22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Bağımsız aday bolluğu DTP'yi vuracak

YSK'ya teslim edilen milletvekili aday listeleri ilginç tablolar ortaya çıkardı. Bunlardan biri de bağımsız adayların bolluğu. 

Meclis'e 111 vekil gönderecek Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden 200 bağımsız aday YSK'ya müracaat etti.


Özellikle okuma-yazma oranının düşük olduğu bölgede bağımsız adayların sayısı seçmenin aklını karıştıracak boyutta. En fazla başvuru ise 39 kişiyle Diyarbakır'dan yapıldı.

Bağımsız adayların miktarı en çok DTP'yi etkileyecek. DTP, yüzde 10 barajını aşamayacağı düşüncesiyle bağımsız adaylarla seçime girme kararı almıştı. 41 ilden 60 bağımsız ismi aday gösterdi. Doğu ve G.Doğu'daki 23 ilin 17'sinde birinci olduğunu iddia eden parti, en az 30 vekil çıkarmayı hedefliyordu.

Ancak bu hesap, bağımsız aday patlamasıyla karıştı. Okuma-yazma oranı düşük olan DTP tabanı, birleşik oy pusulasında yer alan çok sayıdaki bağımsız aday arasından seçeceği ismi bulmakta zorlanacak. Partililer, bağımsız aday bolluğunun 'DTP'nin önünü kesmek için ortaya konan bir oyun' olduğu iddiasında. DTP yönetimi ise bu krizi aşmak için seçmene adaylarının ismini ezberletmeyi planlıyor. 

En fazla bağımsız aday başvurusu Diyarbakır'dan yapıldı. Meclis'e 10 milletvekili gönderecek bu ilde 99 kişi seçilmek için yarışacak. Bunların 39'u bağımsız. Diyarbakır'daki bağımsız adayların 5'i DTP tarafından gösterildi. Ayrıca, DTP çizgisindeki Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, DTP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Yurttaş, DTP MKYK Üyesi Nursel Aydoğan da bireysel olarak adaylığını koydu.

Zaman
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2007 Çarşamba 05:49:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?