29
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

AP'de 'Kürt sorunu' tartışıldı

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grup Başkanı Türk, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, gazeteci Cengiz Çandar ve gazeteci-yazar Hasan Cemal, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) düzenlenen "Yeni Sivil Anayasa ve Türkiye'de Kürt Sorunu" panelinde, sorunun çözümüne yönelik düşüncelerini ifade etti.

 


Panele konuşmacı olarak katılan DTP Grup Başkanı Türk, "Bu operasyon gerçekten PKK'ya mı yapıldı, yoksa mesaj başka mıydı? 1 Mart tezkeresi ile ABD'nin Ortadoğu planları dışında kalan Türkiye, bir şekilde Ortadoğu masasında olmak için değişik yollar geliştirdi. Bize göre Türkiye çok önemli bir noktaya geldi. Ya sorunlarını demokratik yolla çözme kararı verecek, ya da Kürtler'in tüm siyasal kurumlarına ve siyasi bireylerine yönelerek, onları susturarak farklı bir süreci geliştirecek. Anayasanın 2, 3, ve 4. maddelerine baktığımız zaman tek millet, tek ırk anlayışını aşamamış bir ülke görüyoruz" dedi. DTP Diyarbakır Milletvekili Tuğluk da, "Kimlik ve dil hakkı anayasal güvence altına alınmadan Kürt sorunu çözümlenmeyecek. Onurlu ve adil bir barışın gerçekleşmesi için tek ulus, tek dil ve tarih anlayışından vazgeçilmesi şart" diye konuştu.


Gazeteci Çandar ise, "Kürtler artık ya bir devlet sahibi olacaklar ya da mevcut devletlerden birini kendilerine vatan sayacaklar" dedi. Çandar, Irak'ta ortaya çıkan durum ve Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin, Kürt sorununun çözümü konusunda kaçırılmaması gereken 2 fırsat olduğunu sözlerine ekledi. Panele konuşmacı olarak katılan bir diğer isim ise gazeteci-yazar Hasan Cemal de, "PKK'ya değinmeden Kürt sorunu hakkında konuşmak mümkün değil. PKK, askerleri ve sivilleri öldürüyor. PKK'nın dağdan inip, silahını ebediyen gömmesi şarttır ve hatta ön şarttır" ifadelerini kullanan Cemal'e, Ahmet Türk'ün, "E nasıl bırakacaklar silahlarını?" diyerek tepki göstermesi dikkat çekti.

iha
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 01:03:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yilmaz IP: 91.67.33.xxx Tarih : 5.03.2008 13:34:40

size yine sayin diyecegi Basbakan, simdi bu Ahmet diye meclisimize bakan mertebesindekine su sözü sor ve asagi almamana bir sakinca görülmemis olur, bakin ne diyor, gazeteci türkiye,deki sorun kürt degil Pkk demis ve silahlari hemen bir daha kullanilmamasini söylemis, o Ahmet türkün ne cevap verdigini duymadiysan hatirlatiyim, pkk silahi nasil biraksin,evet bu üzücü eger sen bir Devletin basiysan Devlete acik teröru savunduysa hemen aciga alinip ceza evine yollanilmasi lazim.Simdi yine bunlari kayiracak politika yaparsan iste bu Devletin en büyük düsmani sensin. Baska bir sey söylemiyorum. Türk milletine sagilar.