18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Askere mektubu Demirel mi verdi?

28 Şubat döneminde Kurmay Yarbay Y.Y.'nin ordu içindeki ''cunta'' oluşumuna ilişkin dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e gönderdiği mektubun, Demirel'den gizli olarak değil, doğrudan Demirel tarafından Genelkurmay'a gönderilmiş olabileceği ihtimali ortaya çıktı.

Mektup nedeniyle Y.Y'nin yargılandığı askeri mahkeme kayıtlarında, mektubun ''Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevlilerince açılarak Demirel'e haber verilmeden Genelkurmay'a gönderildiği'' belirtiliyor.

Ancak dönemin Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Özbilgin, kendisinin böyle bir mektubu açıp sonra da Genelkurmay'a göndermesinin sözkonusu olamayacağını söyledi. Özbilgin, ''Cumhurbaşkanı'nın şahsına gelen bütün mektuplar kendisi veya özel müşavirliği tarafından açılır. Üzerinde Demirel'in ismi varsa ve 'kişiye özel' yazıyorsa, direkt olarak Genel Sekreter'ine veya özel müşavirliğine gider. Kişiye özel bir mektubu genel sekreter açabilir veya doğrudan Demirel'in bilgisine sunar. Genel Sekreter, mektubun içeriğini ciddi bulmazsa Demirel'e iletmeyebilir. Kimse Cumhurbaşkanı'na gelen bir mektubu ondan gizleyerek başka bir yere göndermek gibi bir şeye cesaret edemez'' dedi.

Kimse mektubu gizleyemez

9. Cumhurbaşkanı Demirel'in eski danışmalarından Mustafa Başoğlu ise Cumhurbaşkanı adına yazılmış mektupları Cumhurbaşkanı'nın yetki verdiği birisi dışında kimsenin açamayacağını söyledi. Başoğlu, ''Demirel'in Genel Sekreter'ine o yetkiyi verdiğine ihtimal vermiyorum. Bu mektubun sıradan bir mektup gibi sayılıp açılmasına da ihtimal vermiyorum'' dedi.

Demirel'in bu mektubu okuyup Genelkurmay'a gönderip göndermediği konusunda bir yorumda bulunamayacağını belirten Başoğlu, ''Demirel'in bu konuda açıklama yapması, mektuba sahip çıkması veya 'benden gizli gönderilmiştir, ben böyle bir mektup görmedim' demesi gerekir. Ancak kimse Cumhurbaşkanı'ndan mektup gizlemeye cesaret edemez'' diye konuştu.

Demirel: Buna cüret edemezler

Mektupla ilgili gelişmeyi bir gazeteye değerlendiren Süleyman Demirel, Köşk'e gelen mektupların önce görevliler tarafından açıldığını ve tamamının Cumhurbaşkanı'na gösterilmediğini söyledi. Demirel, gizlilik derecesine göre mektupların açılmadan Cumhurbaşkanı'na getirildiğini belirterek, ''Devletin işleyen mekanizması içinde Cumhurbaşka-nı'ndan kimse bir şey kaçırmaz, kimse buna cüret edemez'' dedi. Cumhurbaşkanı Demirel'in döneminde, onbaşı Kadir Sarmusak'ın ordu içinden Batı Çalışma Grubu'nun faaliyetleri ile ilgili sızdırdığı belgeler eski Başbakan Necmettin Erbakan'a ulaşmıştı. Erbakan belgeleri Cumhurbaşkanı Demirel'e vermiş, Demirel ise belgeleri Genelkurmay Başkanlığı'na iletmişti.





(YENİ ŞAFAK)
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2005 Çarşamba 17:16:25
Güncelleme :28 Temmuz 2005 Perşembe 10:14:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?