22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Askerden taşımalı sandık sistemi...

Tayinleri seçim sonrasına erteleyen, askeri dinlenme tesislerinin seçim döneminde 4 gün süreyle kapalı tutulmasını kararlaştıran Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs’ta görev yapan askeri personel ve ailelerinin “vatandaşlık görevlerini yerine getirebilmeleri” için de çare arıyor. KKTC’deki askeri personelin Mersin Taşucu limanında kurulacak sandıkta oy kullanabilmesi için feribot planlaması yapılıyor.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların 22 Temmuz seçimleri için sınır kapılarında oy verme işlemi bugün başlıyor. KKTC’de görev yapan TSK personeli, ikametgahları yurtdışında sayıldığı için Türkiye’de oy kullanamıyor. Sayıları 3 bin civarında olan yavru vatandaki subay, astsubay ve uzman erbaşlar, ancak gurbette çalışan Türk vatandaşları gibi gümrük kapılarında oy kullanabilecek. Bu nedenle, Kıbrıs’taki askeri personelin Mersin Taşucu limanında oy kullanıp KKTC’ye geri dönmeleri planlandı.

Askeri personel, gümrük kapılarında oy verme süresi içerisinde feribotlar ile Mersin Taşucu limanına gidip gelecek. Personelin, TCG İskenderun feribotu ile toplu olarak Mersin’e taşınması düşünülüyor.

Günübirlikçi seçmenler

KKTC’de yaşayan sivil Türk vatandaşları hesaba katılmadığında, askeri personel ve yakınlarından oluşan 5 binin üzerinde seçmen bulunuyor.

Askeri yetkililer, seçimlerde oy kullanmanın bir “vatandaşlık görevi” olmanın yanısıra “yasal hak” olduğunu vurguladı. Alınan önlemlerin askeri personele “mutlaka oy kullanın” mesajı vermediği, buna karşın “oy kullanma haklarının ellerinden alınmaması” anlamı taşıdığı belirtildi.


aa
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2007 Pazartesi 10:20:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?