30
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Ankara'da Azeri - Ermeni zirvesi

Ankara, Kafkasya'da sorunların çözümü yolundaki adımlarına bir yenisini ekliyor. Ermenistan'dan gelen maç izleme teklifini kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'a yaptığı tarihî ziyaret ile başlayan diplomatik ilişkiler meyvesini veriyor. Gül, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanları ile önümüzdeki günlerde Türkiye'de bir araya gelecek. Söz konusu girişimin ilk adımı, ikinci kez cumhurbaşkanı seçildikten sonra Türkiye'ye ilk resmî ziyaretini yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Gül ile yaptığı görüşmeler sırasında atıldı.

Zaman'a bilgi veren diplomatik kaynaklar, Abdullah Gül'ün Türkiye'nin ev sahipliğinde üçlü zirve önerisine Azeri liderin olumlu cevap verdiğini aktardı. Öneriyi Ermenistan tarafına götürecek olan Ankara, toplantının kesin tarih ve yerini belirleyecek. Üçlü toplantı için İstanbul'un öne çıktığı öğrenildi.

Konuk Cumhurbaşkanı, Ankara'ya yaptığı resmî ziyaretin son günü TBMM'deki konuşmasında da Türkiye'nin Kafkasya'daki sorunlarla ilgili sürdürdüğü faal siyasetten övgüyle bahsetti. "Türkiye'nin girişimleri neticesinde ve ülkelerin iyi niyeti sayesinde bölgede barış tesis edilecek." dedi.

Zaman'ın konuya ilişkin sorularını cevaplandıran Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mehmedyarov, toplantının gündemini ve yerini ev sahibi ülke olarak Türkiye'nin belirleyeceğini söyledi. Mehmedyarov, üçlü zirvenin gündeminin yalnızca Karabağ'daki durumla sınırlı olmayacağını, tarafları ilgilendiren konuların da ele alınabileceğini söyledi. Mehmedyarov, Türkiye tarafından ortaya atılan "Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu"nu ülkesinin desteklediğini de yineledi. Ankara; Rusya ile Gürcistan arasındaki savaşın ardından, Türkiye, Ermenistan, Gürcistan ve Rusya'nın yer alacağını platformun, bölgesel sorunların çatışmaya dönmeden çözümü için çalışmasını önermişti. Bilindiği gibi, Abdullah Gül, Erivan ziyareti sırasında, Ermeni lideri, 14 Ekim 2009 tarihinde İstanbul'da oynanacak iki ülke A milli futbol takımları arasındaki maça davet etmişti. Sarkisyan, önceki gün yaptığı bir açıklamada, Gül'ün ziyaretine karşılık vermesinin, "iki ülke arasındaki ilişkilerin nasıl gelişeceğine bağlı olduğunu" söylemişti. Ankara'nın ABD'deki başkanlık değişimini de dikkate alarak, "soykırım" iddiaları karşısında bir süredir izlediği ön alıcı politikanın bir parçası olarak görülen son üçlü zirve önerisinin, 24 Nisan tarihinden önce gerçekleşmesi bekleniyor. Bir yetkili, "üçlü zirvenin birkaç ay içerisinde olabileceğini" söyledi.

Gül, Nabucco için Bakü'ye gidiyor

Aliyev'i Ankara'da ağırlayan Gül, önümüzdeki hafta Bakü'ye gidiyor. Aliyev, 14 Kasım'da ülkesinde yapılacak "enerji güvenliği zirvesi"ne Abdullah Gül'ü resmen davet etti. Gül, Bakü'ye 13 Kasım'da gidecek. Bakü'de yapılacak enerji zirvesine, Ukrayna, Polonya, Gürcistan, Bulgaristan, Letonya, Estonya ve Litvanya'nın devlet başkanları düzeyinde katılması bekleniyor. ABD ve Avrupa Birliği'nin de temsilci bulunduracağı zirve, geçen yılın mayıs ayında Polonya'nın Krakow kentinde yapılan ve Rusya'yı devre dışı bırakarak, Orta Asya ve Hazar doğalgazı ve petrolünü Odessa-Brody hattı üzerinden Avrupa'ya aktarmayı amaçlıyor. Türkiye'nin, ilk kez katılacağı toplantıdaki hedefi, platforma dahil olarak tek bir hattın dışında başka hatları da gündeme getirmek ve Rusya'nın karşı çıktığı Nabucco'ya desteği artırmak.

Meclis, Aliyev'i ayakta alkışladı


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ankara'ya yaptığı resmî ziyaretin son gününde TBMM'de konuştu. Aliyev, Ankara'nın girişimlerine desteğini bir kez daha teyit ederken, "Türkiye'nin girişimleri neticesinde ve ülkelerin iyi niyeti sayesinde bölgede barış tesis edilecek." dedi. Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkileri öven konuk Cumhurbaşkanı, ayakta alkışlanan konuşmasında, "Türkiye-Azerbaycan birliği bölgede önemli bir faktördür.'' ifadesini kullandı. Aliyev, şunları söyledi: "Türkiye, Kafkasya'daki sorunlarla ilgili çok faal siyaset yapmaktadır. Gelecekte, bölgedeki sorunlara daha ciddi şekilde müdahale edecektir. Bu müdahalelerin olumlu sonuçları olacaktır. Bu girişimleri alkışlıyoruz. Türkiye'nin girişimleri neticesinde ve ülkelerin iyi niyeti sayesinde bölgede barış tesis edilecektir. Çok hassas bölgede yaşıyoruz. Bizim siyasetimizden bölgenin geleceği tesis edilecektir. Son gergin hadiseler, bölgede barışın hassas mesele olduğunu gösteriyor. Ateşkes rejimi mevcuttur. Ancak, bu durum bölgede huzurun ve güvenin sağlandığı anlamına gelmiyor.''

Ermenistan'ın işgali altında bulunan Dağlık Karabağ'ın durumunun bölgenin en önemli sorunu olduğunu anlatan Aliyev, "Ermenistan, BM teşkilatının güvenlik şûrasının gereklerini yerine getirmiyor. Şûra kararlarına göre, Azerbaycan topraklarından çekilmesi gerekmektedir." dedi.

Haydar Aliyev Sokağı'nı açtı


Azerbaycan lideri İlham Aliyev, eşi Mihriban Aliyeva ile birlikte, babası merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in isminin verildiği sokağın açılışını yaptı. Babasının adını taşıyan parkı da gezen Azeri lideri, Türkiye'de eğitim gören Azeri askerî okul ve polis koleji öğrencilerinin yer aldığı kıta karşıladı. Aliyev, ardından aynı sokakta bulunan, Haydar Aliyev İlköğretim Okulu'nu da ziyaret etti.

Sarkisyan: Memnun olurum Brüksel'de AB Komisyonu Başkanı Jose Barroso ile görüşen Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Zaman'ın konuya ilişkin sorularını cavaplandırdı. Aliyev ile Moskova'da yakın zamanda bir anlaşmaya vardıklarını belirten Ermeni lider, "Teklif şimdi gelirse biraz tuhaf olur. Ancak Aliyev ile her türlü fırsatta görüşmekten memnun olurum." karşılığını verdi. Barroso ise bu jestlerin artarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Selçuk Gültaşlı, Brüksel

Zaman
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 16:56:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?