16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Ankara'da hava dönüyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu. Erdoğan'ın, Almanya yolunda yaptığı açıklamalar bunun güçlü işaretleri olarak yorumlanmıştı. Erdoğan, geziyi izleyen gazetecilere, "11. cumhurbaşkanı hayırlı olsun" dedirtecek kadar net olan mesajlarında, üstü örtülü olarak AKP yönetiminin, kendisinden sonraki dönemi "lider öldü" diye tanımlaması gerektiği vurgusunu bile yapmıştı. 

Ancak, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun (MKYK) merakla beklenen dünkü kritik toplantısından sonra Başkent'te bu hava değişmeye başladı. 

Başbakan Erdoğan'ın, "Kararımızı açıkladığımızda herkes şaşıracak. Öyle bir karar alacağız ki millet, "Bunlar gerçekten hizmet için varmış' diyecek" sözleri, cumhurbaşkanlığına aday olmama olasılığının arttığı biçiminde yorumlanıyor. 

AKP MKYK üyelerinin "yüzde 70" olarak telaffuz edilen büyük çoğunluğunun Erdoğan'a "Çankaya'ya çıkma, partinin başında kal" önerisinde bulunması, bu değişimin önemli etkenlerinden biri olarak görülüyor. Bu görüşte olanlar arasında, Erdoğan'la birlikte yola çıkan önemli isimlerin bulunması da dikkati çekiyor.
Erdoğan'ın, "hizmet" vurgulamasının icra makamı olan Başbakanlık'ta kalma eğiliminin ağır bastığının bir göstergesi olduğu yorumları yapılıyor. 

Başbakan Erdoğan'ın olası cumhurbaşkanı adaylığındaki havanın dönmesinde, 12 Nisan'da başlayan bir "silsilenin" etkili olduğu konuşuluyor. 

Kamuoyu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın; cumhurbaşkanı seçilecek kişinin, cumhuriyetin niteliklerine sözde değil özde bağlı olmasını beklediklerini vurguladığı 12 Nisan'daki basın toplantısına tanık olmuştu. Bundan bir gün sonra, bu kez Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, rejimin hiç olmadığı kadar tehdit altında bulunduğu yolunda sert mesajlar vermişti. Bu iki açıklamanın ardından 14 Nisan'da Ankara'da yapılan mitingte kimi gözlemcilere göre 1 milyonu bulan bir vatandaş kitlesi Başbakan Erdoğan'ın Köşk'e çıkmaması gerektiği söyledi. 

Her ne kadar, "bindirilmiş kıtalar" diye tanımlasa da, AKP MKYK toplantısına bu mesaj bombardımanının gölgesinde başkanlık eden Erdoğan, partinin yetkili organında da büyük çoğunlukla Köşk'e neden çıkmaması gerektiği yolundaki görüşleri dinledi.
Ankara kulislerinde Erdoğan'ın, "Verdim bir çelik çomak oynuyorlar" diye tanımladığı cumhurbaşkanlığına adaylık kararını hâlâ açıklayamamış olması, bugün "Aday olmayabilir" görüşü etrafında yorumlanıyor.
AKP kulislerinde Erdoğan'ın aday olmaması halinde, tabanına vereceği mesaj da "fedakarlık teziyle" izah ediliyor. Başka bir deyişle Erdoğan, "ayağına gelmiş olmasına rağmen, cumhurbaşkanlığı koltuğu fırsatını, hem ülkeyi bir gerginliğe sürüklememek hem de daha çok icraata imza atabilmek için tepmiş" olacak.
Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2007 Perşembe 21:19:10
Güncelleme :19 Nisan 2007 Perşembe 21:45:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
YALÇIN YALÇIN IP: 212.174.189.xxx Tarih : 20.04.2007 08:35:42
Vatan ve millet için sayın Başbakanım yapmayacağın yoktur Allah Yolunu açık etsin En büyük Duamız budur Allah Kinle bu ülkeye zarar verenleri kahretsin herkes bunu görüyor biliyor at gözdüğü takıpta çıkarmak istemeyenleri yüce allaha havale ediyorum.