16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Ankara'nın seçim fantazisi

Genel seçimin tarihiyle ilgili tartışmaların perde arkasında, ilginç taktik hesaplar yer alıyor. Seçim takvimiyle ilgili değerlendirme yapan bazı AKP yöneticileri, yaz aylarında yapılacak bir seçimde, CHP’nin, “yazlıkçı” sosyal demokratlar nedeniyle 3 puan oy kaybına uğrayabileceğini hesapladı.

Başbakan Erdoğan’ın, partisinin MKYK’sında dile getirdiği, seçimin 4 Kasım’da yapılacağı yolundaki açıklamalara karşın AKP içindeki “öne alınmış seçim” tartışmaları devam ediyor. “Baskın seçim” beklentisi, milletvekillerinin gündeminden düşmedi. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin sancılı geçmesi durumunda, mayıs ayından hemen sonra seçime gidilmesi olasılığı, kulislerde halen tartışılıyor. Seçim takvimi konusunda Başkent’in siyasi kulislerinde konuşulan tezler şöyle:

RAMAZAN FAKTÖRÜ

Seçilme yaşının 25 olması ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasıyla ilgili değişikliklerin uygulanabilmesi için seçimin, 14 Ekim’den öne alınmaması gerekiyor. AKP yöneticileri, propaganda döneminin 13 Eylül’de başlayacak Ramazan ayına denk gelmesini istemediği için seçimin öne alınmasını tartışıyor. Bazı parti yöneticileri, “yazlıkçı” seçmenin daha çok sosyal demokrat kesimden olduğunu ve yaz aylarında seçmen listelerinin bulunduğu seçim çevresine gitmeyebileceklerini dile getiriyor. Geçmiş dönemlere dayalı hesap yapan siyasiler, temmuz veya ağustos ayındaki seçimin CHP’ye 3 puanlık oy kaybı getirebileceğini hesaplıyor.

SEÇMEN TARLADA OLUR

Bazı AKP yöneticileri de yaz sıcağında yapılacak seçim kampanyasının güçlüğüne dikkati çekiyor. Ayrıca AKP’liler, “Bizim seçmen de tarlada olur. Propaganda etkili olmaz” görüşünü dile getiriyor.

ENFLASYON HESABI

Bu hesaplarla, çiftçinin hasadını kaldırıp eline para geçtiği, vatandaşın yaz aylarındaki düşük enflasyonla rahatlama hissettiği ve henüz okul masrafına girmediği bir tarih düşünülüyor. Bu noktada, 2 veya 9 Eylül tarihleri öne çıkıyor.

YSK NE DİYECEK?

İktidar da muhalefet de öncelikle mayıs ayına kilitlenmiş durumda. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra bir kriz ortamının doğması durumunda erken seçim kararının yatıştırıcı etkisi olacağı değerlendirmeleri yapılıyor. Gündeme gelebilecek olan “öne alınmış seçim” arayışlarında, Yüksek Seçim Kurulu’nun tavrı da etkili olacak.

BAYRAM ATMOSFERİ

CHP yöneticileri ise AKP’nin daha çok 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda oluşacak atmosferden çekindiğini savunuyor. AKP’li bir ismin Cumhurbaşkanlığı’na çıkması durumunda Atatürkçü kesimlerin Cumhuriyet Bayramı’nı farklı bir havada kutlamasını planlayan CHP’liler, bu ortamın özellikle kararsız seçmeni daha çok sandığa gitmeye teşvik edeceğini düşünüyor.


Bülent SARIOĞLU/akşam
Yayın Tarihi : 4 Mart 2007 Pazar 10:24:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Garip Ali IP: 85.99.27.xxx Tarih : 4.03.2007 18:38:46
Babakan hangi verdiği sözünü tuttu ki bu seçim sözünü tutsun. işine nasıl geliyorsa onu yapıyor. AKP nin çıkarı için her zaman yapabilir.