16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Bağımsız aday patlaması

22 Temmuz seçimlerine tam 761 bağımsız aday girecek. En fazla bağımsız adayın başvurduğu il 157 kişiyle İstanbul olurken İstanbul’u 40’ar adayla Ankara ve İzmir izledi.

23’üncü dönem milletvekili adaylığı seçimlerinde bağımsız aday patlaması yaşandı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleriyle Büyükşehirlerde yüzlerce kişi 22 Temmuz seçimlerinde bağımsız olarak meclise girmeye çalışacak.

4 GENEL BAŞKAN BAĞIMSIZ
Aralarında siyasi partilerin genel başkanlarının da bulunduğu isimler partilerinin yüzde 10’luk ülke barajını geçemeyeceği endişesiyle bağımsız listelerinde şanslarını deneyecekler. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu Sivas’tan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk Mardin’den, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras İstanbul 1. bölgeden, Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel ise İzmir 1. bölgeden seçime girecek bağımsız adaylar arasında yer aldı.
DTP’nin parti olarak seçime girmek yerine bağımsız adaylar göstermesinin ardından bazı partilerin de aynı yolu izlemesi bağımsız aday sayısını da artıran nedenler arasında yer aldı. DTP’li adaylar daha çok doğu ve güneydoğu illerini seçerken bu illerde seçime girmeyecek sol partiler de büyükşehirlerdeki sol adaylara oylarını verecekler.
Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve CHP milletvekilliğinden istifa eden Esat Canan da memleketlerinde bağımsız aday oldular.

İLK SIRA İSTANBUL’DA
Bağımsız adaylarda ilk sırayı İstanbul aldı. 3 seçim çevresinden oluşan İstanbul’da toplam 157 kişi bağımsız aday olarak seçimlere girecek. İstanbul 1. bölgeden 56, 2. bölgeden 47, üçüncü bölgeden ise 54 kişi oy pusulasında yerlerini alacak. İstanbul’u 40’ar adayla Ankara ve İzmir izledi. Bazı kentlerdeki bağımsız aday sayıları ise şöyle Diyarbakır: 36 Mersin: 23 Bursa: 22 Antalya: 20 Adana: 19 Şanlıurfa: 17 Konya:17 Kocaeli: 16 Van: 14

3 İLDE BAĞIMSIZ ADAY YOK
Bazı illerde seçilecek milletvekili sayısının bile çok üzerinde bağımsız aday seçimlere girerken 3 ilde ise seçim yarışına hiç bağımsız aday girmeyecek. Bu iller şunlar: Sinop, Bayburt, Kırıkkale. (ANKA)

anka
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2007 Pazartesi 13:33:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
toprak IP: 87.79.241.xxx Tarih : 11.06.2007 16:15:35
vallah bunlara gülmekten baska bir sey diyemiyorum!!! bunlar kendine öz güvencesi yokki biz bunlara güvenelim !!! bende bir parti kuruyorum, ismi YETER ARTIK DEMOKRASI PARTISI yani YADP bana oy vermek isteyen yokya2000@hotmail.de ye mesac atsin ilk isim iraka askeri göndermek ikinci isim AB den vaz gecmek ucuncu isim kanun cikarip herkesin nüfüs cüvdaninda NE MUTLU TÜRKÜM DIYENE yazisi daha neler var aklimda daha neler