22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Anayasa mahkemesinden açıklama

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, adayın açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili en önemli konuya açıklık getirdi. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, cumhurbaşkanının sahip olması gereken niteliklerin Anayasa'da ve yasada belli olduğunu belirtti.

Tuğcu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde TBMM'de 367 çoğunluğun sağlanamaması durumunda CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurması halinde yüksek mahkemenin görüşünün sorulması üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin görüşünü şu anda söylemenin mümkün olmadığını belirtti.

Tuğcu, başvuru yapılması halinde nasıl bir yol izleneceğinin belli olduğunu belirterek, "Bütün davalarda ne yapıyorsak onu yapacağız. Yolumuzda bir farklılık yok. Bu da davadır. Davalar nasıl bir prosedüre tabiyse öyle olacak. Bizim yönümüzden bir farklılığı yok" dedi.

"Gayret ederiz"

Böyle bir başvuru gelirse normal prosedür neyse onun yapılacağını yineleyen Tuğcu, "Raportör görüşü alınır, okuruz, toplanırız, karar veririz. Bu dosya içinde aynısı geçerlidir. Ama daha önce de söyledim. Çok uzun süre beklemeye tahammülü olmayan bir konu. O nedenle kısa sürede yetiştirmeye gayret edeceğiz" diye konuştu.

Süre konusunda kesin bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden Tuğcu, "Ama ikinci oylamaya yetiştirmeye gayret edeceğiz" dedi.

"Cumhurbaşkanı adayını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da Tuğcu, "Onu parlamento değerlendirir. Ben genel seçimleri değerlendirdim" dedi.

Cumhurbaşkanının sahip olması gereken nitelikler konusundaki görüşünün sorulması üzerine Tuğcu, "Nitelikler Anayasa'da, yasada belli. Zaten herhalde parlamentoda o niteliklere göre yapacak" diye konuştu.



aa
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2007 Çarşamba 11:47:46
Güncelleme :25 Nisan 2007 Çarşamba 12:30:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?