22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Arınç adaylığa 'hayır' dedi

Meclis Başkanı Bülent Arınç'tan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili son yorum İtalya'dan geldi. Roma'da bir televizyon programına katılan Arınç, adaylığıyla ilgili soruya ''Hayır. Meclis'te 550 milletvekilimiz var. Bunlardan 400'ü aday olabilir'' şeklinde cevap verdi.

İtalya devlet televizyonu RAI'nin haber kanalında bir programa katılan Arınç'a ''Benim bu stüdyoda şu an itibariyle, Türkiye'nin müstakbel Cumhurbaşkanı'yla konuşuyor olmam gibi bir olasılık söz konusu mu?'' sorusu yöneltildi.

Soruyu 'Hayır' diye yanıtlayan Arınç, ''Meclis'teki 400 milletvekili aday olabilir. Bunların her biri de bir ihtimal Cumhurbaşkanı seçilebilir" dedi.

Arınç, Meclis'in çok iyi bir Cumhurbaşkanı seçeceğine inandığını belirterek "Meclis Başkanı olarak benim seçilme şansım biraz daha yüksek ama bu şans, ihtimal ve teoride herkes için geçerlidir'' ifadesini kullandı.

Arınç, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçiminin 7 yılda bir yapıldığını hatırlatarak, ''Cumhurbaşkanını meclis olarak biz seçeceğiz. Bazı milletvekilleri cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk kez oy kullanacaklar. O yüzden çok heyecanlıyız. Ama çok iyi bir cumhurbaşkanı seçeceğiz'' dedi.

Türkiye-AB ilişkileri

Bülent Arınç, Türkiye-AB ilişkilerine dair bir soruya karşılık olarak, ''Türkiye'nin üyeliğinin, Avrupa Birliği'ne bir dinamizm getireceğini düşünüyoruz. Türkiye'nin, demokratik bir ülke olarak AB'de yer almasıyla, küresel terörizme ve medeniyetler çatışmasına karşı da büyük bir avantaj sağlanmış olacaktır'' dedi.

Arınç, Türkiye'nin AB'den istediği yegane şeyin, diğer aday ülkelere hangi kriterler uygulanmışsa Ankara için de aynı ölçütlerin kullanılmasından ibaret olduğunu belirterek, ''Biz AB'den, Türkiye'ye bir ayrıcalık ve imtiyaz tanınmasını istemiyoruz. Ancak bize karşı ayrımcılık yapılmasını da istemiyoruz. Üye olan ülkelerden hangi ölçütler istenmişse, biz onların tümünü yapmaya hazırız. Bize karşı objektif davranılmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Türkiye konusunda kimi kez nesnel davranılmadığını belirten Arınç, ''Maalesef karşılaştığımız zorlukların bir kısmı, diğer üye ülkelerin üyeliği için söz konusu edilmemiş şeylerin, Türkiye için bir engel olarak ileri sürülmesinden oluşmaktadır. Ama yılmıyoruz. Kararlı biçimde Türkiye'nin haklı olduğunu, ülkemizin kriterlere uyduğunu ve uyacağını ısrarla söylüyoruz'' dedi.

Arınç, Avrupa'daki kimi ülkelerde Türkiye'nin üyeliğinin bir iç politika malzemesi durumuna getirilmesinin hoş karşılanacak bir durum olmadığını da kaydetti.
cnntürk
Yayın Tarihi : 24 Mart 2007 Cumartesi 11:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
VEDAT ATASOY IP: 85.100.15.xxx Tarih : 24.03.2007 17:26:33
Sayın Başkanım. ALLAH ın izniyle CUMHURBAŞKANI olmanızı diliyorum ve bunu çok istiyourm.Belki buradan bizim istediğimizle bu olmaz ama AKP de bu makama tek layık sizsiniz .BAŞBAKAN ımız zaten olursa AKP eski foforisini gücünü kaybeder.Gerçekden BAŞBAKAN ımız CUMHURBAŞKAN ı olursa ülkemize zararı olur.AKP diye bir hükümet parti kalmaz.CUMHURBAŞKAN ı olsan ne olur ya ondan sonra . Bu düşüncemi BAŞBAKAN lık makmına yazdım.Sizlerde yazıyorum.Kamuda çalışıyorum.Hiç bir isteğim dileğim yok.Ülekmi seviyor sizleri orada görmek den başka sağlığınızdan başka vallahi bir isteğim yok.Bunu BAŞBAKAN ımıza lütfen vatandaş böğle diyor deyin.NE OLUR.... SAYGILAR.