22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Asker o toplantıyı terk etmeliydi'

Gündemdeki son gelişmeleri değerlendiren Dışişleri Bakanı Gül, Hudson Enstitüsü’ndeki toplantıyı çok ciddiye almamak gerektiğini söyledi. Gül "Gazetelerden okuduğumuz doğruysa Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları böyle deli saçması şeylere gereken tepkiyi koyup salonu terk etmeliydi" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hudson Enstitüsü’nün Türkiye’ye yönelik senaryosuyla ilgili olarak "Deli saçmalarıyla uğraşmayın" dedi. Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, ABD’deki Hudson Enstitüsü’nün "Türkiye’ye yönelik senaryoda" adının geçmesini değerlendirirken, "Hayatını hukuka adamış birinin, hukuksuzluğa uğraması beni üzdü" dedi.

Abdullah Gül ne dedi?

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, ABD’deki muhafazakar Hudson Enstitüsü’nde Türkiye üzerine "felaket senaryolarının" konuşulduğu toplantıya Genelkurmay Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi’nin (SAREM) Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri ile Washington Askeri Ateşesi Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu’nun katıldığının iddia edilmesiyle ilgili "Askerlerin toplantıyı terk etmeleri gerekirdi" dedi. Gül, Hürriyet’e Hudson’daki toplantı ve son dönemdeki diğer gelişmelerle ilgili şu açıklamaları yaptı:

DELİ SAÇMASI

ABD’deki gibi birçok ülkede böyle düşünce kuruluşları var. Birçok ülke ile ilgili fantaziler yaparlar. Uzakdoğu, Latin Amerika ülkeleri de dahildir bu fantazilere. Bunların bazıları, yönetimle de ilişkilidir. Birçoğu da zaten bu iş için para alırlar. Bir tür halkla ilişkiler çevreleridirler. Gerekirse en aykırı görüşleri dile getirirler. Çok fazla ciddiye almamak lazım. Gazetelerden okuduğumuz doğruysa Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının böyle deli saçması şeylere gereken tepkiyi koyup, ağızlarının payını verip, salonu terk etmeleri gerekirdi. Bilemiyorum, belki de terk etmişlerdir.

Davet mektubu

Hudson Enstitüsü’ndeki toplantının Zeyno Baran imzalı davet mektubunda şöyle deniliyor: "Bir dizi olayın Türkiye’yi, K.Irak’ta PKK’ya karşı operasyon düzenlemeye sevk etmesine ilişkin akla yakın bir senaryo geliştirdik. Bu kapalı, of the record toplantıya katılanlar, bu krizi müteakip olayları ’oynayacaklar’."

Erdoğan'dan ''felaket senaryosu'' yorumu: ''Deli saçması''


Erdoğan, "İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı"nın (OICC) Sheraton Oteli’nde düzenlenen 11. Genel Kurul Toplantısı’na gelişinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Başbakan Erdoğan, Hudson Enstitüsü’nün Türkiye’ye yönelik senaryosuyla ilgili soruya, "Deli saçmalarıyla uğraşmayın" yanıtını verdi.
Basına yansıyan bazı haberlerde, Hudson Enstitüsü’nde düzenlenen kapalı toplantıda, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu’nun bir suikasta kurban gitmesi, İstanbul’da terör örgütü PKK’nın bir saldırısı ve Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesi gibi olasılıkların gerçekleşmesi durumunda ABD’nin tepkisi ve Türkiye’de neler olabileceği üzerinde tartışıldığı ileri sürülmüştü.

TUĞCU: AÇIKLAMA BEKLİYORUM


Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, ABD’deki Hudson Enstitüsü’nün "Türkiye’ye yönelik senaryoda" adının geçmesini değerlendirirken, "Hayatını hukuka adamış birinin, hukuksuzluğa uğraması beni üzdü" dedi.


Tuğcu, AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, olayı basından öğrendiğini, ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını söyledi. Tuğcu, "Ancak öncelikli olarak orada bulunduğu ileri sürülen Türk yetkililerinin açıklama yapmasını bekliyorum. Hayatını hukuka adamış birinin, hukuksuzluğa uğraması beni üzdü" dedi.


Senaryoya ilişkin yorumda bulunmak istemediğini belirten Tülay Tuğcu, senaryoda hedef gösterilmesiyle ilgili herhangi bir hukuki yola başvurmayacağını söyledi.


Basına yansıyan bazı haberlerde, Hudson Enstitüsü’nde düzenlenen kapalı toplantıda, "Türkiye’de Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu’nun bir suikasta kurban gitmesi, İstanbul’da terör örgütü PKK’nın bir saldırısı ve Türkiye’nin kuzey Irak’a girmesi gibi olasılıkların gerçekleşmesi durumunda ABD’nin tepkisi ve Türkiye’de neler olabileceği üzerinde tartışıldığı" ileri sürülmüştü.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hudson Enstitüsü’nün Türkiye’ye yönelik senaryosuyla ilgili olarak "Deli saçmalarıyla uğraşmayın" dedi.
Uğur ERGAN / hürriyet/aa
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2007 Pazartesi 09:13:47
Güncelleme :18 Haziran 2007 Pazartesi 12:41:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?