19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Ankara'da yoğun AB trafiği

AB dönem başkanı Finlandiya'nın Kıbrıs girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması ve AB Komisyonunun aldığı tavsiye kararından sonra Ankara, AB konulu yoğun bir diplomasi trafiğine hazırlanıyor.


Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak temaslarda bulunmak üzere yarın Ankara'ya geliyor.

Başbakan Erdoğan ile öğle saatlerinde bir araya gelecek olan Vanhanen ile AB Komisyonunun müzakerelerin 8 başlıkta askıya alınması tavsiyesinin ardından, müzakerelerin geleceğinin ele alınması bekleniyor. 

Türkiye limanlarını Rumlara açmadığı için üye devletlere tavsiyesini 6 Aralıkta sunması beklenen AB Komisyonunun bu tarihi öne çekmesinde Vanhanen'in Türkiye ziyaretinin etkili olduğu belirtiliyor.

Finlandiya'nın Kıbrıs'ta çözüm için sürdürdüğü görüşmeler 27 Kasımda son bulmuştu. EUROMED dışişleri bakanları toplantısı için Tampere'de bulunan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Lillikas ile yaptığı görüşmelerin ardından açıklama yapan Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını duyurmuştu.

GÜL, BÜYÜKELÇİLERLE BULUŞACAK

Bu arada, Dışişleri Bakanı Gül'ün yarın Ankara'daki AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle yemekte bir araya gelmesi bekleniyor. Finlandiya'nın AB dönem başkanlığının sona ermesi nedeniyle düzenlenecek yemekte AB Komisyonunun son kararı ve müzakerelerin geleceğinin ele alınması bekleniyor. Ankara, gelecek hafta içinde de yine AB ile ilişkilerin ağırlıklı olarak görüşüleceği İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'i ağırlayacak.


a.a
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2006 Perşembe 14:31:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?