizin yüzde 50’den fazlasının kabulüyle seçilecektir. Demokrasi için hayırlı bir şey gerçekleşmiştir. Hayırlı olsun” diye konuştu.
anka
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2007 Perşembe 19:04:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?