18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Anayasa mahkemeye gidiyor

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa değişikliğinin iptali için yarın Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını belirterek, başvuru dilekçesine aralarında Mesut Yılmaz'ın da bulunduğu 111 milletvekilinin imza verdiğini açıkladı.

CHP Grup Başkanvekili Okay, Meclis'te gazetecilerin sorularını cevapladı. CHP'nin Anayasa değişikliği konusunda Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı iptal başvurusunun gerekçelerinin sorulması üzerine Okay, Meclis görüşmeleri sırasında bu düşüncelerini ifade ettiklerini, gerekçelerin çok somut olduğunu söyledi.

Teklifin bir hükümet tasarısı gibi geldiğini, oylamalarda gizlilik kuralına uyulmadığını, verilen ilk tekliften imzaların çekilmesinin ardından teklifin geri çekilmesiyle bir içtüzük ihlali yapıldığını kaydeden Okay, Meclis İçtüzüğü ile Anayasa'da Anayasa değişikliği konusunda bir çelişkinin de bulunduğunu söyledi. İçtüzüğün 93. maddesinde, 'İkinci turda değişiklik önergeleri varsa o madde üzerinde görüşülür' dendiğini, Anayasa'nın 175. maddesinde ise, 'İki kez görüşme yapılır' hükmünün bulunduğunu ifade eden Okay, "İki kez görüşme yapılmamıştır. İkinci turda sadece değişiklik önergeleriyle ilgili görüşme yapılmıştır. Bu bağlamda ivedilik kuralı yerine gelmemiştir. Bir Anayasa ihlali vardır. Bunların
hepsini tartışacağız" şeklinde konuştu.

Okay, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısının değiştirilmesine ilişkin maddelerin, Anayasa'nın değiştirilemez maddelerine aykırı olduğu iddialarının da başvuru gerekçesinde yer alacağını açıkladı. Okay, Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak iptal başvurusu için kaç imza toplandığının sorulması üzerine şu anda 111 imza olduğunu bildirdi. İmza verenler arasında eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın da bulunduğunu belirten Okay, "Hem merak ediyordunuz fire olur mu diye. Fire Anayasa görüşmelerinde oldu" dedi.

Okay, YSK'nın referandum süresiyle ilgili kararını beklediklerini dile getirerek, YSK'nın referandum süresini 60 gün değil 120 gün ya da en az 1 yıl olarak belirlemesi halinde bunun da başka bir süreç olacağını bildirdi.

Okay, bir soru üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın, 'CHP'nin hukukçuları söylüyorsa zaten inandırıcılığı yok' sözlerine de cevap verdi. Bunun bir AK Parti klasiği olduğunu dile getiren Okay, "Böylesine yakışıksız, gayrı ciddi, bir grup başkanvekiline yakışmayan üslupta, incitici, kaba, yaralayıcı bir açıklama. Türk siyasetinde siyasetin nezaketi unutulmuştur. Elitaş'ın hukuk bilgisinden yoksun kimliğine cevap vermeye gerek dahi görmüyorum. Ancak kendisine bir tavsiyede bulunuyorum. Bir milletvekili ciddiyeti, bir grup başkanvekili sorumluluğu içinde açıklama yapmaya çalışsın. Böyle kelimeleri bulamıyorsa çenesini kapatsın, bilmediği konulara karışmasın" şeklinde konuştu.

Okay, CHP'de kurultay sürecinin nasıl işlediğinin sorulması üzerine Okay, şu aşamada CHP'nin Genel Başkanı'nın istifa ettiğini, parti içinde kimi değerlendirmeler yapılmasının doğal olduğunu söyledi. CHP'lilerin büyük bir çoğunluğunun şu anki beklentisinin, Baykal'ın istifa kararını gözden geçirmesi ve bu kurultayda yeniden sorumluluğu üstlenmesi yönünde olduğunu ifade eden Okay, örgütün bu beklenti içinde Baykal'ın yeniden Genel Başkan görmek istediklerini ifade etti. Okay, 'Baykal'ın dönmemesi halinde aday konusunda belirlenen bir isim var mı?' sorusuna, "Benim de ismim geçiyor, başka arkadaşların da ismi geçiyor ama CHP'lilerin öncelikli talebi bu. Bunlar varsayım. Demirel'in dediği gibi siyasette 24 saat bazen çok uzun, bazen çok kısadır. Epey gün var. İhtimal üzerine konuşmayalım. Biz Sayın Genel Başkanı'nın bu konudaki tasarrufundan vazgeçmesi umudu içindeyiz" karşılığını verdi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2010 Perşembe 16:08:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?