22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Aynı fikirde değiliz ama..'

İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili yapılan açıklamaları inandırıcı bulmadıklarını belirten Peres, "Biliyorum sayın Cumhurbaşkanı benimle aynı fikirde değil ama İran, bölgede terörü destekliyor" dedi.


TBMM'de yarın tarihi bir konuşma yapacak olan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, birlikte düzenledikleri basın toplantısıyla temaslarla ilgili bilgi verdi. İsrail uçaklarının Türk hava sahasını ihlaliyle ilgili olarak Gül, "konu kapandı" açıklamasını tekrarladı. İsrail-Filistin sorununda güven bunalımına yol açacak tek taraflı tasarruflardan kaçınılmasını isteyen Gül'e, Peres, "Tasarrufda bulunan biz değiliz Hamas" diye karşılık verdi. Gül, İran'ın nükleer enerji çalışmalarıyla ilgili olarak, "Bölgemizde her türlü nükleer ve kitle imha silahlarına karşıyız. Barışçıl amaçlarla olabilir" dedi. Peres ise "İran'ın petrol ve doğalgazı var, barışçıl amaçlar için nükleer enerji istedikleri savı havada kalıyor. Biliyorum, sayın Cumhurbaşkanı benimle aynı fikirde değil ama İran, bölgede terörü destekliyor" dedi.

"ZİYARET BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ"

İlk olarak açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah, "İkili ilişkileri ele aldık. Giderek artan işbirliğinden duyduğumuz memnuniyeti ifade ettik. Somut projeleri hayata geçirilmesinde mutabık kaldık ve bu mutabakatı kayda geçirdik. Peres'in ziyareti, bölgemizde çok önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönmeme denk geldi. Peres'le İsrail-Filistin arasında yaşanan sorunu ele aldık." diye konuştu.

"TEK TARAFLI TASARRUFLARDAN KAÇININ"

Bu ayın sonlarına doğru Ortadoğu barışına yönelik olarak Annapolis'te yapılacak barış konferansıyla ilgili olarak da Gül, "Annapolis görüşmesinin somut sonuçlar ortaya çıkarması ve çözüme giden bir süreci başarmasını arzuluyoruz. İki devlettli çözümü tesis edecek yolda, güven bunalımına yol açacak tek taraflı tasarruflardan kaçınılması gerektiğini ilettik. Bölgedeki gerginlikleri giderilmesinin, hakça ve kalıcı bir çözümün bölgemiz için önemi üzerinde durduk. Bölgeel sorunları giderilmesi konusunda da ortak çabaların sürüdülmesi konusunda da görüş birliğine vardık" dedi.

" BÖLGESEL BARIŞA HİZMET EDECEK"

Gül, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın da katılımıyla gerçekleştirilecek Ankara Forumu'nun 7. toplantısında önemli kararların alınacağına inandığını belirterek, "Dost ülkenin Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i ve beraberindeki heyeti ülkemizde görmekten duyduğum mutluluğu ifade etmek isterim. Sayın Peres'in ziyaretinin ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine, bölgesel barış ve güvenliğin tesis edilmesine katkı sağlayacağı inancındayım" dedi.

"EKONOMİK İLİŞKİLER BİR ADIM"

Hem davet hem de Ankara'da gösterilen dostluk için Gül'e teşekkür eden Peres, "Türkiye'nin barışa yönelik çabalarını takdirle karşılıyoruz. Türkiye çok özel ve eşşiz bir konumda, barışa katkıda bulunmaya da hazır. İnsanların acılardan uzak tutulması için çabalarımıza katkı açısından bu özellikler çok önemli. Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmus Abbas ile görüşmek, ekonomik ilişkilerin gelişmesi çok önemli. Ekonomik ilişkiler, siyasi ilişkileri ikame edemez ama önemli bir mesafe kazandırır. Türkiye'nin bu yöndeki çabasının, çok ilginç ve önemli olduğunu belirtmek isterim." dedi.

"ANNAPOLIS'İN BAŞARIYA ULAŞMASINI İSTİYORUZ"

Annapolis'teki toplantıya barışı isteyen ülkelerin katılmasının çok önemli olduğunu ifade eden konuk Cumhurbaşkanı, "İsrail burada Annapois sürecinin başarıya ulaşmasını isediğini belirtmek isterim. Bu sorunun ortadan kaldırılması için önemli adımlar atabiliriz. Bildiğiniz gibi yol haritası iki devletli bir çözümü içermektedir. Bunun sağlanması barış içinde demokratik bir yaşamı sağlayacaktır. Bu yönde çalışmalarımız sürecek. Tabi ki barışa ulaşmak zaman ister. Mısır'la barışa ulaşmamız da zaman almıştı, aynı şekilde Filistin ile de barışa ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Bütün bölgeye barışı yaymak için Ankara'dan adım atabileceğimizi umuyorum." diye konuştu.

"BÖLGEDEKİ RAHATSIZLIK DÜNYAYI ETKİLİYOR"

SORU:Suriye ve anahtar Arap ülkelerin katılmadığı Annapolis toplantısından somut sonuç çıkacağını düşünüyorlar mı?İsrail uçaklarının Türk hava sahasını ihlaliyle ilgili yapılan izahatın yeterli olduğunu belirtmiştiniz, Bu izahatı kamuoyuyla paylaşabilir misiniz?

ABDULLAH GÜL:Annapolis toplantısına kimlerin katılacağu kesinlik kazanmadı. Biz bu toplantının başarılı olmasını istiyoruz. Buna taraf olan ülkelerinde katılmasını ve katkı sağlamasını arzu ediyoruz. İsrail-Filstin meselesi sadece iki ülkeyi ilgilendiren bir konu değil. Buradaki kronik rahatsızlık bütün dünyayı da etkiliyor. Suriye'nin de oraya katılımının gerekli olduğuna inanıyoruz. Bunu ABD'li dostlarımızla da konuştuk. Hava sahası ihlaliyle ilgili olarak sayın Başbakan bu konuda özür diledi. Diğer detayları da taraflar arasında konuşulduğu için konu kapandı.

ANNAPOLIS SOMUT BİR ADIM

ŞIMON PERES:Annapolis'teki toplantı yapılması somut bir adım. Annapolis bir liman ve bu limanda tarafların bir araya gelip sorunları görüşmesi çok önemli. Bizim için buraya bütün ılımlı ülkelerin katılması önemli. Bütün sorunların giderilmesini beklemek zor ama barışa giden yolda Annapolis bir istasyon. Bu süreçte ilgili bütün taraflar Annapolis'in bir fırsat olduğunu ve kaçmaması gerektiğini biliyor.

SORU: Suriye ile ilgili olarak Esad'la bu konuları ele alındınız mı? İran bir komşu ülke, İran'ın nükleer gücünden çekinmiyor musunuz?

ABDULLAH GÜL: Sayın Esad dediğiniz gibi Türkiye'deydi, sadece iki ülke ilişkilerini değil, bölge sorunlarını da konuşma imkanımız oldu. Kendisinin de bir kalıcı barışı istediği inancındayım. Ümit ederim ki onlar da Annapolis'e davet edilir ve görüşlerini belirtme fırsatı bulurlar.

"NÜKLEER SİLAHLARA KARŞIYIZ"

Bölgemizdeki bütün nükleer ve kitle imha silahlarına karşıyız. Komşumuzda olmasını istemeyiz. Herkesin barışçıl amaçlarla nükleer araştırma yapma hakkı olduğuna inanıyoruz. Bu konuları da kendileriyle görüşüyoruz. Bu konudaki görüşlerimiz de her fırsatta dile getiriyoruz.

"İRAN TERÖR DESTEKLİYOR"

ŞİMON PERES: İsrail, İran'ın düşmanı değildir. Ancak İran Devlet Başkanı, tehditler savurup, toplantılar düzenliyor. Nükleer çalışmalarını barışçıl ve enerji için olduğunu belirtiyorlar ama hem petrolleri, hem de ve doğalgazları var. Bu savları havada kalıyor. Nükleer silah yapmayacaklarsa bu uzun menzilli füzeleri ne için yapıyorlar. Biliyorum sayın Cumhurbaşkanı benimle aynı fikirde değil ama İran bölgedeki terör faaliyetlerine destek veriyor" dedi.

...
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 23:26:03
Güncelleme :13 Kasım 2007 Salı 09:28:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mk IP: 87.123.142.xxx Tarih : 13.11.2007 02:26:37

eeee bizde olsak Iranin yaptigi yapardik ben Irani sonuna kadar destekliyorum Israille dost olunmaz. Kuranda nasil bir kavim olduklar ap acik ortada ellerinde olsa Bizi bir kasik suda bogarlar. bosu bosuna bizden destek beklemesinler gitsinlerde o güvendikleri amerikadan destek alsinlar biz müslümanlar bir birimize yeteriz. cünkü icinmizde Allah korkusu var Acima hissi var ama onlarda bir tanesi bile yok