22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Arınç ve Aydın Köşk adayı değil

İtalya'da bir TV programına katılan TBMM Başkanı Arınç'ın, sunucunun "Türkiye'nin müstakbel cumhurbaşkanıyla konuşuyor olmam gibi bir olasılık söz konusu mu'' şeklindeki soruya, ''hayır'' dedi. Devlet Bakanı Mehmet Aydın da Cumhurbaşkanı adayı olmak istemediğini, "halinden memnun olduğunu" açıkladı..

TBMM Başkanı Bülent Arınç, İtalya Devlet Televizyonu RAI'nin haber kanalı olan "RAI News 24''te yayımlanan "Tempi Dispari'' (Tek Zamanlar) adlı programda canlı yayın konuğu oldu. Arınç, uzun söyleşinin son bölümünde Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bir soruya verdiği "Hayır" yanıtıyla tartışmaya yol açtı. 

Arınç, programın sunucusu Carlo De Blasio'nun kendisine yönelttiği, "Benim bu stüdyoda şu an itibariyle, Türkiye'nin müstakbel cumhurbaşkanıyla konuşuyor olmam gibi bir olasılık söz konusu mu?'' sorusunu "Hayır'' diye yanıtlayarak, güldü. 

Arınç, De Blasio'nun "Teorik olarak da mı hayır'' ısrarı karşısında ise şunları söyledi: "Teorik olarak derseniz, mecliste 550 milletvekili var. Bunlardan 400'ü aday olabilir. Her biri de bir ihtimal cumhurbaşkanı seçilebilir. Meclis başkanı olarak benim ihtimal nisbetim biraz daha fazla olabilir ama cumhurbaşkanı olma şansı, ihtimal ve teoride herkes için geçerlidir.'' 

Arınç, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçiminin 7 yılda bir yapıldığını hatırlatarak, "Cumhurbaşkanını meclis olarak biz seçeceğiz. Bazı milletvekilleri cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk kez oy kullanacaklar. O yüzden çok heyecanlıyız. Ama çok iyi bir cumhurbaşkanı seçeceğiz'' diye konuştu. Arınç, De Blasio'ya esprili bir üslupla cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bir sorunun söyleşinin son dakikalarında gündeme getirilmesi için, "Şu sıralarda aslında tüm söyleşilerde önce bu konu soruluyor'' dedi.

BASIN TOPLANTISI 

Roma Antlaşmasının 50. yıl dönümü etkinliklerine katılmak üzere İtalya'ya gelen Arınç, Roma'dan ayrılmadan önce Minerva otelinde Türk gazetecilerle de bir araya geldi. Arınç "Merkel, 50 yıl sonra Türkiye ile ilişkilerin düzeleceğini açıkladı, görüştüğünüz Avrupa liderleri arasında 2013 hedefinden sapıldığı izlenimini edindiniz mi" sorusuna "Hayır ben böyle bir izlenim edinmedim. Merkel uç bir örnek, kendisi de seçimlere girmeden önce daha farklı görüş bildiriyordu, daha sonra söylemi değişti. Türkiye'nin AB sürecine engel olmayacaktır" dedi. Arınç, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki soruyu teknik açıklama ile geçiştirirken, Cumhurbaşkanı profilini "mutlak tarafsız" olarak tanımladı.

Mehmet Aydın: Cumhurbaşkanı olmak istemem

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, cumhurbaşkanları adayları arasında isminin geçtiği arketi yorumladı: "Bana sorulmuş olsaydı, 'Sizin isminiz de orada olacak' denseydi, ben 'Lütfen olmasın' derdim."

Kanal 7 Televizyonunda yayınlanan “Başkent Kulisi” programına konuk olan Mehmet Aydın, soruları yanıtladı.
Aydın, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin soru üzerine bu konudaki tartışmaların, aylar önceden Türkiye'nin gündemi haline getirilmesini doğru bulmadığını söyledi. Hükümet olarak, ülkeyi kimin aday olacağı tartışmasıyla meşgul etmeme kararı aldıklarını belirten Aydın, “Tartışmaların yarısı irrasyonel, yarısı o kadar ölçüyü kaçırıyor ki, o ölçüyü kaçıran insanın kullandığı cümleler anlamsızlaşıyor. Biz buna 'anlamı buharlaşıyor' diyoruz” diye konuştu.

Aydın, bu güne kadar yapılan eleştiriler arasında ciddiye alınabilecek bir argüman çıkmadığını ifade ederek, “Ben bu tartışmalardan rahatsız oluyorum. Bu tartışmaları yapıcı görmüyorum. Bu tartışmaları güvenilir bilgiye dayalı tartışmalar olarak görmüyorum” dedi.

Aydın, AK Parti tarafından yaptırıldığı ileri sürülen anketlerde kendisinin adının da Cumhurbaşkanı adayı olarak yer aldığı ve bunda eşinin türbanlı olmamasının etkili olduğu yönünde yorumlar yapıldığının hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

“Bu konuda benim kişisel tepkim çok önemli değil. Ama bunu bütün o anketi düşünen, yapan kişilere saygımla birlikte söylüyorum, ben genellikle ismimin çıkmasından rahatsız oluyorum. Benim hislerime bağlı olarak Sayın Başbakan hareket etmez. Teşkilata sorma ihtiyacını hissediyor ve soruyor, o karara saygı duyarım hiç şüphe yok. Ama diyelim ki bana sorulmuş olsaydı, (sizin isminiz de orada olacak) denseydi, ben (lütfen olmasın) derdim.

Türkiye, bugün herhangi bir insanın bir mevkiye gelip gelmeyeceği meselesini eşinin özel hayatı ve özel kararları bağlamında konuşmamalıdır, tartışmamalıdır. Bu şekilde konuşulup tartışılması beni de rahatsız ediyor, eşimi de her zaman rahatsız etmiştir.”

AK Parti'den bir Cumhurbaşkanı seçilmesinin, ülkede rejim tartışmaları başlatacağı yönündeki eleştirileri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise Aydın, Cumhuriyet kazanımlarının tehlikede olduğu şeklindeki argümanları vahim bulduğunu, milletin de bu tip iddialara inanmadığını söyledi.

Aydın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin fikrini bilip bilmediğinin sorulması üzerine ise “Sayın Başbakan'ın kararıyla ilgili en ufak bir fikrim yok. Kararıyla ilgili herhangi bir ipucu vermemiştir. Bakanlar Kurulu'nda da ipucu verdiği arkadaşımız olduğunu sanmıyorum” dedi.

“Cumhurbaşkanı olmak istiyor musunuz?” sorusuna ise Aydın, “Ben halimden memnunum” yanıtını verdi.



aa
Yayın Tarihi : 25 Mart 2007 Pazar 11:25:12
Güncelleme :25 Mart 2007 Pazar 18:23:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?