23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

'Aydınların sözleriyle eylemleri örtüşmüyor'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik; aydınların en büyük problemlerinin söylem ve eylemlerinin birbirleri ile örtüşmemesi olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, AK Parti Gençlik Kolları tarafından düzenlenen Mehmet Akif Ersoy'u anma toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Çelik, Mehmet Akif Ersoy'un abide bir şahsiyet olduğunu belirterek, "Bir millet ne kadar abide şahsiyet yetiştirirse, o kadar zengin bir topum haline gelir" diye konuştu.

Çelik, değerli insanların asla unutulmayacağını vurgulayarak, "Menderes ve arkadaşlarını Yassı Ada'ya tıkanlar unutuldu. Onları unutmayanlar da, nefretle yad ediyorlar. Ama, Menderes ve arkadaşları demokrasi kahramanları olarak milletin gönlünde yerini aldılar" diye konuştu.

Arkasında asılı bulunan Mehmet Akif Ersoy'un resmini gösteren Çelik, salondakilerin dikkatini şairin gözlerine çekerek, "Aydınların en büyük problemi, sözlerle gözlerin aynı şeyi söylememesi. İnsanların ağzından yağ-bal damlıyor, söylem çok iyi ama eylem ve söylem örtüşmüyor. Akif'in gözlerindeki mana ile eylem birbirini tutuyordu. Mehmet Akif Ersoy, dürüst insandı, münafıklık nedir bilmiyordu. Gerçek aydınların vasfı da bu olmalı" dedi.

Mehmet Akif Ersoy'a milletin ve gençliğin vefa borcunu ödemek üzere, kurulacak 15 yeni üniversiteden Burdur'da bulunananına Mehmet Akif Ersoy isminin verildiğini söyleyen Çelik, bir ziyareti sırasında Mısır Milli Eğitim Bakanı'ndan bulunduğu özel istek üzerine ise Kahire Üniversitesi'ndeki bir anfiye de şairin isminin verildiğini aktardı.

İstiklal Marşı'nın yazarı şairin cenazesinde devlet töreni olmadığını hatırlatan Çelik, "Mehmet Akif Ersoy, sadece o günkü üniversite gençliğnin omuzları üzerinde defnedildi. Mezarı bile bu gençlik tarafından yapıldı. Aradan yıllar geçti, millet olarak Akif'e vefasız davrandık" şeklinde konuştu.

Turgut Özal zamanında Mehmet Akif'in çocuklarına bir ev tahsis edildiğini dile getiren Çelik, "Kızı ve torununa ancak 80'li yıllarda sahip çıkıldı" ifadesini kullandı.

Türkiye'de yeni doğan çocuklara en fazla hangi şairin ismi verilir diye bir anket yapılsa, Mehmet Akif'in birinci sırada yer alacağını kaydeden Çelik, kendi iki yiğenin isminin de Mehmet Akif olduğunu aktardı. Çelik, yalnızca ismen değil, ruhen de Mehmet Akif'lerin çoğalması gerektiğini ve bu konuda yol açmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2005 Pazar 15:37:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?