1
Mayıs
2025
Perşembe
SİYASET

Babacan'dan Şafak'a destek

Başmüzakereci Ali Babacan, AB'yi ''Türkiye'nin üyelik sürecinde yaşanabilecek herhangi bir tren kazasında sadece trenlerden biri zarar görmez. Avrupa projesi de bundan ağır hasar görür'' sözleriyle uyardı. Babacan, yazar Elif Şafak hakkında TCK'nın 301'inci maddesinden açılan davayı da 'saçma bulduğunu' belirtti.

Haftalık yayımlanan European Voice gazetesine demeç veren Babacan, AB'nin Türkiye'den, limanlarını ve havaalanlarını Kıbrıs Rum Kesimi'nin kullanımına açması yönündeki beklentisini değerlendirdi.

"Türkiye, hiçbir şekilde tek yanlı adım atmayacaktır. Her türlü konuda müzakerelere ise açığız" diyen Babacan, bu konudaki beklentilerinin ilk olarak AB'nin KKTC'ye izolasyonları kaldırması olduğunun altını çizdi.

European Voice gazetesinin manşetten verdiği özel mülakatta, Türkiye'nin üyelik sürecinin Kıbrıs sorunu yüzünden zora girmemesi için AB içinde yapılan çalışmaları 'esneklikle karşıladıklarını' ifade eden Babacan, "muhtemel bir çözüm için yapılan hiçbir çalışmayı reddetmiyoruz" diye konuştu.

"TCK değişikliği için uygulama yerleşmeli"

Avrupa Parlamentosu'nun Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilen Türkiye raporundaki eleştirileri de değerlendiren Başmüzakereci Babacan, Türk Ceza Kanununda (TCK) herhangi bir değişiklik yapmadan önce uygulamanın yerleşmesini görmek istediklerini, ciddi bir sorun tespit etmeleri halinde, ilgili yasa maddelerinin değiştirilmesinin önünde bir engel bulunmadığını söyledi.

Tüm engellere rağmen, Türkiye'deki demokrasi ve gelişmeden yana güçlerden umutlu olduğunu vurgulayan Babacan, yazar Elif Şafak hakkında TCK'nın 301'inci maddesinden açılan davayı 'saçma bulduğunu' belirtti.

Babacan, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkaslar'da yakından takip edildiğini vurgulayarak, muhtemel bir olumsuz gelişmenin bölge halkının AB algılamasına büyük darbe vuracağı uyarısında bulundu.

Rapor 4 eylülde oylandı

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nun 4 eylülde yapılan oturumunda, Hollandalı Hristiyan Demokrat üye Camiel Eurlings’in hazırladığı Türkiye Raporu kabul edildi.

Türkiye raporu, verilen değişiklik önergeleriyle sertleştirilirken, Yunan ve Rum parlamenterlerin önerisiyle Türkiye'nin Ermeni soykırımı dışında, 'Pontuslu Rumlara ve Süryanilere de soykırım yaptığı' iddia edildi.

Raporda, özellikle ifade özgürlüğü, dini ve azınlık hakları, sivil-asker ilişkileri, kadın hakları, sendikalar, kültürel haklar ve yargının bağımsızlığı gibi alanlarda reform sürecinin hızlandırılması isteniyor.

Hollandalı Hristiyan Demokrat Camiel Eurlings tarafından hazırlanan Türkiye Raporu, 25-28 eylül tarihlerinde toplanacak AP Genel Kurulu'nda ele alınacak.


301. madde değişmiyor

AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, yarınki Meclis toplantısının gündeminde 301'inci maddede değişiklik olmadığını söyledi.

24 ekimde yayınlanacak Avrupa Birliği'nin Türkiye İlerleme Raporu öncesinde Ankara önemli adımlar atmaya hazırlanıyor.

Bu kapsamda kulislerde Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesini değiştirmek için düğmeye bastığı konuşuluyordu. Ancak AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz'ün bu açıklaması karşısında hükümetin tavrı merak konusu.

Aralarında Elif Şafak ve Orhan Pamuk'un da bulunduğu bir çok yazar ve düşünürün konuşmaları ya da yazdıkları nedeniyle yargılandığı 301'inci madde nedeniyle birçok beraat kararı verildi ancak AGOS gazetesi yazarı Ermeni asıllı Hırant Dink Türklüğe hakaret iddiasından mahkum olmuştu.

Bu kararla da hükümetin elindeki "301'den hüküm giyen yok" tezi geçirsiz hale gelmişti.

Avrupa Birliği ise 301'in değişmesini değil tümüyle kaldırılmasını isterken, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri 301'in tümüyle kalkmasının mümkün olmadığını, ancak endişeleri giderecek bir değişikliğin yapılabileceğini belirtiyordu.
aa
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2006 Pazartesi 16:36:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?