19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Anayasa yapıcı meclis lazım!

TBMM Başkanı Köksal Toptan, yeni, sıfır kilometre bir anayasa yapmak için "anayasa yapımcısı meclis" kurulmasını önererek, bu meclisin 100-120 üyesinin seçimle gelecek şekilde 150 kişiden oluşabileceğini söyledi.

Toptan, TRT 1’de canlı yayınlanan "Zirveden Bakış" programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anayasanın bazı maddelerinin mi yoksa tamamının mı değiştirilmesi gerektiği yönündeki bir soruyu Toptan, "Tercihim, Türkiye’nin yeni bir anayasa yapmasıdır. Bu yapılırken, Anayasanın başlangıcında yer alan 1, 2, 3 ve 4. maddeleri gibi maddeler mutlaka korunacaktır, tartışma konusu bile yapmaya gerek yoktur" diye yanıtladı.

"Yeni bir anayasa, sıfır kilometre bir anayasa yapmak için hukuk tekniği açısından, bence, siyasi bir yönü yok bunun, bir anayasa yapımcısı meclis kurmak lazım" diyen Toptan, 150 kişilik bir anayasa yapımcısı meclis düşünülebilineceğini ifade etti. Toptan, bu meclisin 100, 110, 120 üyesinin seçimle belirlenebileceğini, ayrıca sivil toplum örgütleri, ilgili kamu kurumları ve üniversite temsilcilerin de burada yer alabileceğini belirtti. Toptan, anayasa yapımcısı meclisin oluşturacağı anayasanın halkoyuna sunulup, kabul edilmesiyle yürürlüğe gireceğini söyledi.

"ÖNERİM, KENDİMLE KISITLI KALDI"

"Bahsettiğiniz, yeni anayasa yapmak üzere bir meclis oluşturulması mı?" sorusuna Toptan, "Evet... ’Bu iş 1,5-2 yılda bitirilecek’ şeklinde süre de verilebilir. Bunun için özel bir kanun lazım" karşılığını verdi.

Toptan, bu önerisinin kendisiyle kısıtlı kaldığını, kimsenin itibar etmediğini dile getirdi.

Önlerine, anayasa değişikliğiyle ilgili öneri gelmeden, harekete geçmelerinin mümkün olmadığını dile getiren Toptan, bunun bir fikir, açılım olduğunu vurguladı.

Bu modelin, daha önce uygulanıp uygulanmadığına ilişkin bir soru üzerine Toptan, "Bir yerde uygulanmasına gerek yok ki... Türkiye, sivil anayasasını kendisi hiç yapmadı ki... 1876’da yapmadı, 1908’de yok. 1982 Anayasasının yerine 2008 Anayasası diyebilmek için benim dediğim yöntemin dışında yöntem yok. Bunun siyasi boyutu yok, hukukçu olarak söyledim" diye konuştu.

...
Yayın Tarihi : 7 Mart 2008 Cuma 11:14:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.238.xxx Tarih : 8.03.2008 13:16:27

0 kilo metre anayasa sizin gibi külometresi dolmuş vekillerle yapılacak bir iş değil bence ama anayasayı değiştirmek istemeniz halkın iradesini elinize almak halkı tamamen susturmak halk değil birer kul yapmak yani 1000 yıl geriye götürmek buda kabul edilemez elbette sizle halk olarak mücadele edeceğiz