31
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Anneanne modeli mi iğne mi?

Kamuoyunda “yüz açık ve çene altından bağlanacak” tarifi tartışılırken, tesettür modacıları bu tariften anladıklarını mankenler üzerinde göstermeye başladı.

Tarif basında da “anneanne modeli” olarak gösteriliyor; ancak bu anlamı çıkarmayanlar da var. Tartışma düğümün nereden atılacağında düğümleniyor: “Çene altından bağlama” ifadesinden kastedilen, çenenin açıkta kalması gerektiği mi; yoksa düğümün nereden atıldığı mı? Düğüm yerine çengelli iğne ile tutturmak mümkün olabilecek mi? TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu tüm bu tartışmalar üzerine “Düğüm mü, çengel mi, yönetmelikle tarif edilecek” dedi.


Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer “kamusal alan” diye Çankaya Köşkü’nde, TSK da orduevleri dahil askeri tesislerde “türban yasağı” uyguluyor ama, geleneksel diye ifade edilen bu modele yasak uygulamıyor.

Geçen yıl Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne, çocuğunun diploma töreni için gelen anneler, bu modelde başörtüsü kullandıkları halde alınmamış; Genelkurmay Başkanı Büyükanıt müdahale etmişti.

Büyükanıt şöyle demişti: “Bu konuda yorum yapmak asker olarak bana düşmez. Aldığım bilgiye göre, kapıdaki bir görevlinin tutumu. Yoksa eşarba hiç kimse bir şey demez. Böyle toplumun tansiyonunu yükseltecek şeylerden hakikaten kaçınmak lazım. Ama bazı şeylerde de kararlı olmak lazım. Ama o çizgiyi tabii yöneticilerin uygun yerde çizmesi lazım.”

ÇENGELLİ İĞNE YA DA DÜĞÜM YÖNETMELİĞE KALDI
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise, gazetecilerin soruları üzerine, düğüm ya da çengelli iğneyle bağlama şekli için yönetmelik çıkarılacağını söyledi. Kuzu şöyle dedi:

“Türban nerede başlar, başörtüsü nerede başlar, iğne, çengel... Bunlar daha sonra çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Ondan sonra bağlama şekli belli olacak.”

ÇİÇEK: GÜLÜNÇ AMA FOTOĞRAF KOYMAYI BİLE DÜŞÜNDÜK
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün bu konudaki sorularını şöyle yanıtlıyor:

Klasik türban takan kızlar üniversiteye girebilecek mi?
Kesinlikle giremeyecek. Sadece çenesinin altında bağlayan girebilecek.

Bu ne anlama geliyor?
Bu konuyu tartışırken önce “geleneksel Anadolu başörtüsü” diyelim diye düşündük. Ama Anadolu’nun bazı yerlerinde geleneksel kara çarşaf bile akla gelebilir diye vazgeçtik. Bunun üzerine gülünç gelebilecek bir fikri bile tartıştık. Kanuna başörtüsünün nasıl bağlanacağını gösteren bir fotoğraf koyalım dedik.

İlk, orta ve liselere başı kapalı girilebilecek mi?
Üniversite dışındaki okullara kesinlikle başı kapalı girilemeyecek.

Ama Prof. Özbudun bile bu haliyle geçerse, çarşaflı da girer, ilk, orta ve lisede de başı kapalı okula girebilir diyor?
Tekrar ediyorum. Kesinlikle böyle bir şey olmayacak. Bu endişeyi gidermek için Anayasa’ya “sadece üniversiteyi bağlayacağına” dair bir ifade koyacağız. Ayrıca bu anayasa değişikliğinin ve kanunların tartışmasında söylenen sözler, gerekçeler de olacak.

Ya devlet daireleri? Başı kapalı kadınlar devlet dairelerinde çalışabilecek mi?
Kesinlikle çalışamayacak. Eski uygulama aynen devam edecek.

Ya bir kız çıkıp, “Benim başı örtülü üniversiteye gitmeme izin verdiniz. Ben doktor oldum. Hastanede çalışamayacak mıyım” derse?
Şunu açıkça ifade ediyorum. Başı örtülü biçimde üniversiteye giden bir kız, ilerde devlet dairesinde çalışabileceğini düşünmesin. Böyle bir şey olmayacak.

ntv
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 08:58:49
Güncelleme :31 Ocak 2008 Perşembe 10:16:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?