22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Askerden AB ve ABD'ye mesaj

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Ermeni meselesi, PKK, Kıbrıs, Kerkük ve savunma işbirliği konularında AB ve ABD'ye mesaj verdi. 

Washington'daki ATC toplantısında konuşan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Ermeni meselesi, PKK, Kıbrıs, Kerkük ve savunma işbirliği konularında AB ve ABD'ye mesaj verdi.

TÜRKİYE'Yİ ELEŞTİRDİ ÖDÜL ALDI

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Ermeni soykırımı iddialarının siyasi nitelik taşıdığını belirterek, adlarını vermeden, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile Nobelli Yazar Orhan Pamuk'u örnek gösterdi. Org. Saygun, "Bir siyasi parti lideri, Ermeni soykırımı iddiasını kabul etmediği için İsviçre'de yargılanıyor. 'Türkler, 1.5 milyon Ermeni ile 30 bin Kürdü öldürdü' dediğinizde ise ödül kazanıyorsunuz. Aradaki fark budur" diye konuştu.

LEYLA ZANA'YA TEPKİ

Orgeneral Saygun, Leyla Zana'nın sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Bu beyanlar, Iraklı Kürtleri Türkiye'ye müdahale etmeye davet ediyor. Bunun ne anlama geldiği konusunda savcılarımız herhalde inceleme yapıyor. Çok ciddi ve tehlikeli beyanlar olduğunu düşünüyorum. Herhalde devlet gerekeni yapacaktır" diye konuştu.

Orgeneral Saygun, bu sözlerde Kürt kökenli vatandaşlara yapılan büyük bir haksızlığın da olduğunu kaydederek, "Bu beyanlarla bu vatandaşlarımızın hepsi terörist gibi gösterilmek isteniyor. Buna da sanırım tepkiyi bu vatandaşlarımız gösterecektir" dedi.

IRAK, PKK'YI TERÖRİST LİSTESİNE ALMADI

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Saygun, Irak'ın da PKK'yı resmen terör örgütü ilan etmediğini belirterek, "Yapılan açıklamada, bunun bazı ülkelerce terör örgütü ilan edildiği, Irak'ta teröristlerin barınmasına izin verilmeyeceği söyleniyor. Yani, 'PKK bir terör örgütüdür' demediler. Artı, Barzani'nin söylediklerini biliyorsunuz, 'Kürt devletine herkes alışmalıdır,' vesaire diye" ifadesini kullandı.

Orgeneral Saygun, bu açıklamasını Washington'da düzenlenen Amerikan Türk Konseyi (ATC) yıllık toplantılarında yaptı. Orgeneral Ergin Saygun, “Bazıları, terörizmin 11 Eylül ile başladığını düşünüyor. Öyle değil. Terörizm, çok önce başladı” dedi. Saygun, Ermeni terör örgütü Asala'nın eylemlerine karşı önlem alınması için yıllar önce NATO'nun ikna edilmesine çalıştıklarını anlatırken, o dönemde bu konunun NATO tarafından ”siyasal sorun” olarak nitelendirildiğini ve “bu sorun NATO'nun sorunu değil” denildiğini hatırlattı.

Saygun, 11 Eylül saldırılarından tüm dünyaya mesajlar çıktığını bildirdi ve ”Teröre karşı kimse dokunulmaz değil” diye konuştu. Terörün, bir süper gücü de, yoksul bir devleti de vurabileceğini belirten Saygun, 11 Eylül ile birlikte, teröristlerin kullandığı teknoloji düzeyinin geldiği boyutun da görüldüğünü, nerede ne zaman terörün vuracağının bilinmemesinin, terörle mücadelede manevra yeteneğini zorlaştırdığını kaydetti.

“Dünya, 11 Eylül'den bu mesajları aldı. Bizim mesajımız PKK ile ilgili” diyen Saygun, “Marksist-Leninist” olarak nitelediği terör örgütü PKK'nın, dini de eylemlerine alet ettiğini söyledi.

PKK terörünü resimlerle sergiyelen Saygun, yalnızca 2006 yılında PKK'nın 343 kişinin ölmesi veya yaralanmasından sorumlu olduğunu, bunun yanısıra köprüleri, iletişim merkezlerini ve benzer hizmetleri hedef aldığını hatırlattı.

Teröre karşı BM Güvenlik Konseyi'nin, NATO'nun ve Avrupa Birliği'nin kabul etmiş olduğu belgelere ilişkin örnekler veren Saygun, buna karşın PKK'ya karşı pekçok ülkenin, çok düşük düzeyde önlem aldığına işaret etti ve “Belgeleri kabul edebilirsiniz ama önemli olan uygulama” dedi. Saygun, Avrupa Parlamentosu'nda PKK'lı katılımcıların yer aldığı bir toplantının resmini de gösterdi.

PKK'nın, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ve kara para aklama gibi faaliyetlerinin yanısıra, Avrupa temelli Roj TV gibi kanallar aracılığıyla propagandasını sürdürdüğünü belirten Saygun, PKK'nın ana üssünün Kandil dağı olduğunu ve Irak'ta 3 bin 500 PKK militanının bulunduğunu anlattı.

PKK'nın Kuzey Irak'ta kendisine güvenli barınma olanağı bulduğunu, lojistik ve silah ihtiyaçlarının karşılandığını dile getiren Saygun, Kuzey Irak'ta futbol oynayan PKK üyelerinin resimlerini gösterdi. Saygun, PKK militanlarının kendilerini güvende hissettiğini ve gazetecilere röportajlar verdiğini hatırlattı.

IRAK İLE 75 KİLOMETRE ANLAŞMASI

Saygun, Türkiye'nin Irak ile sınır güvenliğine ilişkin sorunları çözüme kavuşturmak üzere 1926 yılında imzaladığı anlaşmaya dikkati çekti ve sınırın 75 kilometre içine girme olanağının bu anlaşmayla tanındığını anlattı.

Anlaşmanın tarafları olarak Irak ve Türkiye'nin, birbirinin güvenlik ve toprak bütünlüğünü güvence altına aldıklarını da hatırlatan Saygun, en son olarak 10 Mart'ta Bağdat'ta gerçekleştirilen Irak toplantısında koalisyon güçlerinin, terörizme karşı güvenlik önlemleri alınmasına ilişkin anlaşmayı kabul ettiğine işaret etti.

ERMENİ TASARISI

Ermeniler'in soykırım iddialarına da değinen Saygun, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, ABD Kongresi'ne sunulan sözde Ermeni soykırımı tasarısının kabul edilmesinin Türk-ABD ilişkilerine zarar vereceği yönündeki sözlerini hatırlattı.
Ermenistan'ın, Ağrı Dağı ve Akdamar kilisesinin bulunduğu Van kenti gibi bölgeleri kendi anayurdu olarak tanımladığına işaret eden Saygun, Türkiye'nin ise olumlu bir tavır içinde olduğunu vurguladı.

BÖLGESEL DEĞERLENDİRME

Irak'ta etnik şiddetin büyümesinin bölgede en büyük endişe kaynağı olduğunu anlatan Saygun, mezhep kavgasının tüm Ortadoğu'ya yayılması riskine işaret etti.

Saygun, kuzey Irak'taki Kürt grupların, Irak bayrağını veya Bağdat hükümetinin bir parçası olmayı reddettiklerini söyledi.

Irak'ta sorunların çözümü için, ülkenin siyasal birliğinin sağlanmasının önemine işaret eden Saygun, vatandaşlara ekonomik, güvenlik ve siyasal eşitlik sağlanması gerektiğini, petrol gelirleri yasasının geçmesi gerektiğini, ”Peşmerge dahil tüm milis gruplarının” silahlarının ellerinden alınıp, bu grupların dağıtılması gerektiğini söyledi.

Kerkük'ün demografik yapısının Kürt grupların lehine değiştirildiğini dile getiren Saygun, bu yıl sonuna dek yapılması öngörülen referanduma değinerek, “Bu durumda referandum yapılması adil olmayacaktır” dedi.

İRAN

İran'ın nükleer arayışına da değinen Saygun, “Bir çözüme ulaşılacağını umuyoruz” diye konuştu ve tüm diplomatik çabaların desteklendiğini vurgularken, Ortadoğu halkının, nükleer silahlardan arındırılmış bir ortamda yaşamayı hakettiğini bildirdi.

KIBRIS

Son dönemde Güney Kıbrıs'ın, Türkiye'yi, Kıbrıs topraklarını işgal etmekle suçladığını belirten Saygun, Ada'nın, 2 halkının da birarada yaşadığı “Kıbrıs Cumhuriyeti'ne” Türkiye'nin son vermediğini, Yunanistan tarafından desteklenen bir askeri darbenin neden olduğunu anlattı.

Ada'da Türk soydaşlara uygulanan şiddeti resimleriyle gösteren Saygun, Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulununcaya dek Türk askerinin Ada'dan çekilmeyeceğini bildirdi.

Saygun, Güney Kıbrıs'ın askeri harcamalarının arttığına işaret etti ve özellikle de AB üyesi olduktan sonra bu harcamaların çok arttığını kaydetti. Saygun, Kıbrıs'ta 1988'den beri ABD kaynaklı silahların kullanıldığının görüldüğüne de dikkati çekti.

Savunma sanayii konusunda Türkiye'nin ABD ile “pazar” olma yerine ortaklık aradığına işaret eden Saygun, Türk-ABD ilişkilerinde iniş çıkışlar olabildiğini, ancak Türkiye ile ABD'nin birbirleri için önemli müttefikler olduğunu söyledi ve ”Biz ne yapıyorsak, Atatürk'ün (yurtta barış, dünyada barış) felfesefi çerçevesinde yapıyoruz” dedi.

GIAMBASTIANI

ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Edmund Giambastiani de konuşmasında, ”İlişkilerde güven inşa etmek kilit önemde” diye konuştu.

Türkiye ve ABD'nin savunma ortaklığına işaret eden ve 2 ülkenin, ilişkilerin diğer boyutları için de sağlam temel hazırlayan uzun dönemli askeri ilişkileri bulunduğunu vurgulayan Giambastiani, “Tüm zorluklara karşın bu ilişkiler yerinde kaldı” dedi.

2 ülkenin savunma ilişkilerinin dinamik ve somut sonuçlar ürettiğini belirten Giambastiani, Türkiye ve ABD'nin PKK'ya karşı birlikte çalıştıklarını kaydetti. PKK gibi sorunların ortadan kaldırılması konusunda iyimser olduğunu ifade eden Giambastiani, Türk-ABD ilişkilerinin güçlü olmayı sürdürdüğünü bildirdi.



aa
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 11:32:47
Güncelleme :27 Mart 2007 Salı 11:32:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Tuncay Yaşar IP: 88.224.187.xxx Tarih : 27.03.2007 11:33:49
Daha sık yapılmalı bu tür sert çıkışlar.Vatanımız sahipsiz değil gerekirse 30 bin şehit daha veririz canımızda kanımızda feda olsun bayrağımıza vatanımıza...