22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Aydar ve Kartal serbest bırakıldı

Avrupa’da yürütülen PKK operasyonu kapsamında gözaltına alınan Kongra-Gel Başkanı Zübeyir Aydar ile eski DEP milletvekili Remzi Kartal’a Belçika’nın siyasi sığınma hakkı verdiği ve ardından da serbest bırakıldıkları bildirildi. Fransa'da PKK operasyonu genişliyor...

Fransa ve Belçika’da eş zamanlı olarak terör örgütü PKK’ya yönelik olarak başlatılan “Ahtapot” operasyonu kapsamında gözaltına alınan PKK/Kongra-Gel Başkanı Zübeyir Aydar ile üst düzey yöneticisi Remzi Kartal, Belçika’dan siyasi sığınma hakkı aldığı için serbest bırakıldı.

Operasyon hakkında bilgi veren Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, örgütün finansmanının önlenmesi konusunda uluslararası alanda yürütülen çalışmaların sonuç verdiğini söyledi.

Çok sayıda örgüt üyesinin gözaltına alındığı bilgisinin Türkiye’ye aktarıldığını kaydeden Çalışkan, bu isimler arasında bulunan örgüt yöneticileri hakkında siyasi sığınma hakkı aldıkları için herhangi bir işlem yapılamadığını söyledi.

Çalışkan, ülkelerin siyasi sığınma hakkı verme konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Öte yandan, Çalışkan, Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın yakalandıktan sonra Samsun Emniyeti’nde çekilen görüntülerini basına sızdıranların kötü niyetli olduklarını söyledi.

Fransa'da PKK operasyonu genişliyor

Fransa'da terör örgütü PKK yandaşlarına yönelik operasyonun başkent Paris dışındaki diğer kentlere de yayıldığı bildirildi.

Paris ve çevresinde 13 kişinin “kara para aklamak” ve “terör örgütüne mali kaynak sağlamak” suçundan gözaltına alınmasından sonra, ülkenin güneybatısındaki Touoluse kentinde yaklaşık 10, kuzeybatıdaki Vannes kentinde de en az iki kişinin son üç gün içinde yine gözaltına alındığı öğrenildi.

Paris'teki operasyonlar çerçevesinde, terör örgütünün başkentteki merkezi olan bir “kültür merkezine” de baskın düzenlenmiş ve bazı belgelerle bilgisayarlara el konulmuştu.

Bu merkeze düzenlenen baskının, terör örgütüne maddi destek sağlayan ve örgütün Avrupa'daki üst düzey sorumluları olduğu tahmin edilen kişilere karşı Paris'in çeşitli banliyölerinde düzenlenen operasyonlar çerçevesinde yapıldığı tahmin ediliyor.

Gözaltına alınanlara, teröre mali kaynak sağlamak dışında, “organize suç” ve “kara para aklama” suçlamaları yöneltiliyor.

Fransız basını, gözaltına alınanların uyuşturucu kaçakçılığı yapıyor olabileceği olasılığının da ciddi bir biçimde araştırıldığını belirtiyor.

Paris'teki operasyon, geçen yıl iki PKK'lı teröristin döviz bürosunda kaynağını açıklayamadıkları 200 bin Euro'yu dolarla çevirmek isterken gözaltına alınması sonucu başlatılan soruşturma çerçevesinde düzenlenmişti.

Fransa'da terör örgütü PKK'nın faaliyetleri 1993 yılında yasaklanmıştı.



ntv/aa
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 12:51:17
Güncelleme :9 Şubat 2007 Cuma 12:57:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?