16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Anayasa taslağına sert tepki

YÖK başkanı Erdoğan Teziç başkanlığında toplanan Rektörler Komitesi yayınladığı bildiride hükümetin hazırladığı Anayasa taslağına sert tepki gösterdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa taslağıyla ilgili basın toplantısından yaklaşık 3 saat önce Rektörler Komitesi, YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç’in başkanlığında olağanüstü toplandı. Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından hazırlanan bildiri, Prof. Teziç tarafından açıklandı. Teziç’in açıkladığı bildiri ise şöyle:

1- 4 MADDE DEĞİŞMEZ: TBMM Anayasanın tamamını değil, ancak devletin temelini oluşturan değiştirilemeyecek cumhuriyet, laiklik, Atatürk milletçiliği, bölünmezlik, insan haklarına dayalı demokratik sosyal hukuk devleti olması hükümleri dışında kalan hükümlerinin değiştirebilir.



2- DEMOKRATİK SÜREÇ: Demokratik bir süreç içerisinde anayasa değişikliği metninin ortaya konabilmesi için demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurları olan siyasi partilerindeğişiklik sürecinde birlikte hareket etmeleri, gerek siyasi, gerekse hukuki bir zorunluluktur.

3- İNANDIRICI OLMALI: Bu bakımdan demokratik bir ortamda anayasa değişikliği yapılmak isteniyorsa hazırlık çalışmaları aşamasında siyasi partilerin öncelikle değişiklikle ilgili temel esasları görüşmeler yoluyla belirlemeleri isabetli ve inandırıcı olacaktır.

4- İNANDIRICI DEĞİL: 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde TBMM’de çoğunluğu elde eden AKP’nin hazırlattığı anayasa değişiklik taslağının katılımcı, demokratik yollara başvurularak tamamlanacağı vaadleri inandırıcılıktan uzaktır.

5- SONRAYA KALSIN: Bu bakımdan anayasa değişikliği girişimine bir an önce ara verilerek, 21 Ekim 2007 günü yapılacak olan halk oylaması ve devamında öngörülen 11. cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili hukuki belirsizliğin de açıklığa kavuşturulmasından sonra siyasi partilerin katılımıyla yeni bir sürecin başlatılması isabetli olacaktır.

6-MÜMKÜN DEĞİL: Yükseköğretim kurumlarında uygulanmakta olan türban yasağı, yüksek mahkemelerimizin ve AİHM kararlarıyla oluşan bir hukuki durumdur.

7- RP VE FP KAPATILDI: Teziç, gazetecilerin sorularını yanıtlarken ilginç bir hatırlatma yaptı. Bir gazeteci “Siz metinde ’türban yasağı AİHM kararıyla oluşan hukuki bir durumdur’diyorsunuz. Sanırım Leyla Şahin davasından bahsediyorsunuz” derken araya giren Teziç, “Biliyorsunuz iki parti kapatıldı” dedi. Teziç şunları söyledi:

“Kararlar bir tane değil, birkaç tane. Ben kararın burada uzun uzun tartışmasına girmiyorum. Karardan çıkan şu deyimi kullandım: ’Hukuki durum ortaya çıkarken Türk yüksek mahkemelerinin ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile Atatürk devrim ve ilkeleriyle birlikte oluşturduğu tanımı ve yorumu’diyor mahkeme... ’İnsan hakları sözleşmesi tarafından Avrupa norm ve değerleriyle uyumlu bulunmuştur’diyor. Burada bir aykırılık yoktur.”

Başsavcı: Halkı bölersiniz



AKP’NİN yeni Anayasa taslağına üniversitelerden sonra yargıdan da büyük tepki geldi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, sürpriz bir çıkış yaparak, Anayasa’ya türban yasağının kaldırılmasına yönelik bir hüküm konulmasının, “halk arasında kin ve nefret uyandıracağı, yasalara olan inancı sarsacağı, karmaşayı, kutuplaşmayı getireceği ve hükümetin oligarşiye yöneldiği kanısının uyandıracağı” uyarısı yaptı:

1-BAŞLANGIÇ BÖLÜMÜ DEĞİŞTİRİLEMEZ

Anayasamızın başlangıç kısmından, bütünlüğü bozan temel ilkeler ve esaslar çıkarılamayacağı gibi değişitirilmesi teklif edilemeyecek ilk 4 maddeye aykırı olan ilkeler de eklenemez.


-TÜRBAN YASAĞI KALDIRILAMAZ
Anayasamızın diğer maddelerinde yapılacak değişiklikler hiçbir halde başlangıç kısmında ve değiştirememe yasağı bulunan ilk 4 maddesinde belirlenen temel ilke ve esaslara aykırı olamaz. Bu hal, yasama, yürütme ve yargı organına karşı olan itibar ve güveni sarsacağı gibi halk arasında kin ve nefreti uyandırır, yasalara olan inancı sarsar, karmaşayı, kutuplaşmayı getireceği gibi yürütme organının oligarşiye yöneldiği kanısını uyandırır.

EGEMENLİĞİN AB’YE DEVRİ İÇİN ERKEN

Nasıl ki yasama yetkisi yüce Türk milleti adına TBMM’ye ait olup bu yetki devredilemiyorsa, egemenlik de kayıtsız şartsız milletin olduğundan, ancak Anayasa’nın koyduğu ilke ve esaslara göre Türkiye Cumhuriyeti’ndeki yetkili organlar eliyle kullanılabilir ve bu yetki de devredilemez.



AKP’YE SİYASİ PARTİLER YASASI HATIRLATMASI

Siyasi Partiler Yasası’ndan uzun alıntılar yapan Yalçınkaya, “Bir partiye oy verenlerin düşüncelerinin partiyle aynı olduğnu göstermez. İktidardaki parti halka saygı gereği tüzük, program ve seçim bildirgelerinin dışına çıkmamalı. Halkı kucaklamalı ayrım gözetmemeli, yansız olduğunu göstermeli” dedi.


MECLİS SEÇERSE YARGI SİYASALLAŞIR

Anayasa Mahkemesi ile HSYK’nın bir kısım üyelerinin, TBMM’ce seçilmesi kuralı yargıyı siyasete yönlendirir, siyasallaştırır.

ajanslar
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2007 Perşembe 07:56:37
Güncelleme :20 Eylül 2007 Perşembe 08:11:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
i.yigit IP: 172.141.165.xxx Tarih : 22.09.2007 07:13:21

ileri surulen gerekcelerin hicbirisi hukuki degil, tamamen siyasi. bu durumda yarginin siyasallasmasindan endise duyanlar; hangi hakla siyaset yaparlar, siyasi demeclerde bulunurlar?