16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Avrupa'dan bayram jesti

Brüksel'deki 'Hükümetlerarası Katılım Konferansı'nda Türkiye'nin AB müzakere sürecinde iki yeni başlık açıldı. 'Trans-Avrupa şebekeleri' ve 'tüketicinin ve sağlığının korunması' fasıllarının açıldığı konferasla ilgili tüm belgelerde Portekiz'in çabasıyla, Türkiye için 'katılım' ifadesi kullanıldı.

Fransa'nın “Akil Adamlar” grubunun oluşturulması talebinin yerine getirilmesi üzerine Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere sürecinde iki yeni başlığı açıldı. 'Trans-Avrupa şebekeleri' ile 'tüketicinin ve sağlığının korunması' fasılları, 'Hükümetlerarası Katılım Konferansı'yla müzakerelere açıldı. AB dönem başkanı Portekiz, Fransa'nın aksi yöndeki çabalarına rağmen konferansla ilgili tüm resmi AB belgelerinde “katılım” ifadesine yer verdi. Konferansta Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado ve AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile düzenlediği basın toplantısında, Fransa'yı uyararak, “Bazı ülkeler Türkiye'yi yıldırmak, üyelikten vazgeçirmek istese de, başarılı olamayacaklar” dedi.

SÜREÇ RAYINDA İLERLİYOR

Olli Rehn iki başlıkta daha müzakerelerin başlamasının, zorluklara rağmen sürecin rayında gittiğini gösterdiğini belirtti. Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado ise “Müzakere sürecini yolunda tutacak koşulları oluşturmaya çabaladıklarını” kaydederek iki faslın açılmasında “büyük çaba gösteren Türkiye'nin” katkısının önemli rol oynadığını ifade etti. Diğer yandan Babacan, “teknik nitelikli olmayan sebeplerle sürüncemede kalan fasılların en yakın zamanda açılmasını beklediklerini” söyleyerek Slovenya'nın Avrupa Birliği dönem başkanlığı sırasında bekleyen 3 başlığın açılmasını beklediklerini vurguladı.

AB standartlarına ulaşacağız

Müzakerelere açılan trans-Avrupa şebekeleriyle, Türkiye'nin ulaştırma ve enerji ağlarında standartlarının yükseltileceğini ve Türkiye'nin altyapısını geliştirirken AB'den mali destek alınacağını anlatan Babacan, tüketicinin ve sağlığın korunması faslıyla da kamu sağlığının ve tüketici haklarının AB standartlarına ulaştırılacağını belirtti.

35 başlıktan 5'i açılabildi

Türkiye, 35 müzakere başlığından ancak beşinde müzakerelere başlayabildi. Şimdiye kadar sadece “Bilim ve Araştırma” başlığı açılıp kapatılabildi. Türkiye'nin limanlarını Rum Kesimi'ne açmaması nedeniyle 8 başlıkta müzakereler askıya alınmıştı. Bu arada Fransa'da aday ülkeler için referanduma gidilmesini öngören anayasa maddesinde değişiklik yapmak üzere yeni bir yasa tasarısı hazırlandı.

Yenişafak
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2007 Perşembe 06:57:43
Güncelleme :20 Aralık 2007 Perşembe 07:04:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?